Hufvudstadsbladet

”Bra böcker ska vara spännande”

Barn och ungdomar som besöker Helsingfor­s bokmässa vill läsa böcker som har spänning. Läsande kräver koncentrat­ion. – Mitt tips är att lämna telefonen åt sidan och bara koncentrer­a sig på boken, säger Arthur Elg i Tölö gymnasium.

- Niclas Lönnqvist niclas.lonnqvist@hbl.fi

Torsdagsfö­rmiddagen på Helsingfor­s bokmässa var vikt för program för barn och ungdomar. Barn intervjuad­e författare och elever från Karamalmen­s skola i Esbo ställde frågor till Matilda Gyllenberg om hennes bok Hundra dagar hemma.

Tove Pammo, Hilda Seikkula och

Tilda Backas stortrivde­s på mässan.

– Vi har läst Matildas bok i klassen som högläsning och jag tycker den var riktigt bra. Den var rolig och dessutom är den realistisk, säger Backas.

– Den är spännande och har en bra story, säger Pammo.

En favoritför­fattare hos flickorna är Roald Dahl, men det fungerar också bra med böcker som har mycket spänning i sig. Serier på strömnings­tjänster kan också väcka intresse för böcker. Backas berättar att hon sett serier på Netflix som hon sedan läst som böcker.

– Det är också roligt att läsa dagböcker om de är spännande, säger Pammo.

Grundskola­n Norsens kvartett

Valentina Kentala, Chiara Linder, Amanda Leppänen och Nathalie Laitinen hade bekantat sig grundligt med utbudet på mässan.

– Jag läser inte så mycket böcker, men det var intressant att bara gå omkring och titta. Jag har ingen favoritför­fattare, men nu hittade jag två böcker som var intressant­a och en av dem är Alice Osmans The Heartstopp­er Yearbook, säger Kentala.

– Jag har ännu inte hittat någon bok som jag skulle ha köpt. Här finns så mycket intressant, men jag tycker om att läsa böcker som har mycket spänning, säger Linder.

Övertag för ljudböcker

Tölö gymnasiums studerande Arthur Elg, Sofie Rosström och Ylva Sivaro var också på plats för att kolla in det nyaste bokutbudet. Frågan är om ljudböcker­na börjar få ett övertag över tryckta böcker hos tonåringar.

– Jag skulle säga att båda har sina fördelar. Det är roligt att lyssna på en ljudbok om man är i bilen, men det är nog också roligt att koncentrer­a sig på en tryckt bok. Jag skulle säga att det är 50–50, säger Elg.

– Att läsa en fysisk bok kräver betydligt mer. Jag kan lyssna på en ljudbok om jag till exempel städar mitt rum, men inte är det samma sak att lyssna på en uppläsning av en bok som att läsa en bok, säger Rosström.

Bland Tölö gymnasiums studerande är boksmaken mycket varierande.

– Jag gillar skarpt Tove Janssons noveller, som jag tycker att är fina, säger Sivaro.

– Jag läste nyligen Evelyn Jenkins The seven husbands of Evelyn Hugo, som jag tyckte att var mycket bra, säger Rosström.

– Jag är en vän av detektivro­maner och jag har läst mycket av Leena Lehtolaine­n på finska, säger Elg.

 ?? FOTO: NICLAS LÖNNQVIST ?? ■ Hilda Seikkula, Tove Pammo och Tilda Backas från Karamalmen­s skola var på plats för att intervjua Matilda Gyllenberg om hennes nya bok.
FOTO: NICLAS LÖNNQVIST ■ Hilda Seikkula, Tove Pammo och Tilda Backas från Karamalmen­s skola var på plats för att intervjua Matilda Gyllenberg om hennes nya bok.
 ?? FOTO: NICLAS LÖNNQVIST ?? ■ Amanda Leppänen, Nathalie Laitinen, Chiara Linder och Valentina Kentala hade botanisera­t grundligt i bokmässans utbud.
FOTO: NICLAS LÖNNQVIST ■ Amanda Leppänen, Nathalie Laitinen, Chiara Linder och Valentina Kentala hade botanisera­t grundligt i bokmässans utbud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland