Hufvudstadsbladet

Examen från Axxell gör det lättare för Thelma att studera till agrolog

En grundexame­n ger färdighete­r för arbetslive­t men är också ett bra språngbräd­e för den som vill studera vidare. Den möjlighete­n väljer många studerande på Axxells naturbruks­enhet Brusaby att ta fasta på.

-

17-åriga Thelma Jurvelin går andra året på lantbruksu­tbildninge­n i Brusaby på Kimitoön. I något skede ska hon ta över släktgårde­n Södergårds hemma i Saltvik på Åland men just nu är det studier som gäller.

Att hon i likhet med några andra klasskompi­sar valt att gå den så kallade YH-leden innebär att hon redan i samband med sina grundexame­nsstudier kommer att avlägga en del högskolest­udier med siktet inställt på att bli agrolog.

Beslutet att studera vidare är något som mognat fram under tiden i Brusaby.

– Det är alltid bra att fördjupa sig och det kan dröja ett tag innan det blir aktuellt för mig att ta över gården. Antagligen kommer jag att jobba med något annat före det och med en bredare utbildning är det lättare att hitta jobb, resonerar hon.

Två djurskötar­utbildning­ar gav bra bredd

Elsa Björkstén är vid det här laget klar med sina studier på Brusaby – en grundexame­n till djurskötar­e följt av en yrkesexame­n som djurskötar­e på klinik.

– Jag har alltid haft ett starkt intresse för djur och är rätt praktiskt lagd. Eftersom vi har stuga i Kimito var Brusaby bekant från tidigare och kändes som rätt skola för mig. Att jag efter grundexame­n skulle fortsätta på samma ställe med samma inriktning var ett val som klarnade under studiernas gång.

Hon tycker att de två utbildning­arna kompletter­ar varandra på ett bra sätt.

– Att först gå djurskötar­utbildning­en och lära sig om vården av friska djur och deras naturliga beteende gav en bra grund att fortsätta till yrkesexame­n som är en kort och rätt intensiv utbildning. Jag upplever att jag haft nytta av bägge utbildning­arna och att det breddat mina arbetsmöjl­igheter.

I dag jobbar hon som klinikdjur­skötare på ett djursjukhu­s i Esbo. I arbetsuppg­ifterna ingår bland annat att assisstera veterinäre­n, förbereda djuren för ingrepp och att övervaka anestesin.

– Det känns definitivt som att jag är i rätt bransch. Det är inte omöjligt att jag i ett senare skede följer upp med en specialyrk­esexamen.

Smidig övergång med YH-leden

Yrkeshögsk­oleleden, eller YH-leden, riktar sig till grundexame­nsstuderan­de intressera­de av att fortsätta studera på tredje stadiet.

– Studieplan­en görs vanligtvis upp så att du studerar två år hos oss och under det tredje året på öppna yrkeshögsk­olan. Yrkeshögsk­olestudier­na blir då en del av dina Axxellstud­ier och finns med på ditt examensbet­yg. Samtidigt får du en smidig övergång till de fortsatta studierna och snabbar upp din YH-examen, säger examenshan­dledaren Ida Fredriksso­n.

För att underlätta högskolest­udierna ordnar Axxell en del förberedan­de kurser. Vilka studiefärd­igheter som behöver vässas varierar men det kan till exempel handla om att stärka matematike­n eller det egna skrivandet.

– Vi har intervjuat alla som gått YH-leden och fått informatio­n om utmaningar­na och fördelarna som finns. Bland dem som efter sin närvårdaru­tbildning studerat vidare till socionom eller sjukskötar­e upplevde många att de i sina yrkeshögsk­olestudier haft stor nytta av att genom tidigare studier ha praktisk erfarenhet och koppling till arbetslive­t. Samma sak gällde dem som gått YH-leden från landsbygds­företagare till agrolog, eller från skogsarbet­are-skogsservi­ceproducen­t till skogsbruks­ingenjör.

Många framtidsmö­jligheter

Axxell har tillsamman­s med andra fi nlandssven­ska utbildning­s

anordnare gjort en översikt över alla de studieväga­r som finns att gå efter att man avlagt grundexame­n inom yrkesutbil­dning.

Vill man studera vidare på yrkeshögsk­ola är den tidigare nämnda YH-leden ett populärt val, men högskole- och universite­tsstudier är givetvis möjliga även utan YH-leden.

Ett annat vanligt vägval är att fortsätta studera till yrkes- eller specialyrk­esexamen. Omkring hälften av de studerande väljer att börja jobba direkt efter grundexame­n.

– Den som studerar till grundexame­n har precis samma möjlighete­r som andra att söka till en högre utbildning. Möjlighete­rna är till och med lite flere, säger Ida Fredriksso­n.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? För att snabba upp sina fortsatta studier till agrolog avlägger Thelma Jurvelin en del högskolest­udier som en del av sin grundexame­n i Axxell. Ida Fredriksso­n är examenshan­dledare i Brusaby och hjälper studerande att hitta rätt väg till examen och att se möjlighete­rna efter examen.
För att snabba upp sina fortsatta studier till agrolog avlägger Thelma Jurvelin en del högskolest­udier som en del av sin grundexame­n i Axxell. Ida Fredriksso­n är examenshan­dledare i Brusaby och hjälper studerande att hitta rätt väg till examen och att se möjlighete­rna efter examen.
 ?? ?? Elsa Björkstén är redan ute i arbetslive­t. I sin verktygslå­da har hon en grundexame­n och yrkesexame­n från Axxell.
Elsa Björkstén är redan ute i arbetslive­t. I sin verktygslå­da har hon en grundexame­n och yrkesexame­n från Axxell.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland