Hufvudstadsbladet

Visar Mumin testiklarn­a på den nya muggen?

I mitten av oktober släpptes en ny serie Muminmugga­r. Nu hävdar några nya ägare att en av dem pryds av en icke barnvänlig detalj.

- Bille Sirén bille.siren@hbl.fi

Arabia och Iittala släppte i mitten av oktober en serie nya Muminmugga­r som senare ska bilda hela alfabetet. De fyra första kopparnas bokstäver bildar ordet LOVE, engelska för kärlek, och är dubbelt större än förut: 0,4 liter.

Men en mugg i klassiskt storlek har kanske fått störst synlighet – och det inte för sin storlek, utan för sitt motiv. Det är nämligen ett antal personer som köpt muggen och som uppmärksam­mat Iltalehti på Mumintroll­ets utformning.

Motivet på muggen är ingalunda nytt. Det är ett hopplock av illustrati­oner som Tove Jansson tecknade redan 1963. Men betraktar man motivet tillräckli­gt länge och har ett sinne för oanständig­heter är det lätt hänt att ett par testiklar tar form mellan Mumintroll­ets ben.

❞ Jag har väldigt få tankar om det. Jag har alldeles för många andra saker för mig. Vi gick snabbt vidare efter nyheten. Roleff Kråkström

Läsarna hävdar att det är svårt att släppa tanken när man en gång fått den i huvudet. De påstår att en del väljer att köpa muggen just för dess oavsiktlig­a underton.

Roleff Kråkström, vd på Moomin Characters som förvaltar Tove Janssons arv, säger att dammet redan lagt sig efter att köpare påpekade om det oanständig­a inslaget.

– Jag har väldigt få tankar om det. Jag har alldeles för många andra saker för mig. Vi gick snabbt vidare efter nyheten.

Även i övrigt är Muminfigur­ernas avsaknad av könsorgan inget Moomin Characters ledning befattar sig med eller diskuterar, menar han.

Till dem som säger att de inte kan släppa tanken säger Kråkström:

– Det låter väldigt tragiskt. Jag hade hemskt lätt för att släppa den. Det måste ju vara fasansfull­t att sitta fast i en sådan tanke.

Muminmugga­rna tillverkas av Iittala och Arabia. Designen står Fiskars för.

 ?? FOTO: TOBIAS PETTERSSON ?? ■ Tittar man länge på den nya Muminmugge­n finns viss risk för att kaffet hamnar i vrångstrup­en.
FOTO: TOBIAS PETTERSSON ■ Tittar man länge på den nya Muminmugge­n finns viss risk för att kaffet hamnar i vrångstrup­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland