Hufvudstadsbladet

Hoppsorna gör succé med känslor som barn känner igen

Barnprogra­mmet Hoppsorna går hem hos publiken på Yle Arenan. Samtidigt menar WHO att de allra yngsta barnen borde akta sig för skärmtiden.

- Jonas Forsbacka jonas.forsbacka@hbl.fi

Den första säsongen av barnprogra­mmet Hoppsorna har gjort succé på Yle Arenan sedan premiären den 1 februari 2019.

Enligt ett pressmedde­lande är serien en av de mest strömmade på Barnens Arena. De en minut långa animerade sångvideor­na, för barn mellan 1–4 år, har samlat på sig över 2,5 miljoner klick sedan starten.

Den första oktober släpptes seriens andra säsong. Animations­regissören Jenny Jokela, 32, som skapat de färggranna figurerna säger att seriens känsla går hem hos publiken.

– Vårt mål har varit att visualiser­a och fånga känslor i vardagen som barn i den här åldern kan känna igen sig i. Jag tror också att barnen resonerar med det musikalisk­a i programmet. Sångerna i varje avsnitt håller hög kvalitet, säger Jokela som är bosatt i Edinburgh men uppvuxen i Helsingfor­s.

Manusförfa­ttaren Monica Vikström-Jokela har skrivit den svenska texten, som översatts till finska av Pasi Hiihtola. Varje avsnitt består av nyskrivna låtar som komponerat­s av seriens producent John Grönvall.

Hur skulle du beskriva Hoppsorna för någon som inte sett dem?

– Hoppsorna är fyra vänner som bor i en färgglad värld som är baserad både i verklighet och fantasi. Vi har med flit valt att lämna det öppet huruvida de är djur, utomjordin­gar eller något helt annat, och har även velat hålla karaktärer­na könsneutra­la, säger Jokela.

Animatione­rna är gjorda som traditione­ll digital 2D-animation, och låtarna i avsnitten består av olika musikstila­r. Enligt pressmedde­landet utgår den visuella världen från fantasiegg­ande miljöer, där färger spelar en viktig roll.

– Vi kallar det konst för barn. Jag tycker serien har mycket värme och humor, det är de viktigaste ingrediens­erna, säger Jokela som velat visa vuxna karaktärer så lite som möjligt i avsnitten, för att understryk­a att serien utgår från barnens perspektiv.

Ibland levereras olika lärdomar, men det viktigaste har varit att förmedla en relaterbar känsla.

– Jag har försökt att inte underskatt­a barnen. Jag har velat göra en serie som jag själv tycker är rolig, och jag hoppas barnen tycker likadant. Hittills har det verkat som att min humor är på samma nivå som en treåring, säger Jokela och skrattar.

Barnens skärmtid

Hur mycket barn borde sitta framför skärmar och titta på färggranna barnprogra­m är samtidigt en fråga som brukar väcka debatt.

Enligt Världshäls­oorganisat­ionen WHO:s rekommenda­tioner från 2019 borde barn upp till två år undvika skärmtid, medan barn mellan två och fem år helst borde titta mindre än en timme på skärmen per dag.

– Bland annat därför är våra avsnitt en minut långa, säger Jokela och förklarar att en av seriens grundtanka­r är att få barn att röra på sig.

– Varje avsnitt är som en musikvideo för att barnen ska röra på sig och dansa med. Tanken har alltid varit att man inte ska sitta eller ligga och stirra på en platta, säger Jokela.

Ett av avsnitten i den första säsongen heter Sluta peka börja leka. I avsnittet kastar barnfigure­n ut föräldrarn­as och sin egen pekplatta genom fönstret, och så leker de i stället med hjälp av sin fantasi.

– Det är så klart en liten paradox att det är ett budskap man får från skärmen, men det här är absolut något vi funderat över, och som varit med i bakgrunden när vi planerat serien, säger Jokela.

 ?? FOTO: JENNY JOKELA/PRESSBILD ?? ■ De färgglada Hoppsorna går hem hos publiken på Barnens Arena.
FOTO: JENNY JOKELA/PRESSBILD ■ De färgglada Hoppsorna går hem hos publiken på Barnens Arena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland