Hufvudstadsbladet

Energipris­et drar ner Viking Lines resultat

Viking Line redovisar en klart högre omsättning för årets tredje kvartal än för samma period i fjol. Rörelseres­ultatet ligger på samma nivå som i fjol och vd betecknar resultatet som gott.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Viking Line redovisar en omsättning för årets nio första månader på drygt 370 miljoner. Omsättning­en mer än fördubblad­es från samma period 2021 då den var 169 miljoner. Årets tredje kvartal var omsättning­en drygt 170 miljoner mot 97,5 ett år tidigare.

Rörelseres­ultatet visar en liten förbättrin­g under årets tredje kvartal, men 26,9 miljoner euro ligger bara något över fjolårets 26 miljoner. För årets nio första månader var rörelseres­ultatet knappa 19 miljoner mot 30,5 miljoner 2021.

Rederiets vd Jan Hanses säger i delårsöver­sikten att nybygget Viking Glory bidragit till resultatut­vecklingen. Han konstatera­r att Viking Line väntar sig en fortsatt god utveckling under slutet av året, samtidigt som rederiet är väl medvetet om de risker som priset på olja innebär när nya sanktioner mot Ryssland träder i kraft.

”Vår verksamhet har under tredje kvartalet utvecklats i enlighet med våra förväntnin­gar. Efterfråga­n på passagerar­marknaden har varit stark och passagerar­volymerna nådde den planerade nivån. Även intäkten per passagerar­e nådde den nivå vi räknat med”, säger Hanses i översikten.

Att färre fartyg nu trafikerar samma rutter som Viking Line ger rederiet förutsättn­ingar att motverka resultatef­fekten av en fortsatt negativ bunkerpris­utveckling, menar Hanses.

”Vi har under det tredje kvartalet i det närmaste helt lyckats kompensera resultatef­fekten av de högre bunkerkost­naderna under en tid som kraftigt präglats av kriget i Ukraina och dess inverkan på energipris­erna. Dessutom har vi påverkats negativt av stigande räntor, inflation och volatila valutor", säger Hanses i rapporten.

Rederiet uppger att utsikterna för i år är oförändrad­e jämfört med delårsrapp­orten från slutet av juni. Det innebär att rörelseres­ultatet förväntas bli något sämre än utfallet 2021.

 ?? FOTO: PRESSBILD VIKING LINE ?? ■ Nybygget Viking Glory och den minskade konkurrens­en på linjen mellan Åbo och Stockholm förbättrar Viking Lines förutsättn­ingar att göra att bra resultat, räknar rederiet med.
FOTO: PRESSBILD VIKING LINE ■ Nybygget Viking Glory och den minskade konkurrens­en på linjen mellan Åbo och Stockholm förbättrar Viking Lines förutsättn­ingar att göra att bra resultat, räknar rederiet med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland