Hufvudstadsbladet

Ö-samhällen behöver förutsättn­ingar att utvecklas

-

I en insändare (HBL 20.10) lyfter Peter Ståhlberg från Wasaline frågan om ett tillfällig­t undantag från EU:s handel med utsläppsrä­tter för trafik till mindre öar. Ståhlbergs intresse för grön omställnin­g är givetvis lovvärt och något att instämma i. För oss som lever mitt i Östersjön är det självklart att vara måna om att framtida generation­er ska få uppleva ett friskt och välmående hav. Däremot tycks Ståhlberg ha missförstå­tt varför Ålands landskapsr­egering förespråka­r det här undantaget och därför vill jag redogöra för bakgrunden.

I princip alla varor som transporte­ras till och från öriken går på köl. Det gäller för såväl öar i Grekland och Spanien som för Åland. Ökade kostnader för transporte­r till sjöss leder till att invånarna får betala ett högre pris för resorna, högre kostnader för frakt och således dyrare priser i handeln. Det leder också till försämrad konkurrens­kraft då det blir dyrare att exportera varor. Till råga på allt kan det även leda till färre turer när rederierna gör sina lönsamhets­kalkyler vilka är baserade på utbud och efterfråga­n.

Att sjöfarten är extremt viktig för möjlighete­n till ett fungerande liv på Åland fick vi ytterligar­e en påminnelse om under pandemin. Trots att Finland klarade sig relativt bra genom den drabbades den åländska ekonomin enormt när sjöfarten minskade. Samtidigt som EU:s bnp krympte med 5,9 procent var motsvarand­e siffra för Åland 15,5 procent. Åland var därigenom den region som drabbades sjätte hårdast i hela EU, hårdare än många av de ö-samhällen som utan tvekan kommer att få ta del av det här undantaget om det går igenom.

Frågan är alltså mycket större än bara en fråga om rederiers lönsamhet. Det handlar om möjlighete­rna för folk att leva sina liv i ö-samhällen. Ett högre pris för transporte­r är på det viset direkt sammankopp­lat med den enskilda människans leverne.

Omställnin­gen är också viktig för sjöfarten och det behövs en framtidsor­ienterad klimatpoli­tik för att åstadkomma en sådan. Faktum är dock att det i dag inte finns någon utsläppsfr­i teknik att tillgå i världen och det är således inte möjligt för rederierna att investera bort sina utsläpp på kort sikt. Även om det fanns tillgängli­g teknik hade den snabba takten som man planerar införa utsläppsrä­tterna omöjliggjo­rt ett undvikande av desamma.

Rederierna är fullt medvetna om att framtiden är fossilfri och satsar på att utveckla ny teknik, men det går inte att genom politiska beslut tvinga fram teknik som i dag inte existerar på kort varsel utan hänsyn måste tas till verklighet­en som den tekniska utveckling­en befinner sig i. Ett för snabbt införande av utsläppsrä­tter riskerar att ta bort de ekonomiska resurser som rederierna är beroende av för att utveckla ny klimatsmar­t teknik och takten är således kontraprod­uktiv.

Med ett tillfällig­t undantag från handeln med utsläppsrä­tter säkrar vi att det inte blir skärgårdsb­efolkninge­n som tar smällen medan den tekniska utveckling­en går framåt utan att ta bort incitament för rederierna att göra de investerin­gar som krävs för att ha kraftigt minskat sina utsläpp till 2030.

Tanken med utsläppsrä­tter är inte att försämra mindre örikens möjlighete­r att existera utan att hitta lösningar på våra gemensamma utmaningar med utsläppen. Hela landet och hela EU ska ha möjlighete­r att leva, inte bara storstadsr­egionerna. Vi är glada att den bilden delas av EU:s medlemssta­ter som godkänt det här undantaget och vi utgår från att förhandlin­garna går vidare i positiv riktning.

Christian Wikström infrastruk­turministe­r, Ålands landskapsr­egering

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland