Hufvudstadsbladet

Landslagsl­edningen slog larm om Johaugs vikt

- Therese Johaug TT

början av karriären hade Therese Johaug, 34, ett osunt förhålland­e till mat. Den norska längdstjär­nan fick indikation­er på att hon var undernärd. ”Det kom till en punkt där jag trodde att jag skulle bli bättre om jag blev lättare”, säger hon i sin nya bok.

Johaug är aktuell med boken ”Therese Johaug – hele historien” där hon, som titeln antyder, berättar om hela sin karriär.

Bland annat om hur hon kämpade med vikten och att få i sig näring.

I slutet av 2010, inför hemmaVM i Oslo året efter, kom landslagst­ränaren Egil Kristianse­n till Johaugs hotellrum för att prata allvar: hon hade blivit för smal och hennes plats till VM var i fara.

Johaug skriver att hon hade tappat tio procent av kroppsvikt­en som hon hade när hon slog igenom 2007.

Men hon säger också att hon är osäker på om den relation till kost som fanns när hon kom upp i landslaget som junior var den bästa – och hon kallar det för kontraprod­uktivt.

”Att lära 17–18 år gamla ungdomar att väga mat kan bidra till ett osunt förhålland­e till mat för många”, säger hon.

❞ Med tiden smög sig en tanke på att jag skulle åka snabbare om jag gick ner ett eller två kilo. Det kom till en punkt där jag trodde att jag skulle bli bättre om jag blev lättare. Jag vet nu, av egen erfarenhet, att detta är direkt fel.

Andra påverkade

Therese Johaug berättar att hon under landslagss­amlingar har lämnat matbordet och tänkt att hon borde ha ätit mer, eller åtminstone annorlunda, och att hon utan att inse det kan ha bidragit till att det utvecklade­s i en negativ riktning.

Att andra gick ner i vikt var något som förmodlige­n påverkade.

”Med tiden smög sig en tanke på att jag skulle åka snabbare om jag gick ner ett eller två kilo. Det kom till en punkt där jag trodde att jag skulle bli bättre om jag blev lättare. Jag vet nu, av egen erfarenhet, att detta är direkt fel. Jag vägde mest i slutet av min aktiva karriär, vilket sammanfall­er med mina i särklass bästa år som skidåkare”, säger hon.

Bra i slutändan

Johaug kunde åka VM i Oslo 2011 men vid ett hälsotest i maj samma år kom indikation­er på att hon var undernärd, och det fanns en risk att karriären var i fara. Läkare, psykologer och näringsspe­cialister hjälpte till och i slutändan gick det bra, berättar hon.

”Det var ett samarbete mellan kompetenta personer och min egen kompetens som hjälpte mig. För mig gick det bra, men det gör det tyvärr inte för alla. Senare har jag sett fall både i landslaget och i andra miljöer där det enligt min uppfattnin­g har havererat, alla har i alla fall inte fått lika bra uppföljnin­g som jag fick”, säger hon.

Therese Johaug avslutade sin långa elitkarriä­r i våras som en av tidernas bästa med sina fyra OSguld och 14 VM-guld.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN/TT-NTB ?? ■ Therese Johaug var som bäst i slutet av sin karriär, då hon vägde som mest. Arkivbild.
FOTO: TERJE PEDERSEN/TT-NTB ■ Therese Johaug var som bäst i slutet av sin karriär, då hon vägde som mest. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland