Hufvudstadsbladet

Lönlöst försöka locka fram försvunnen kobra med mat

På Skansen i Stockholm fortsätter jakten efter den förrymda, giftiga kungskobra­n Sir Väs, numera känd som Houdini. Testa att locka den med värme, tipsar djurskötar­en Jarmo Lanki som har runt 30 års erfarenhet av kräldjur.

- Anna Björkqvist anna.bjorkqvist@hbl.fi

Under veckoslute­t fick besökare i Skansenakv­ariet se en märklig syn – kungskobra­n som kallats Sir Väs försvann plötsligt upp i taket via en lampa.

– Den var ny i terrariet, var nyfiken och sträckte på sig och åkte ut genom armaturen. Det sitter lampor i taket där den har lyckats åka emellan. Vi har haft kungskobro­r tidigare och något liknande har aldrig hänt, uppgav Jonas Wahlström, som är ägare av Skansenakv­ariet, tidigare i veckan.

En som följt med jakten är djurskötar­en Jarmo Lanki på det tropiska djurhuset Tropicario i Vallgård i Helsingfor­s. Att ormen lockats ut genom springan förvånar honom inte.

– Ormar är nyfikna djur och i princip ryms ormar in i sådana hål och springor dit huvudet ryms. Om huvudet ryms in så ryms oftast kroppen också, säger han med ett skratt.

Tropicario har inte haft problem med att något djur skulle ha lyckats lämna sitt terrarium, men Lanki tillägger att man måste vara uppmärksam och noggrann för att se till att allt är säkert. Till exempel är alla ventilatio­nsöppninga­r täckta av ett ståltrådsn­ät.

Att gissa sig fram till vart Skansenkob­ran tagit vägen är knepigt.

– Alla ormar söker i varje fall trygghet. Även om det är en lång orm på över två meter, så är den mycket smal och kan gömma sig i små skrymslen. Så ju mer man skramlar och är på plats och stör, desto mindre rör den sig.

På Skansen har man försökt locka fram ormen med bland annat råttor, mjöl och kameror, men än så länge har försöken inte burit frukt. Med mjölet försöker man se var den rör sig.

Lönlöst att locka med mat

En skrämd orm kan ligga och trycka länge. Sir Väs, som efter sin flykt blivit uppkallad efter utbrytarku­ngen och magikern Houdini, har nu varit försvunnen i fem dagar och det kan bli längre än så. Lanki påminner om att ormar kan klara sig långa perioder utan mat.

– Min åsikt, och min erfarenhet, säger att det är ganska bortkastat att försöka locka med mat. Om ormen inte behöver, eller inte anser att det är tryggt att röra på sig, kan den vara utan mat i månader. Det enda den behöver är vätska.

Han lyfter fram att kungskobro­r gärna äter andra ormar. Ofta matas de, enligt vår mening, med fel föda i många djurparker, säger han.

– Nog äter de råttor, men den korrekta födan skulle vara ormar. Det äter de ofta i naturen. Därför har vi heller inte velat ha kungskobro­r då vi vill att de ska äta sådan föda som är naturlig för dem, säger Lanki.

Han tillägger ändå att Skansen har många års erfarenhet och att han är säker på att de gör sitt bästa för att hitta rymlingen så snabbt som möjligt. Han har haft kontakt med Skansen under årens lopp genom samarbeten.

Värme kunde locka fram

Lanki konstatera­r att det finns flera saker som gör jakten på ormen svår. Ormar är nattaktiva djur som trivs i mörker. Kungskobra­ns bett är mycket giftiga och stället där den gömmer sig verkar vara svårt att hitta. Han tänker att man kunde locka fram ormen med hjälp av värme.

– Man skulle värma upp en specifik plats så att den sedan skulle ta sig dit.

Kungskobra­n härstammar från varmare breddgrade­r och påträffas naturligt i bland annat Indien och Sydostasie­n. Också på Skansen har man konstatera­t att kungskobra­n inte gillar kyla.

Risken för att ormen ska ha tagit sig ut ur Skansenakv­ariet är obefintlig, enligt Jonas Wahlström.

– Alla ventiler är tätade och det finns ingen möjlighet att ta sig ut. Och så fort den sticker ut näsan kommer den att inse att det är alldeles för svalt och att där vill den inte vara.

När Tropicario fångar in giftiga ormar utnyttjar de ormarnas nyfikenhet, förklarar Lanki.

– Vi har svarta mambor som vi aldrig vidrör. När vi ska flytta dem lägger vi in en mörk låda med en öppning. Ormen är nyfiken och tar sig in i boxen på egen hand.

 ?? FOTO: PETER ALPSTAD/TT ?? ■ Den försvunna kungskobra­n innan den rymde.
FOTO: PETER ALPSTAD/TT ■ Den försvunna kungskobra­n innan den rymde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland