Hufvudstadsbladet

Hög tröskel för unga pojkar att våga visa sig sårbara

De tre vanligaste frågorna till Pojkarnas telefon har legat i topp alltsedan tjänsten öppnade för femton år sedan.

- Heidi Herrmann heidi.herrmann@hbl.fi

Ofta vill de som ringer veta hur man kan få en flick- eller pojkvän.

– Med 14–19-åringar pratar vi mycket om kommunikat­ion kring sex och om samtycke. Samtalen handlar om hur man kan närma sig någon, om vad som är okej och inte, säger serviceche­f Anders Huldén, som arbetat på Befolkning­sförbundet­s tjänst sedan 2016.

Det är vanligt att pojkarna närmar sig känsliga frågor via humor, genom att skämta på ett något plumpt eller grovt sätt. Ett återkomman­de fenomen är att en del av dem sedan ringer och ber om ursäkt när de är lite äldre.

– De ringer och säger att ”Hej vi ringde bussamtal med kompisarna när vi gick i högstadiet, förlåt. Vi var inte så kiva alla gånger. Men nu är det en ganska allvarlig situation, så skulle jag få prata med er en stund”, berättar Anders Huldén.

De längre samtalen handlar ofta om till exempel ångest och depression eller känsliga frågor kring sexuell identitet. För många är tröskeln hög att som kille våga visa sig sårbar och be om hjälp.

– Många gånger är vi den som den unga först pratar med. De säger ofta att det är viktigt att kunna vara anonym och att inte vara tvungen att prata face-to-face.

Teammedlem­marna hinner inte svara på alla samtal. Svarsproce­nten ligger kring sextio. Det är väldigt få som väljer att kontakta Pojkarnas telefon på svenska, trots att möjlighete­n finns ett par dagar i veckan.

– Det begränsar sig till några tiotal per år. Man får väldigt gärna ringa oss på svenska, men jag förstår att man vill ringa just då temat är aktuellt.

Något som förvånar Anders Huldén är den trånga modell som manlighet fortfarand­e tycks ha. Pojkar kan ringa och fråga om det är okej att till exempel ha dans som hobby.

– De bredare möjlighete­rna att vara man på har diskuterat­s jättelänge, och det är klart att i många sammanhang har man gått vidare.

I många skolor, på många ungdomsgår­dar och i flera kompisgäng kan man vara precis en sådan man och pojke man vill vara. Samtidigt finns det de här sammanhang­en där den som bryter mot normerna snabbt får känna det på sig, menar Anders Huldén.

Medarbetar­na har lagt märke till att fler pojkar ringer samtal med rasistisk ton under de senaste månaderna.

– Genom att spela på fördomar om vissa etniska gruppering­ar och låtsas vara någon de inte är testar de oss som svarar. Om det är möjligt så försöker vi luska ut vad det egentligen är som de vill prata om.

Det förekommer också våldsamt hatprat mot etniska minoritete­r, användning­en av n-ordet är vanligt förekomman­de och en hel del hat riktas också mot sexuella minoritete­r, enligt Huldén.

Sedan i fjol har medarbetar­na möjlighet att blockera samtal. Om någon ringer upprepade gånger och inte visar sig vara villig att föra ett respektful­lt och sakligt samtal kan personen ifråga bli blockerad i en vecka.

Det har också kommit in samtal från 10–14-åriga pojkar som vill snacka om gäng och om en machotyp av manlighet. Men det handlar om en nyfikenhet på gangsterku­lturen snarare än att det skulle vara pojkar som blivit rekryterad­e till våldsamma gäng.

– De har sett något på Youtube som represente­rar gangsterku­ltur och sedan försöker vi diskutera vad som är coolt med det här och en hurdan pojke och man de själva vill vara, säger Anders Huldén.

 ?? ??
 ?? SUNDBERG FOTO: ALEX ?? ■ De seglivade myterna om hur pojkar och män ska vara lever kvar, säger Anders Huldén som svarar på unga pojkar och mäns funderinga­r.
SUNDBERG FOTO: ALEX ■ De seglivade myterna om hur pojkar och män ska vara lever kvar, säger Anders Huldén som svarar på unga pojkar och mäns funderinga­r.
 ?? BERG FOTO: ALEX SUND- ?? ■ Frågorna som pojkarna vill prata om handlar oftast om pubertet, sexualitet och relationer, säger Anders Huldén som är serviceche­f på Pojkarnas telefon.
BERG FOTO: ALEX SUND- ■ Frågorna som pojkarna vill prata om handlar oftast om pubertet, sexualitet och relationer, säger Anders Huldén som är serviceche­f på Pojkarnas telefon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland