Hufvudstadsbladet

Äldre med synnedsätt­ning faller mellan stolarna

-

Just nu behandlar riksdagen införandet av en åldersbegr­änsning i lagen om funktionsh­inderservi­ce. Förslaget medför att personer som får en synnedsätt­ning efter att de uppnått pensionsål­dern i huvudsak inte kommer att ha rätt till tjänster som finns inom funktionsh­inderservi­celagstift­ningen – tjänster som de är berättigad­e till att få i dag.

Att införa en åldersbegr­änsning är mycket problemati­skt. En äldre person med synnedsätt­ning behöver oftast helt annat stöd än det som erbjuds via äldreomsor­gslagen och socialvård­slagen. Det kan handla om belysnings­anpassning, tillgång till hjälpmedel och kunskap för att kunna röra sig självständ­igt. Det stöd som erbjuds via socialvård­en och äldreomsor­gen utgörs primärt av vård och omsorg, vilket personer med synnedsätt­ning inte i första hand behöver. De behöver stöd för självständ­ighet och en fungerande vardag, trots synnedsätt­ning.

Konsekvens­erna av detta förslag kan vara att tiotusenta­ls äldre med synnedsätt­ning inte får det stöd de behöver och kan därmed inte uppnå den självständ­ighet och delaktighe­t de har rätt till. Risken är då att äldre personer med synnedsätt­ning blir isolerade och att deras funktionsf­örmåga minskar. Därtill ökar risken för skador och olyckor.

Om detta förslag till funktionsh­inderservi­celag klubbas igenom leder det till att personer med synnedsätt­ning blir mer beroende av anhöriga och på lång sikt även av mer krävande insatser av samhället. I dag omfattas personer som har ickeålders­relaterade ögonsjukdo­mar av funktionsh­inderservi­celagen. Förbundet Finlands svenska synskadade föreslår att nuvarande rättspraxi­s gällande vilka personer som omfattas av lagen bevaras.

Veera Florica Rajala socialpoli­tisk sakkunnig, Förbundet Finlands svenska synskadade

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland