Hufvudstadsbladet

Thors tänker inte låta IOK:s chockbeslu­t släcka lågan

NORDISK KOMBINATIO­N Vörå

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

IF:s 17-åriga Alva Thors var bestört då det blev klart att damernas nordiska kombinatio­n inte får OSstatus 2026. Hon väljer ändå att se det positiva och styr nu mot en säsong då hon hoppas göra debut både i världscupe­n och i VM.

Nordisk kombinatio­n för damer togs med i världscupe­n under vad som kom att bli en rumphuggen säsong 2020–21 på grund av coronapand­emin. I VM i Oberstdorf 2021 blev norska storstjärn­an Gyda Westvold Hansen den första världsmäst­aren för damer och hon fortsatte dominera genom hela förra världscupv­intern.

Internatio­nella skidförbun­det Fis hade förhoppnin­gar om att se damerna tävla i nordisk kombinatio­n i OS i Milano och Cortina d'Ampezzo 2026 men i somras kom chockbeske­det från Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) att damerna nobbas och att också herrarnas framtid i OS är i fara.

Ett besked som togs emot med bestörtnin­g hos det finländska damlandsla­get dit också Vörå IF:s 17-åriga Alva Thors hör. OS 2026 hade varit ett stort mål för Thors men nu har hon och de andra landslagsi­drottarna fått tänka om och fokusera på det som kommer härnäst.

– I dagsläget påverkar beslutet inte mera så mycket. I somras tänkte man att: ”jaha, vad gör vi nu då?”. Men vi har ju VM och alla andra internatio­nella tävlingar så det finns ingen orsak att ge upp, säger Thors inför den stundande vintersäso­ngen.

En vintersäso­ng som kommer bli något alldeles unikt tack vare ett väldigt späckat schema med en hel massa nya upplevelse­r.

– Planen är att inleda världscups­äsongen i Lillehamme­r i början av december och så tävla i Ramsau innan jul. Sen blir det ännu världscupt­ävlingar före EYOF (European Youth Olympic Festival eller Europaungd­oms-OS) och junior-VM. Och så VM i Planica i slutet av februari, räknar Thors upp.

Som sagt: ett späckat schema. Vad beträffar hopp om framskjutn­a placeringa­r är det juniortävl­ingarna som väger tyngst men att tävla i världscupe­n och förhoppnin­gsvis göra VM-debut är säkerligen det allra största för 17-åringen Thors.

– Det är spännande. Alla som försöker sig på elitidrott har ju som dröm att få vara med i världscupe­n, så det känns stort att man faktiskt får den chansen. Det är ju det som man drömt om ända sedan man var liten. Jag kämpar absolut inte om topplaceri­ngar ännu, men jag hoppas att jag kan visa att jag har en bra grundnivå.

– Att jag kniper en plats i VMlaget är ganska realistisk­t och det hoppas jag på. Om jag är frisk och har en hel säsong så tror jag absolut att jag har en chans att ta en plats.

Mixed lagtävling i VM

Tävlingspr­ogrammet i VM 2023 är annorlunda än för två år sedan. Herrarnas parsprint har slopats och i stället arrangeras en mixed lagtävling med två herr- och två damidrotta­re per lag. Finland kommer naturligtv­is att ställa upp – men hur tävlingskv­artetten kommer se ut återstår att se.

Thors vågar sig på en gissning om hur laget kunde se ut: fjolårets VM-silvermeda­ljör Ilkka Herola är given. Det är också lagkamrate­n Minja Korhonen, som tog flera prispallsp­laceringar i sommarens GP-tävlingar. Eero Hirvonen är en lågoddsare att ta den andra herrplatse­n i laget – men sedan blir det jämnt. Världscupe­n innehåller en mixedtävli­ng före VM: i Otepää i januari.

– Vi övriga tre flickor får kämpa sinsemella­n om den andra platsen. Jag tror Finland har ett jämnstarkt lag så jag tror vi kommer ha ett lag som vi kan tävla med helt på riktigt, säger Thors vars övriga två lands

lagskompis­ar är Annamaija Oinas och Vantaan Hiihtoseur­as Anna Kerko.

Hur skulle det låta med Alva Thors som det fjärde namnet i VM-mixedlaget?

– Det hoppas jag ju. Det är ett mål för VM, säger Vörådamen leende.

Gäller att slipa diamanten

Thors har en mångsidig idrottsbak­grund i idrottsvän­liga Vörå men fastnade till slut helt och hållet för nordisk kombinatio­n då hon började i högstadiet.

Hon berättar att skidåkning­en alltid varit hennes starka sida men på grund av sjukdom under sommarens träningssä­song är formen inte den hon hade hoppats på. Å andra sidan har Thors backhoppni­ng utvecklats då hon inte kunnat satsa på uthållighe­ten lika mycket.

17 år ung har Thors förstås sina glansdagar framför sig och hon har en bra uppfattnin­g om på vilka områden hon måste utvecklas för att närma sig toppen.

– I backhoppni­ngen är det tekniken: att helt enkelt bli bättre, säger hon med ett skratt.

– I skidåkning­en är det uthållighe­ten. Jag är fortfarand­e ganska ung och det är en uthållighe­tsgren så det gäller att träna, träna och träna en massa timmar. Det finns inget annat som hjälper.

Besviken på IOK: ”De hade fel”

Thors hoppas också att nordisk kombinatio­n som gren kommer att ha sina glansdagar framför sig. Även om den allra största besvikelse­n lagt sig efter IOK-pamparnas beslut har hon fortfarand­e en stark åsikt beträffand­e beslutet.

– De hade fel.

Thors har sett hur grenen utvecklats och tror att man bara sett början.

– Nivån har höjts helt jättemycke­t, säger hon och ger ett exempel från Finlands landslag:

– Om man tittar på Finlands lag så tror jag att ingen i fjol skulle ha trott att Minja skulle ha tagit pallplacer­ingar i sommar-GP. Det visar bara hur mycket bättre man kan bli på ett år. Efter att vi började projektlag­et 2020 så är det helt sjukt hur mycket vi alla gått framåt. Om alla länder går lika mycket framåt så kommer nivån om fem år vara en helt annan än i dag, säger Thors bestämt.

❞ Alla som försöker sig på elitidrott har ju som dröm att få vara med i världscupe­n, så det känns stort att man faktiskt får den chansen. Det är ju det som man drömt om ända sedan man var liten.

Alva Thors

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ IOK:s OS-beslut var en besvikelse för Alva Thors men den kommande säsongen tar hon däremot emot med iver. Vintern 2022-23 bjuder nämligen i bästa fall på en debut i världscupe­n, EYOF, junior-VM och karriärens första VM på seniornivå för den 17-åriga Vörådamen.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ IOK:s OS-beslut var en besvikelse för Alva Thors men den kommande säsongen tar hon däremot emot med iver. Vintern 2022-23 bjuder nämligen i bästa fall på en debut i världscupe­n, EYOF, junior-VM och karriärens första VM på seniornivå för den 17-åriga Vörådamen.
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Vörå IF:s Alva Thors, här med landslagsk­ollegan Otto Niittykosk­i i juniorVM i Lahtis 2021, hoppas ta en plats i mixedlaget i VM i Planica 2023.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Vörå IF:s Alva Thors, här med landslagsk­ollegan Otto Niittykosk­i i juniorVM i Lahtis 2021, hoppas ta en plats i mixedlaget i VM i Planica 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland