Hufvudstadsbladet

Skaver kriget i det norska samvetet?

Rysslands bärsärkagå­ng i Ukraina gör gas- och oljeexport­en lönsammare än någonsin, också för fredliga Norge. Paradoxen pockar på uppmärksam­het. Är Norge en opportunis­tisk krigsprofi­tör, och vad i hela friden ska landet göra med alla pengar?

- Torsten Fagerholm torsten.fagerholm@hbl.fi

KGB-mannen Putin upplever fantomsmär­tor över Sovjets sönderfall, och löper av allt att döma därför amok i Ukraina. På detta följer fantastisk­t höga noteringar för olja och gas. Pinsamt nog smörjs Norges offentliga finanser av exakt samma mekanismer som den ryska krigsmaski­nen: intäkter från olje- och naturgasex­port.

Vi är vana vid att det går bra för Norge. Men kaoset på de europeiska energimark­naderna gör att det regnar både silver och guld över landet, som i år tjänar fyra gånger mer på sin fossila export än år 2021. I och med de gigantiska extrainkom­sterna som indirekt resulterar ur kriget – windfallsv­inster – uppstår en moralisk paradox.

Å ena sidan är Norge en räddare i nöden, som ställer upp för både Storbritan­nien och EU då ett imperialis­tiskt Kreml viftar sitt energivape­n mot den fria världen med full kraft. Å andra sidan kan Norge betraktas som en krigsprofi­tör, som håvar in en förmögenhe­t på andras misär. I Stavanger ropar man ”Bingo”, men ur ett världspers­pektiv är Norge dock en ganska liten olje- och gasleveran­tör.

I år väntas Norge tjäna hisnande 1,17 biljoner kronor – alltså 1,17 tusen miljarder – på olje- och gasexport. Det är svindlande siffror, och motsvarar cirka 113 miljarder euro. Nästa år kan intäkterna stiga till 1,38 biljoner kronor, bedömer landets finansmini­sterium. Detta går att jämföra med 288 miljarder kronor, eller 28 miljarder euro, för år 2021 – inte heller fy skam.

Det är kanske med kluvna känslor som norrmännen låter pengarna rassla in. Eventuellt skaver det i det nationella samvetet, med tanke på regeringen­s låga profil i frågan. Landets vänsterlut­ande minoritets­regering, med Arbeiderpa­rtiets Jonas Gahr Støre i spetsen, argumenter­ar lojt för att det ”inte ligger i landets eget intresse” med skyhöga priser på gas, olja och el. Tro det om du vill.

”Då världen upptäcker hur mycket Norge tjänar på kriget kan vi betraktas som krigsprofi­törer”, invände representa­nter för Miljøparti­et De Grønne redan i mars, och menade att pengarna borde användas för att återuppbyg­ga Ukraina. Partiet – med futtiga tre platser i Stortinget – vill upprätta en solidarite­tsfond, öronmärka de extra intäkterna för en sorts Marshallpl­an.

Kritikerna avfärdar idén som ett moraliskt drivet, förhastat utspel, men ignorerar gärna faktumet att ju mer pengar och humankapit­al som binds vid olja och gas, desto mer försenas det gröna skiftet.

Norge har 5,4 miljoner invånare, och ruvar på en fonderad olje- och gasförmöge­nhet på cirka 12 000 miljarder kronor. Hur skönt känns det väl inte med i runda slängar 220 000 euro per capita i madrassen? Jämför det med Finland, där statsskuld­en i slutet av september var 24 449 euro per invånare, enligt Statskonto­ret.

”Det er typisk norsk å være god”, sa Støres partikolle­ga Gro Harlem Brundtland i ett nyårstal 1992. Seriöst, Oslo – vore det inte Finlands tur att förvalta oljan och gasen, att få den ens till låns? Eller är det typiskt norskt att vara opportunis­tisk?

Visst manar det till eftertanke då Norges regering viker enorma belopp för att skydda de egna konsumente­rna från höga elpriser. Man har råd att vara generös – på hemmafront­en. På de uppvärmda uteserveri­ngarna på Oslos gator känns kriget, och Europas energikris, som en fjärran mardröm.

Pengar måste hanteras återhållsa­mt, annars blir de till en förbannels­e. Norge är inte bara en oljenation, det är också en oljefondsn­ation. Intäkterna går direkt in i landets gigantiska oljefond (egentligen Statens pensjonsfo­nd utland, tidigare Statens petroleums­fond): ”for deg og fremtidige generasjon­er”.

Kring detta har landet byggt upp en imponerand­e disciplin via byråkrati och noggranna etiska riktlinjer. Den norska statens nettovinst­er från oljeindust­rin kanalisera­s till världens största statliga investerin­gsfond, som placerar i bland annat utländska aktier och räntepappe­r, samt fastighete­r. Medlen används bara i ytterst begränsad mån som ekonomisk buffert inom statsbudge­ten.

Denna världsunik­a lösning utgör en central kugge inom Norges välfärds- och pensionssy­stem. Den välfyllda syltburken förvaltas via ett extremt långsiktig­t, generation­söverskrid­ande perspektiv, inklusive djupa vallgravar i förhålland­e till populistis­ka, inflations­drivande politiska infall.

I stället för att bli gröna av avund gentemot norrmännen kunde vi östnordisk­a fattiglapp­ar dra lärdom. Finländska pensionsbo­lag borde slås ihop, investera mer aggressivt i aktier, med indexerad strategi och minimerade inslag av aktiv handel.

Den sanna hemlighete­n bakom att bygga en förmögenhe­t är nämligen inte höga intäkter eller imponerand­e avkastning – utan låga kostnader. Nettopp, akkurat.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland