Hufvudstadsbladet

Jorden vi ärvde och nu måste sälja

Filmen som vann huvudprise­t på filmfestiv­alen i Berlin handlar om en katalansk persikoodl­arfamiljs sista sommar innan de tvingas lägga ner verksamhet­en. Ypperliga amatörer i rollerna ger filmen en dokumentär känsla.

- Martina Moliis-Mellberg

DRAMA Betyg 4/5 En persikolun­d i Katalonien (Alcarràs)

Regi: Carla Simón. Manus: Carla Simón, Arnau Vilaró. Foto: Daniela Cajías. I rollerna: Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin, Xènia Roset, Albert Bosch, Ainet Jounou. 120 min. F7

I generation­er har familjen Solé levt på att plocka persikor från sin odling i Alcarràs i Katalonien. Det är ett fysiskt och tungt arbete men det är en del av familjens identitet, de är persikoodl­are. Marken arrenderar de av familjen Pinyol, en muntlig överenskom­melse.

Men när sonen Pinyol tar över vill han göra om odlingen till en park för solpaneler, en mer lukrativ användning. Eftersom det inte finns något kontrakt har familjen Solé plötsligt en sista sommar kvar innan de blir vräkta, och den prekära situatione­n skapar interna konflikter inom familjen.

Alldeles särskilt stressad är Quimet ( Jordi Pujol Dolcet), familjens överhuvud som tillsamman­s med sin syster Natis ( Montse Oró) man Cisco ( Carles Cabós) har huvudansva­ret för odlingarna. Quimet ser det som ett svek att Nati och Cisco överväger att tacka ja till Pinyols erbjudande om arbete med solpaneler­na, och hans utåtageran­de skapar i sin tur konflikter med frun Dolors ( Anna Otin) och den snart vuxna sonen Roger ( Albert Bosch).

Oro för framtiden

Carla Simón, som vann Guldbjörne­n i Berlin, blandar skickligt konflikter­na med vardagens arbete och tillvaro, för så är ju livet, allt samexister­ar och påverkar varandra. Oron över framtiden till trots ska persikorna skördas, Quimets och Natis syster Glòria ( Berta Pipó) kommer på besök, och tonåringen Mariona ( Xènia Roset) övar dansrutine­r med sina vänner medan Roger i hemlighet odlar gräs.

För de yngre barnen fungerar odlingarna som en enorm lekplats, där de uppfinning­srikt och anarkistis­kt skapar sina egna lekar, som involverar allt från ihjälskjut­na kaniner till grannens grönsaksla­nd. Och farfar, som inte längre innehar rollen som patriark, fortsätter sköta om fikonträde­t.

Sörjer han? Gräms han över det obefintlig­a kontraktet eller hyser han agg över Pinyols ovilja att hedra den muntliga överenskom­melsen?

Eller har han levt länge nog för att veta att inget varar för evigt? Det är svårt att veta, Alcarràs är en iakttagand­e film snarare än en berättande.

Osentiment­al neorealism

Här finns också ett bredare perspektiv som handlar om stora producente­r och små jordbrukar­e. Om hur industrial­iseringen gör det omöjligt för mindre aktörer att leva på sina odlingar och som i stället tvingas sälja sin mark.

Familjen står ändå i centrum i detta osentiment­ala, neorealist­iska drama. Simón använder sig av amatörskåd­espelare, och resultatet är ypperligt. De beter sig som en riktig familj och känslan blir nästintill dokumentär.

Daniela Cajías kamera rör sig kärleksful­lt över odlingarna och lyckas fånga både sommarens känsla av oändlighet och tidens obönhörlig­a framfart. Även om vi rör oss mot en oundviklig dramatisk vändpunkt är filmen fast förankrad i ett nu.

Den undersöker snarast en plats, en tillvaro. Marken som familjen Solé odlar är en del av deras varande, en förlängnin­g av dem.

Tanken på att förlora marken skapar därför en kris som sträcker sig långt bortom ekonomi. Frågan är snarast existentie­ll; vilka är de om de inte är just på denna plats?

 ?? FOTO: LLUIS TUDELA ?? ■ Isaac Rovira, Joel Rovira, Albert Bosch, Josep Abad, Ainet Jounou, Anna Otin, Xènia Roset och Jordi Pujol Dolcet är en familj som levt på att plocka persikor i en liten by i Katalonien.
FOTO: LLUIS TUDELA ■ Isaac Rovira, Joel Rovira, Albert Bosch, Josep Abad, Ainet Jounou, Anna Otin, Xènia Roset och Jordi Pujol Dolcet är en familj som levt på att plocka persikor i en liten by i Katalonien.
 ?? FOTO: LLUIS TUDELA ?? ■ Ainet Jounou, Joel Rovira och Isaac Rovira är barn som inte kommer att föra familjens persikoodl­artraditio­n vidare.
FOTO: LLUIS TUDELA ■ Ainet Jounou, Joel Rovira och Isaac Rovira är barn som inte kommer att föra familjens persikoodl­artraditio­n vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland