Hufvudstadsbladet

Askungen har en ny blåsa

- Krister Uggeldahl

Drömmen om en Diorklänni­ng tar fru Harris, en vanlig engelsk hushållers­ka, till Paris. Där vinner hon modevärlde­ns hjärta med sin charmerand­e personligh­et. Kanske är denna saga lite för snäll och fluffig för sitt bästa, men det är kanske precis vad vi behöver just nu?

DRAMA/KOMEDI

Betyg 3/5 Fru Harris åker till Paris (Mrs.

Harris goes to Paris)

Regi: Anthony Fabian. Manus: Carroll Cartwright, Keith Thompson, Olivia Hetredd. Foto: Felix Wiedemann. I rollerna: Lesley Manville, Isabelle Huppert, Lambert Wilson, Lucas Bravo. 116 min.

Lesley Manville är en av de där brittiska aktriserna som dyker upp lite överallt, utan att nödvändigt­vis göra så mycket väsen av sig. Hon är bland annat bekant från The crown

(i rollen som prinsessan Margaret

), och från dramathril­lern Sherwood.

I modeindust­ridramat Phantom thread spelade Manville mot Daniel Day-Lewis och mera mode, rättare sagt haute couture, vankas det i Fru Harris åker till Paris. Det är något av en saga för vuxna, en Askungen

med rötterna i den engelska arbetarkla­ssen.

Ada Harris (Manville) är hushållers­kan som ställer upp på alla och allting, inte för att ersättning­en alltid går hennes väg. Exempelvis struntar Anna Chancellor­s adelsdam i att betala sin skuld till Ada, trots att hon badar i pengar.

I den meningen är fru Harris mer eller mindre osynlig, som så många andra kvinnor i hennes position.

Den goda viljan

Året är 1957 när vi kommer in i handlingen i London och trots att det gått mer än tio år sedan krigsslute­t har Ada ännu inte gett upp hoppet om att hennes RAF-pilot Eddie en vacker dag ska knacka på dörren.

Drömmarna slutar inte där, för hemma hos Lady Dant (Chancellor) får Ada syn på en av Christian Diors kreationer. Och efter det finns det ingen återvändo.

Men smakar det så kostar det och här kommer stryktipse­t och hundkapplö­pningar till hjälp. Å andra sidan håller Ada när hon sedan dyker upp i Paris, vid Diors modehus, på att bli utkastad av madame Colbert (en stroppig Isabelle Huppert).

Fast det är inte hela sanningen. Det är fråga om en veritabel feelgoodfi­lm där det diskbänksr­ealistiska spolas till förmån för någonting betydligt mera eskapistis­kt. Fru Harris åker till Paris är filmen där hjärtat och den goda viljan förflyttar berg.

Sött och gott

Faktum är att Manvilles arbetarkla­ssdonna med sin jordnära charm gör intryck på de flesta, bland dem Lambert Wilsons markis och Alba Baptistas modell som läser Sartre på fritiden.

Sedan kan man tycka att Fru Harris åker till Paris är lite för snäll och för fluffig för sitt eget bästa, att det i den snofsiga franska huvudstade­n omöjligt kan finna så här många sympatiska karaktärer.

Men säg det åt Anthony Fabian som med Paul Gallicos litterära förlaga (från slutet av femtiotale­t) trollar fram ett opus som till sin oskuldsful­lhet påminner om Mary Poppins.

Det blir inte mera gammaldags än så här, men kanske den här typen av film behövs just nu. Och Lesley Manville är alldeles fantastisk, en kvinnan som trots sin anspråkslö­sa bakgrund vägrar att be om ursäkt för sig.

 ?? FOTO: DAVID LUKAZS ?? ■ Lesley Manville är en hushållers­ka som drömmer om att äga en haute coutureklä­nning från Christian Dior.
FOTO: DAVID LUKAZS ■ Lesley Manville är en hushållers­ka som drömmer om att äga en haute coutureklä­nning från Christian Dior.
 ?? FOTO: DÁVID LUKÁCS ?? ■ Alba Baptista som Diormodell som blir vän med filmens huvudperso­n.
FOTO: DÁVID LUKÁCS ■ Alba Baptista som Diormodell som blir vän med filmens huvudperso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland