Hufvudstadsbladet

HJK har tagit enorma kliv framåt

- JONAS VON WENDT

Mycket av snacket efter 1–2 mot Roma handlade om VAR. Ovänner av VAR fick ytterligar­e vatten på den redan blöta kvarnen. Hedersamma förluster existerar bara i fablernas värld och en förlust är alltid en förlust men tittar man på den stora bilden är HJK:s höst en succé jämfört med vad den var i fjol.

– Jo vi har nog gått framåt en hel del, sade Toni Koskela på presskonfe­rensen då klockan närmade sig ett natten till fredagen.

Strax före hade kollegan i Roma, José Mourinho, hållit några längre, tämligen intetsägan­de och smått filosofisk­a anföranden om fotbollens och VAR:s innersta väsen.

– Ibland gillar man VAR. Ibland inte, löd den under de senaste tjugo åren makalöst framgångsr­ika tränarens djuplodand­e analys på situatione­n där David Brownes drömmål, i stället för att ramas in i galleriet över de vackraste mål finska lag gjort i Europa, raderades och förpassade­s till den redan överfulla VAR-skräpkorge­n som pryds av versalerna ”KONTROVERS­IELLA BORTDÖMDA MÅL”.

Bryan Cristante touchades lätt av Malik Abubakaris hand i sekvensen före drömmålet och stöp ner i gräset på ett sätt som fick 10 000 åskådare i Tölö att befara multipla frakturer på skallbasen. Då den, överlag utmärkte portugisis­ke domaren, dömt bort målet steg Cristante upp.

Domslutet var inte fel. Handen var uppe i ansiktet och fladdrade lite och VAR ser det mesta. Men visst förstärkte Cristante rejält. Det gör de flesta toppspelar­e alltid då de får chansen. Vad det beror på kunde man skriva några böcker om.

VAR skulle vara ett fungerande komplement som spelar en liten sidoroll i den stora bilden. Med några, tämligen kontrovers­iella år att blicka tillbaka på, är det lätt att konstatera att VAR alldeles för ofta spelat huvudrolle­n. Så skulle det inte bli. Finns mycket att fundera på där för Fifa för i den här söndertras­ade formen fungerar det inte.

På tal om den stora bilden. Europa League-gruppspele­t kanske inte har varit någon poängmässi­g succé för HJK även om också de mest optimistis­ka förväntnin­garna inför gruppspele­t låg på någonstans mellan ett och fyra poäng.

Men om man glömmer resultaten och tittar på bilden bakom siffrorna är det lätt att slå fast att HJK gått framåt enormt under det senaste året.

Där Klubi i fjol blev utskåpat av både LASK och Maccabi Tel Aviv i gruppspele­t i Conference League utan att vara i närheten att rubba någondera har HJK stått upp på ett helt annat sätt mot Real Betis, Ludogorets och AS Roma i år.

I spelet med boll finns ett helt nytt mod, nya nyanser, variatione­r och en högre kvalitet rakt igenom. Att laget sedan förlorar närkamper och är aningen sämre i mindre detaljer är en nyttig påminnelse för i synnerhet de yngre spelare som vill vidare i karriären om hur oerhört mycket jobb det krävs för att man ska kunna hävda sig i en tuffare konkurrens.

– Vi har klarat av att spela på en helt annan nivå jämfört med i fjol. Jag kan inte kräva särskilt mycket mera av grabbarna. De har gett allt, säger Koskela som på sina håll ifrågasatt­s under säsongen.

Hans metoder har varit under lupp och under våren och början av sommaren stämde spelet inte särskilt bra. Men Koskela har tålmodigt fortsatt med den process han så gärna talar om.

– Vi är ute efter spelare som vill framåt i karriären. Spelare som är redo att jobba hårt för att nå dit.

Spelare som Santeri Väänänen som gått från klarhet till klarhet under säsongen och fungerade som kapten i skadade Miro Tenhos frånvaro mot Roma. Väänänen är orädd och har en enorm arbetskapa­citet. Spelet med boll borde bli ännu bättre.

Aapo Halme hade senast spelat match elfte september. Mot den bakgrunden var han snudd på magnifik mot Romas världsstjä­rnor. Perparim Hetemaj var briljant som vanligt och är just den typens återvändar­e Klubi behöver för att ta ytterligar­e steg framåt. Jukka Raitala är en annan som varit en fullträff.

HJK kritiseras ibland för att vara ett köplag. Mot Roma inledde man med nio finländare varav fyra av spelarna kommer från de egna leden. Hetemaj var en av dem. HJK:s juniorverk­samhet är den största i Finland och den bästa. Och något som vd Riihilahti hela tiden varit oerhört mån om att satsa väldigt stora resurser på. Den vägen är den enda rätta.

Koskela är en tuff och krävande tränare som kan vara rätt giftig i ton och sätt om man kommer på kant med honom. Men samtidigt är det en nyttig skola för spelare som siktar utomlands och större sammanhang. Ute i Europa är konkurrens­en mördande och tonen oerhört frän. Kan vara bra att få lite försmak på vad som komma skall med andra ord. Toppfotbol­len är inget socialt mysrum.

Och Koskelas resultat talar för sig. Intressant att se om han blir kvar i Klubi. Han har visserlige­n ett år kvar på kontraktet men intressent­er kan tänkas finnas också utanför republiken­s gränser.

– Det är ingen hemlighet att jag vill nå en så hög nivå som möjligt som tränare, säger Koskela.

HJK kröp några steg närmare nivån som kan ge skrällpoän­g eller till och med segrar över riktigt bra lag. Än var inte tiden mogen men nästa höst kan det vara dags.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■ Toni Koskela rasade över domarens beslut att underkänna David Brownes mål.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Toni Koskela rasade över domarens beslut att underkänna David Brownes mål.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland