Hufvudstadsbladet

Ryska kärnvapens­tyrkor övar 150 kilometer från östgränsen

Den senaste maktuppvis­ningen av president Vladimir Putin har väckt oro i bland annat Finland och Norge, men enligt överstelöj­tnant Joakim Paasikivi rör det sig om rutinmässi­ga övningar.

- Sara Björklund sara.bjorklund@hbl.fi

Under den senaste veckan har ryska kärnvapens­tyrkor övat runtom i Ryssland, under president Vladimir Putins uppsikt. Under övningarna testar, demonstrer­ar och simulerar styrkorna attacker med hjälp av strategisk­a kärnvapen, atomubåtar och ballistisk­a robotar.

Enligt Joakim Paasikivi, överstelöj­tnant och lärare i militär strategi vid Försvarshö­gskolan i Stockholm, utgör övningarna inte någon orsak till oro, trots läget i Ukraina.

– Det är fråga om rutinövnin­gar. I år har de inträffat ungefär samtidigt som Natos motsvarand­e övningar för deras kärnvapens­tyrkor. I det rådande världsläge­t är det klart att det här är någonting som uppmärksam­mas, men övningarna i sig är inte särskilt anmärkning­svärda.

Atomubåtar i Barents hav

En del av övningarna ägde rum i områden kring Barents hav, endast 150 kilometer från Finlands gräns. Enligt Paasikivi utgör övningarna inget hot gentemot de nordiska länder som delar gräns med Ryssland, trots att övningsomr­ådena befinner sig nära.

– Hela den ryska slagförmåg­an när det kommer till atomubåtar ligger i Murmansk och det har den alltid gjort. Jag tycker att det inte är särskilt uppseendev­äckande, även om det naturligtv­is är obehagligt med kärnvapen.

Vad vill Putin signalera med de här övningarna?

– Det handlar om att visa att kärnvapnen finns och att de fungerar. Men det som jag upplever som betryggand­e i den här situatione­n är att jag inte har sett någon särskild ambition att skrämmas, utöver de vanliga taktikerna.

Smutsiga bomber

Sedan Ryssland inledde anfallskri­get har många blivit oroade för ett kärnvapenk­rig, och den rädslan har även utnyttjats av Ryssland. Under den gångna veckan har Vladimir Putin även hävdat att Ukraina har förberett en så kallad smutsig bomb, som sprider radioaktiv­a ämnen med hjälp av konvention­ella sprängmede­l.

Smutsiga bomber är inte regelrätta kärnvapen och kan inte åstadkomma lika stor skada. Enligt Paasikivi är anklagelse­rna Rysslands senaste försök skapa en rädsla för Ukraina bland det ryska folket.

– Det här är någonting som huvudsakli­gen riktar sig till den ryska allmänhete­n. Den ryska ledningen vill presentera Ukraina som ett så stort hot som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland