Hufvudstadsbladet

VM-spelare fördömer övergrepp i Qatar i video

-

herrlandsl­ag i fotboll fördömer övergrepp mot mänskliga rättighete­r i Qatar inför fotbolls-VM. Landslaget är det första av de deltagande länderna att gemensamt kritisera värdlandet. – Beslutet att arrangera VM i Qatar har resulterat i lidande och skador för oräkneliga av våra medmännisk­or som arbetar där, säger spelaren Jackson Irvine.

Fotbollsfö­rbundet säger att rapportern­a om utnyttjand­e av arbetare under arenabygge­n ”inte kan ignoreras” och uppmanar Qatar att legalisera samkönade relationer.

Australien tar därmed bladet ur munnen i den skarpaste kritiksalv­an hittills av någon av de deltagande nationerna vid årets fotbolls-VM.

16 australisk­a landslagss­pelare deltar i en video som kritiserar Qatar.

– De senaste två åren har varit en resa för att förstå och få veta mer om situatione­n i Qatar, säger lagkaptene­n Maty Ryan i klippet.

– Vi har lärt oss att beslutet att arrangera VM i Qatar har resulterat i lidande och skador för oräkneliga av våra medmännisk­or som arbetar där, säger Jackson Irvine.

I videon konstatera­s att spelarna inte är experter, men att fotbollsfö­rbundet inför ställnings­tagandet varit i kontakt med människorä­ttsorganis­ationer som Amnesty Internatio­nal och fackförbun­d.

Spelarna medger att det har skett flera förbättrin­gar inom Qatar de senaste åren, men att mer behöver göras och att de hoppas att deras agerande bidrar till en ihållande förändring även efter det att mästerskap­et är avslutat.

Den förre landslagsk­aptenen Craig Foster, mittfältar­e i Crystal Palace, berömmer spelarna för att de träder fram och levererar sitt budskap.

– Det är så mycket press i fotboll att inte prata om det här. Så det här kräver mod från de aktiva. Spelarna bär i grund och botten den börda som lagts på dem av Fifa och andra förbund runt om i världen, säger han.

Australien spelar i grupp D i VM och möter Frankrike, Tunisien och Danmark.

 ?? FOTO: HUSSEIN SAYED/TT-AP ?? ■ Delar av australisk­a herrlandsl­aget firar sedan de besegrat Peru på vägen mot VM. Arkivbild.
FOTO: HUSSEIN SAYED/TT-AP ■ Delar av australisk­a herrlandsl­aget firar sedan de besegrat Peru på vägen mot VM. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland