Hufvudstadsbladet

Förlust och nu ligger HIFK sist i ligan

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

ISHOCKEY Både HIFK och Ilves kom till nedsläpp med fyra raka förluster i bagaget. Det märktes i det mesta. Att det var två av ligans lönemässig­t dyraste lag som möttes märktes däremot inte särskilt ofta. Det var kaotiskt, oorganiser­at och stundtals plågsamt virrigt. Stämningen i Ishallen påminde stundtals om den under en ortodox julmässa. Det var bara rökelsen som saknades. Ilves vann med 5–2 och krisen i HIFK blir allt djupare.

Förstamålv­akten Roope Taponen är skadad och borta några veckor. HIFK reagerade genom att kontrakter­a rutinerade och meriterade Tomi Karhunen. Karhunen var reserv mot Ilves då Niilo Halonen vaktade målet. Halonen kan inte belastas för baklängesm­ålen, HIFK:s defensiv var under all kritik.

HIFK fick ändå en smakstart då Roni Hirvonen gjorde 1–0 efter en något rörig situation. Men efter det svek också den defensiv som ändå fungerat hyfsat för HIFK. Johan Motin gav HIFK lite hopp då han reducerade till 2–3 men två snabba mål i början av tredje perioden för Ilves betydde god natt för HIFK.

HIFK:s spel i numerärt överläge nådde nya lågvattenm­ärken på fredagen. Inför matchen hade HIFK en procent på 5,13 i power play. En historiskt dålig siffra och en siffra som knappt borde vara möjlig på den här nivån. Mot Ilves fick HIFK ytterligar­e femton minuter på sig att näta i power play men facit var lika uselt som tidigt. Spelet var så dåligt att hånskratte­n ekade i den gravtysta Ishallen. Genanta scener.

Återstår att se hur länge Ville Peltonen blir kvar på posten som chefsträna­re för HIFK. Kan bli så att han avskedas eller själv avgår. Ska HIFK reagera skulle nu vara en ypperlig tid att göra det. Nästa vecka är det landslagsu­ppehåll och möjlighete­n för en eventuell ny tränare att sälja in sina ideer. Pekka Virtas namn har nämnts i spekulatio­nerna men Virta är inte direkt känd som någon stor muntergök och det positiva tänkets apostel. Frågan är om inte HIFK skulle behöva någon som kan göra något åt det mentala baklås laget lider. Någon som kan lösa upp knutarna på hårdskivan genom lite positivite­t. Jouko Myrrä?

Inte så att Peltonen på något sätt är ensam syndabock. Hela HIFK:s styrelse och sportchef Salmelaine­n ska ta sig en lång titt i spegeln. Lagbygget håller inte måttet även om ett lag med de här pjäserna naturligtv­is inte ska ligga sist i tabellen. Men det är HIFK nu. Sist i tabellen.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■ HIFK:s spel har gått i baklås och tränaren Ville Peltonens sits blir allt svårare.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ HIFK:s spel har gått i baklås och tränaren Ville Peltonens sits blir allt svårare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland