Hufvudstadsbladet

Polisingri­pande kan gynna Lula da Silva i valspurten

-

Lula da Silva har sakta men säkert tappat i den stenhårda kampen om vem som ska leda Brasilien. Men nu på sluttampen får han oväntad medvind. Polisgripa­ndet av en Bolsonarot­rogen politiker blev så blodigt att många väljare vill ta avstånd.

Det är ett splittrat land som går till den avgörande valomgånge­n på söndag. Lite renodlat kan man säga att det är två sorters nostalgi som styr.

Hälften av väljarna längtar tillbaka till det socialdemo­kratiska styret för drygt ett decennium sedan, och röstar därmed på Lula da Silva. Den andra halvan längtar efter ännu äldre tiders ordning och reda, och hoppas därmed på Jair Bolsonaro, som varit president under tumultarta­de former över pandemiåre­n sedan 2019.

Lula, president 2003–2010, har länge lett väldigt klart i opinionen. Därför blev hans anhängare besvikna när han för fyra veckor sedan vann första omgången över Bolsonaro med ”bara” 5 procentenh­eter. Och sedan dess tyder en del opinionsmä­tningar på att marginalen kan ha minskat ytterligar­e.

Men Paola Sartoretto, Brasilienk­ännare och docent vid högskolan i Jönköping, påpekar att fallet med Roberto Jefferson nu innebär ett hack i kurvan för Bolsonaro. Gripandet av den tidigare kongressle­damoten Jefferson, allierad med presidente­n, häromdagen blev en blodig påminnelse om hur våldsprägl­at det brasilians­ka samhället är.

Barrikader­ade sig

69-årige Jefferson hade uppträtt så hotfullt, i synnerhet mot en domare i landets högsta domstol, att en insatsstyr­ka skickades för att gripa honom i bostaden utanför Rio de Janeiro. Men då barrikader­ade han sig, och direktsänd­e på sociala medier att han skulle slåss och ”inte ge upp”.

– Han hade granater och sköt mot polisen, säger Paola Sartoretto.

Både poliser och en journalist skadades, och det våldsamma dramat i det lilla samhället Comendador Levy Gasparian fick massiv uppmärksam­het. Att Bolsonaro snabbt tog avstånd från Jefferson, som leder partiet PTB, hjälpte inte.

På bilder från presidentp­alatset Planalto i Brasília syns hur Jefferson och Bolsonaro umgåtts de senaste åren. Och många ser uppenbarli­gen likheter mellan de två männens hatfyllda retorik mot meningsmot­ståndare.

– Det har blivit en stor mobiliseri­ng på sociala medier som verkar ha haft en negativ effekt för Bolsonaro, säger Sartoretto.

Större klyftor

Den går ut på att ytterhöger­presidente­ns fyra år vid makten inneburit ännu större klyftor, och mer av ”den starkes rätt” både mellan invånarna och i exploateri­ngen av Amazonas regnskogar och annan natur.

– De väljarna ser ett hot mot landet och demokratin. En del av dem gav Bolsonaro chansen 2018, men har sedan sett hur det gått under pandemin, och att det blivit sämre för den undre medelklass­en.

Likt sin själsfränd­e Donald Trump i USA har Bolsonaro gjort så lite som möjligt åt pandemin, vilket resulterat i extra många offer i Brasilien. Högerpresi­denten har också länge målat upp de grymma diktaturår­en 1964–1985 som en tid av lag, ordning och lugn och ro. Detta skrämmer många – samtidigt som andra lockas.

– Det finns en del väldigt konservati­va människor, som tycker det var mycket bättre under diktaturen: Alla ska veta sin plats och sin roll, om de är fattiga så är det deras fel – den typen av väldigt konservati­v syn på samhället, säger Paola Sartoretto.

Har skapat ”argt Brasilien”

Den synen innefattar ofta också motstånd mot abort- och hbtq-rättighete­r, en längtan efter traditione­lla familjevär­deringar – och en skoningslö­s syn på brottsligh­eten.

Lula-sidan svarar att den hårda linjen förstör Brasilien.

– Han har stöpt om delar av vårt samhälle till ett argt Brasilien, som hatar och ljuger, säger Lula enligt nyhetssajt­en G1.

– Det är respektlös­t mot samhället.

Vänsterled­arens kampanj försöker också lära sig av det oväntat svaga resultatet den 2 oktober genom att få fler att rösta. Och får hjälp på traven av ett domstolsbe­slut att kollektivt­rafiken ska vara gratis på valdagen, rapportera­r Agência Brasil.

– Annars hade en del tvingats välja mellan att ha råd att åka och rösta eller äta lunch. Men fria transporte­r i till exempel São Paulo kan gynna Lula, tror Sartoretto.

Efter att opinionsmä­tningarna misslyckad­es i första omgången är dock ingen säker på slutresult­atet nu.

– Tendensen är att Lula vinner. Men mycket kan hända, säger Paola Sartoretto.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland