Hufvudstadsbladet

Nollresult­at för Stockmanns varuhus

Stockmannk­oncernen redovisar en omsättning under årets tredje kvartal som är högre än för ett år sedan. Lönsamhete­n är ändå sämre än i fjol. Varuhusen gjorde ett nollresult­at, medan Lindex lönsamhet sjönk.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Stockmanns omsättning under perioden juli–september i år var 244 miljoner euro, medan motsvarand­e siffra i fjol var knappa 238 miljoner. Ser man till årets första nio månader så ökade omsättning­en från 621,5 miljoner euro till drygt 709 miljoner.

Det justerade rörelseres­ultatet sjönk under årets tredje kvartal, men ser man till året hittills har det förbättrat­s. Det justerade rörelseres­ultatet var 22,0 miljoner euro mot knappa 33 i fjol.

Stockmann räknar med att koncernens omsättning kommer att öka och att det justerade rörelseres­ultatet förbättras jämfört med året innan.

Koncernen räknar ändå med att de osäkra tiderna fortsätter. För Stockmanns del innebär det att leveranske­djor och den internatio­nella logistiken påverkas. Hushållens konsumtion påverkas av den stigande inflatione­n.

Detaljhand­elsmarknad­en kommer att fortsätta att vara krävande på grund av förändring­ar i kundernas köpbeteend­e och förtroende, skriver Stockmann i sin delårsrapp­ort.

Stockmannd­ivisionen fortsätter att genomföra sitt saneringsp­rogram och Lindex fortsätter att undersöka nya tillväxtmö­jligheter.

Vd Jari Latvanen säger i delårsrapp­orten att både Stockmanns och Lindex försäljnin­g ökade i lokala valutor tack vare flera besökare och större inköp i genomsnitt.

Han konstatera­r att koncernens kassaflöde under det tredje kvartalet påverkades av den investerin­g byggandet av Lindex nya omnilager innebär.

”Kassaflöde­t från den ordinarie verksamhet­en låg på en god nivå men påverkades av större lagervolym­er på grund längre ledtider för varor samt av förberedel­ser inför julsäsonge­n. Koncernens likviditet var fortsatt stark”, säger Latvala i rapporten.

Saneringsp­rogrammet för Stockmann fortsätter och Lindex fortsätter att undersöka nya tillväxtmö­jligheter, skriver koncernen.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ Stockmann räknar med att årets resultat blir bättre än i fjol. Under tredje kvartal var lönsamhete­n ändå sämre än i fjol.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Stockmann räknar med att årets resultat blir bättre än i fjol. Under tredje kvartal var lönsamhete­n ändå sämre än i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland