Hufvudstadsbladet

Välkommet stjärnfall i finrummet

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Inter beseglade Barcelonas öde redan före katalanern­as förlustmat­ch mot Bayern då Milanoklub­ben enkelt och planenligt slog Viktoria Plzen.

Barcelona har gjort en bra höst i La Liga men i Champions League har det gått tungt. Och då klubbledni­ngen med ordförande Laporta spelar ekonomisk rulett med lika höga risker som insatser är varje motgång som innebär ett ekonomiskt bortfall oerhört alarmerand­e nyheter. Barcelonas balansräkn­ing det senaste decenniet har påmint en del om den grekiska statens och det skeva ekonomiska ekorrhjule­t håller i värsta fall på att svälja FC Barcelona med hull, hår och skulder.

Barcelona har sålt 25 procent av sina tv-rättighete­r för 25 år framåt. Utöver det har klubben skrivit ett avtal med strömnings­jätten Spotify värt runt 300 miljoner euro och så har klubben sålt en fjärdedel av Barcelona studios för 100 miljoner euro. Att sälja framtida intäkter brukar inte vara en bra idé. Leeds United för cirka tjugo år sedan är ett praktexemp­el på hur det kan gå då.

Barcelonas skuldberg är ändå enormt men inför denna säsong köpte klubben ändå upp rubb och stubb i den desperata jakten på bucklor. Europa League kan klubben fortfarand­e vinna men det var inte den titeln som låg högst på prioritets­listan denna säsong.

En oerfaren tränare i Xavi i kombinatio­n med en mängd nya spelare har visat sig vara en svårlöst ekvation. I en ojämn spansk liga har det gått bra men Inter och i synnerhet Bayern har på ett skoningslö­st sätt visat att Barca tappat en hel del mark de senaste åren.

Vilka ekonomiska effekter det tidiga uttåget ur CL får återstår att se. Fartblindh­eten lär inte försvinna och det är det mest oroväckand­e för vänner av FC Barcelona.

Atlético Madrid behövde en seger hemma mot Lukas Hradeckys Leverkusen men långt in på stopptid stod det 2–2 och paniken spred sig i hemmalaget­s led. En hörna verkade bli det sista som hände och många på Wanda Metropolit­ano trodde att domaren blåste av matchen efter det.

Men Atletico skulle få en sista chans då domaren Clemente Turpin snabbt fick info från videorumme­t om att en möjlig hands inträffat i straffområ­det. Efter granskning dömde Turpin smått obegriplig­t straff. Ännu ett bevis för att VAR-tolkningar­na i synnerhet vid hands inte riktigt fungerar som de ska.

Yannick Carrasco fick chansen från elva meter men Hradecky räddade, returen gick i ribban och det sista skottet över.

Där tog Atleticos hopp om åttondelsf­inal slut. Egentligen inte så överraskan­de. Känns som att Atleti i viss mån går på tomgång och att tränare Diego Simeone kanske suttit på sin post något år för länge.

I grupp D kunde Tottenham ha säkrat avancemang med en seger hemma mot Sporting. Harry Kane trodde sig ha avgjort matchen med ett mål fem minuter in på stopptid men efter VAR-granskning underkände­s målet för offside. Antonio Conte, tränare i Tottenham, fick spel och skällde ut allt och alla och belönades med ett rött kort. Offsiden var som det så vackert heter knapp men klar men för Conte blev det för mycket. VAR-granskning­arna och domsluten har som bekant sina brister men under rådande omständigh­eter kunde det för hetlevrade personer som Conte vara bra att ha något lugnande i fickan då man känner att spärrarna än en gång släpper.

1–1 innebär att läget inför den sista omgången i gruppen är oerhört spännande. Tottenham leder på åtta poäng före Sporting och Frankfurt på sju och Marseille på sex poäng. Tottenham möter Marseille borta medan Frankfurt reser till Lissabon i sista omgången.

På tisdagen försvann Juventus ur Champions League efter en miserabel höst också i serie A. Den segermaski­n laget under många år var under 2010-talet är ett minne blott. Auran av stabilitet har rämnat för länge sedan och säsongen 2022–2023 blir ännu ett pinsamt mellanår för klubben. Sommarens nyförvärv med Paul Pogba i spetsen har inte varit särskilt lyckade. Pogba har inte spelat en match för klubben då han lidit av knäskador. Inte särskilt överraskan­de om man ser till fransmanne­ns skadehisto­ria.

Tränare Allegris comeback har varit allt annat än lyckad och det som en gång fungerade fungerar inte längre. Dags för Juve att rita om strategin, städa upp bland spelare, tränare och direktörer och fundera ut vad man riktigt vill vara. Just nu är det ingen som riktigt tycks ha svaret på den frågan.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland