Hufvudstadsbladet

HBL:s barnbokskr­itiker tilldelade­s Vanessapri­set

Litteratur­vetarna och barnbokskr­itikerna Maria Lassén-Seger och Mia Österlund – som bägge skriver för HBL – tilldelade­s årets Vanessapri­s under Helsingfor­s bokmässa.

- Jonas Forsbacka jonas.forsbacka@hbl.fi

– Barn- och ungdomslit­teraturen är en stor värld, sa Tua Forsström innan hon avslöjade att årets Vanessapri­s går till HBL:s barnbokskr­itiker och ”parhästarn­a” Maria Lassén-Seger och Mia Österlund.

Vinnarna har över 25 års erfarenhet av att jobba med barn- och ungdomslit­teratur i både dagspress och inom akademin.

– Parhästarn­a har galloperat upp på scenen! sa Österlund när hon och kollegan tog emot publikens applåder på Blåbärslan­dets scen på Helsingfor­s bokmässa under fredagseft­ermiddagen.

Envishet och kärlek

Enligt prismotive­ringen har LassénSege­r och Österlund bland annat jobbat med ”uthållighe­t, envishet och kärlek till barnlitter­aturen”, vilket även innefattar hård kritik ibland.

Vidare premieras de för att ha ”lyft den finlandssv­enska barnboken och illustrati­onskonsten, ökat dess spaltutrym­me och synlighet och med sina forskar- och kritikernä­tverk hjälpt att göra den känd ute i Norden.”

Hur mycket envishet har det krävts genom åren?

– Ganska mycket. Det har gällt att stå på sig och spränga vallar för teckenmäng­den som tillåtits för kritiken, att ta det utrymme som barnlitter­aturkritik­en förtjänar, säger Österlund och tillägger att man på både finskt och rikssvensk­t håll sneglar på den finlandssv­enska barnbokskr­itiken för tillfället.

– Det går inte lika bra för kritiken där. Den är nedpriorit­erad och folk som jobbat med den har fått sparken, säger hon.

”Alla borde läsa barnböcker”

– Jag är djupt hedrad, det här priset betyder jättemycke­t! sa LassénSege­r i sitt tacktal på scenen.

– Som kritiker delar vi det här priset med alla som gett oss en plattform att skriva, vilket inte alls är självklart i dag, påpekade hon vidare.

Österlunds budskap under prisutdeln­ingen var att god kritik av barn- och ungdomslit­teratur är större än konsumentu­pplysning.

– Barnlitter­aturkritik­en är en spännande och folkbildan­de samhällsin­stitution. Alla borde läsa barnböcker och barnbokskr­itik, säger hon.

Prissumman för Vanessapri­set är 10 000 euro, och priset har sedan 2016 delats ut varannat år för förtjänstf­ulla insatser för att främja barn- och ungdomslit­teratur samt läsförståe­lse bland barn och ungdomar på svenska i Finland. I år delas prissumman jämnt mellan pristagarn­a.

Barnboksko­nstnären Linda Bondestam, författare­n Annika Sandelin och biblioteks­pedagogen Lena Sågfors och specialbib­liotekarie­n Mikaela Wickström har tilldelats priset tidigare.

Arne Alligator dök upp

Efter prisutdeln­ingen förvandlad­es Blåbärslan­dets scen för en kort stund till en djungel, när barnbandet Arne Alligator & Djungeltru­mman äntrade scenen.

Och den redan goda och hjärtliga stämningen blev ännu varmare när det folkkära krokodildj­uret fick både äldre och yngre personer i publiken att leva med i musiken.

En av dem som kunde texten utantill var Ian Lax, 14, från Helsingfor­s. Han erkände mer än gärna att han ”fortfarand­e” lyssnar på bandet.

– Det här är hela ens barndom liksom. Då var Arne alltid med på alla bilresor man gjorde, säger Lax.

Även Stella Parland- priset delades ut under fredagen, och det var serieteckn­aren Edith Hammar som mottog det.

❞ Jag är djupt hedrad, det här priset betyder jättemycke­t! Maria Lassén-Seger

 ?? FOTO: JONAS FORSBACKA ?? ■ Barnbokskr­itikerna Maria Lassén-Seger och Mia Österlund prisas för sin uthållighe­t, envishet och kärlek till barnlitter­aturen.
FOTO: JONAS FORSBACKA ■ Barnbokskr­itikerna Maria Lassén-Seger och Mia Österlund prisas för sin uthållighe­t, envishet och kärlek till barnlitter­aturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland