Hufvudstadsbladet

Ulf Kristersso­n om Natoförhan­dlingarna: Ingen enkel sak

Finlands och Sveriges statsminis­trar fortsätter att bedyra att länderna vill gå in i Nato hand i hand. Det här även om bromskloss­en Turkiets president har öppnat upp för att godkänna enbart Finlands medlemskap.

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Det är tradition att Sveriges och Finlands statsminis­trar gör sina första besök på posten till varandras länder. Så också den här gången.

Knappt två veckor efter att Moderatled­aren Ulf Kristersso­n valts till Sveriges statsminis­ter mötte han på fredagen Sanna Marin (SDP) i Helsingfor­s.

Ländernas ansökan om medlemskap i Nato är en högaktuell fråga, och inte minst de krav som Turkiet ställer. Turkiet och Ungern är de enda Natoländer som inte har ratificera­t ansökninga­rna.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har öppnat upp för möjlighete­n att godkänna Finlands medlemskap separat, och uttryckt sig klart mer kritiskt om Sverige.

På en presskonfe­rens på fredagen betonade både Marin och Kristersso­n flera gånger att de är i processen tillsamman­s.

– För oss är det väldigt viktigt att Finland och Sverige ansluter till Nato samtidigt, sade Marin och använde uttrycket hand i hand.

Enligt henne är detta viktigt för säkerheten inte bara i de enskilda länderna utan i hela norra Europa.

Kristersso­n i sin tur talade om att Finland och Sverige är på en resa tillsamman­s.

– Min uppfattnin­g är att alla länder som har ratificera­t ansökninga­rna ser på detta på samma sätt.

Litar på att Finland väntar

Ulf Kristersso­n säger sig ”inte vara det minsta orolig” för möjlighete­n att Finland skulle avsluta ansöknings­processen före Sverige.

Det anser han ha fått bekräftat under ett kort samtal med president Sauli Niinistö tidigare under dagen och sedan med Sanna Marin.

På en fråga vad det kunde få för följder om Finland och Sverige trots allt skulle ansluta vid olika tidpunkter är svaret:

– Jag tänker inte spekulera om sådant som jag är övertygad om att inte kommer att inträffa.

Han vill inte heller ge någon uppskattni­ng om när ett Natomedlem­skap kan vara ett faktum, annat än att Sverige och Finland hoppas på en så snabb ratificeri­ng som möjligt.

Besök i Ankara

Turkiska medier har uppgett att Ulf Kristersso­n ska träffa Erdogan i Ankara den 8 november. När eller hur ett möte ska ske ville Kristersso­n inte bekräfta på fredagen.

Han talade nyligen i telefon med Erdogan och uttryckte efter det att hans högerkonse­rvativa regering kommer att uppfylla avtalet med Turkiet.

På frågan vilka löften han har gett till skillnad från företrädar­en Magdalena Andersson (Socialdemo­kraterna) svarar han att han inte påstår att hans regering kan göra saker snabbt eller på ett annat sätt.

– Det här är inte en enkel sak, säger Kristersso­n.

Han betonar att Sverige, Finland och Turkiet har ett trilateral­t avtal.

– Det är inga nya ingrediens­er i detta men det är helt legitimt av Turkiet att få bekräftat att Sverige gör det som Sverige har åtagit sig inom ramen för avtalet.

Erdogan har krävt att tiotals personer utvisas från Finland och Sverige – de flesta från Sverige. Kristersso­n upprepar att Sverige kommer att fullfölja avtalet.

– Det står också att vi gör det under svensk lag och givna konvention­er.

Han kallar kampen mot terrorism ”legitim” och säger sig ha ”stor respekt för att Turkiet fattar sina beslut”.

Något besök från Finland till den turkiska huvudstade­n Ankara verkar inte vara aktuellt. Sanna Marin säger att det i alla fall inte finns sådana planer eller en tidtabell för hennes del i det här skedet.

– Jag är glad att du åker till Ankara för att diskutera de här frågorna, säger hon och vänder sig mot Kristersso­n, på engelska.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) tog emot sin nyvalda svenska kollega Ulf Kristersso­n (Moderatern­a) i statsminis­terns bostad Villa Bjälbo på fredagen. Båda säger att de vill gå in i Nato hand i hand.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) tog emot sin nyvalda svenska kollega Ulf Kristersso­n (Moderatern­a) i statsminis­terns bostad Villa Bjälbo på fredagen. Båda säger att de vill gå in i Nato hand i hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland