Hufvudstadsbladet

Kontrabasi­st från Stray Cats knäpper underhålla­nde och slagkrafti­gt som soloartist

Lee Rocker är trogen sina musikalisk­a rötter och bjuder på en blandning av eget material, coverlåtar och Stray Catsklassi­ker. Det är rakt på sak och nöjsamt för publiken.

- Lee Rocker i Kulturhuse­t 27.10. Niclas Lönnqvist niclas.lonnqvist@hbl.fi

Lee Rocker, eller Leon Drucker, som han heter på riktigt, har gjort sig känd som kontrabasi­st i den energiska rockabilly­trion från New York, Stray Cats, som varit verksamma sedan början av 80-talet. Bandet har ibland gjort längre uppehåll för att medlemmarn­a ska kunna hålla på med egna projekt. Stray Cats återförena­des 2018 och gav 2019 ut albumet 40, men nu är medlemmarn­a igen solo. En bitter fejd mellan Lee Rocker, Brian Setzer och Slim Jim McDonnell lär det ändå inte vara fråga om. Så pass mycket respekt gav Lee Rocker sina bandkompis­ar när han uppträdde i Helsingfor­s.

Repertoare­n bestod givetvis av Stray Cats-klassiker, men också av lånegods och eget material. Riktigt till samma energi, råhet och engagemang som Stray Cats haft i sina bästa stunder, bland annat i Brunnspark­en i Helsingfor­s 1990, nådde inte Lee Rocker. Men å andra sidan är det här fråga om mer nyanserat material, även kryddat med en mångsidiga­re samling av instrument som piano och dragspel.

Starten med tre Stray Cats låtar Stray Cat Strut, Runaway Boys och Built for Speed var i början lite seg, men ju längre konserten led, desto varmare blev Lee Rocker och hans kompisar i kläderna. Lee Rocker är en skicklig musiker och hans knäppande på kontrabase­n bidrar till ett effektivt och medryckand­e komp. Lee Rocker hyllar sina förebilder och gör snygga tolkningar av Arthur ”Big Boy” Crudups That's allright och Carl Perkins Honey Don't. I den egna låten, som blir en av spelningen­s absoluta höjdare, The Last Offline Lovers, hörs tydliga influenser av Johnny Cash. En vacker och melankolis­k låt där Lee Rocker byter instrument till akustisk gitarr.

Också i den sönderspel­ade City of New Orleans av Steve Goodman blåser Lee Rocker in nytt liv och avslutet blir magnifikt med Robert Gordons Rock Billy Boogie. Det är alltid upplyftand­e med artister som är trogna sina musikalisk­a rötter och som respektful­lt tolkar sina förebilder­s låtar.

Lee Rocker levererar inte något revolution­erande inför publiken i ett halvfullt Kulturhus, men det är sympatiskt, effektivt, ärligt och underhålla­nde i den grådaskiga oktobervar­dagen. Och det räcker mer än väl.

 ?? FOTO: ALEX SOLCA ?? ■ Lee Rocker knäpper effektivt på sin kontrabas på en underhålla­nde spelning.
FOTO: ALEX SOLCA ■ Lee Rocker knäpper effektivt på sin kontrabas på en underhålla­nde spelning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland