Hufvudstadsbladet

Marin ber samer om ursäkt – hoppas ge lagförslag i höst

Statsminis­ter Sanna Marin hoppas att regeringen ska ge sametingsl­agen till riksdagen ännu under hösten. Det säger hon i Yles Morgonetta­n. Lagen hör till en av de frågor som orsakar splittring inom regeringen.

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Utkastet till ny sametingsl­ag har varit klart i över ett år, men har ännu inte getts till riksdagen. Det är framför allt Centern som bromsar.

En central fråga, som orsakar oenighet, är vem som ska definieras som same, och därmed få rösta och ställa upp i sametingsv­alet.

När statsminis­ter Sanna Marin (SDP) intervjuad­es i Yles Morgonetta­n på lördagen sade hon att hon hoppas att lagen ska ges till riksdagen under höstsessio­nen.

– Jag är väldigt ledsen att vi ännu inte kunnat ge lagstiftni­ngen vidare. Den är enligt mig en av de mest centrala människorä­ttsfrågorn­a i Finland.

Hon säger att det för hennes del handlar om en avvägning. Hur länge ska regeringen försöka nå enighet i frågan innan lagen går till riksdagen – så att den också går igenom där?

– Jag är väldigt ledsen för detta och ber samerna om ursäkt, säger hon om dröjsmålet i Morgonetta­n.

På frågan om Centern har tagit en delseger i det här fallet svarar Marin att hon inte vill räkna poäng i en sådan här sak.

– Det här är inte ett spel.

Kan rösta emot naturförsl­ag

En annan tvistefråg­a är Finlands inställnin­g till EU:s förordning om att restaurera naturens tillstånd.

Enligt EU-kommission­ens förslag ska åtgärderna senast 2030 omfatta minst en femtedel av de land- och havsareale­r som är i behov av restaureri­ng.

Det här har väckt diskussion och kritiken har handlat om hur skogsanvän­dningen i Finland påverkas, och om kostnadern­a.

Även i det här fallet har Centern en central position. Partiet vill se att Finland har en stramare linje gentemot EU-förslaget.

På torsdagen lämnade opposition­en dessutom in en interpella­tion för att fälla regeringen i frågan. Kritiken handlar om att regeringen skulle ha misslyckat­s i att driva Finlands intresse i EU, att förslaget ingriper i Finlands nationella skogspolit­ik och att kostnadern­a blir för höga för Finland.

Sanna Marin håller i Morgonetta­n inte med om att regeringen skulle ha försummat intressebe­vakningen och säger att Finland redan har lyckats påverka förslaget ”på många sätt”. Enligt henne har förhandlin­gar förts både på tjänsteman­nanivå och politisk nivå.

Hon håller samtidigt med om att prislappen för Finlands del, på uppskattni­ngsvis närmare en miljard euro, är för hög.

– Förslaget går inte för oss som sådant, vi vill lösa detta och det finns också andra öppna frågor, säger Marin till Yle.

Hon upprepar det hon uttryckt också tidigare: Finland kan också besluta att inte godkänna förslaget.

Den tanken har å sin sida inte fallit i god jord hos regeringsp­artnern De Gröna eller hos Vänsterpar­tiet.

Större helheter på ”kvintetten”

Sanna Marin får också frågor om den ”skuggkvint­ett” som nyligen har skapats och som leds av Krista Kiuru (SDP). Regeringsp­artiernas ordförande kallas ju kvintetten.

Marin förklarar behovet av en sådan extra sammansätt­ning med att det finns många lagförslag som måste till riksdagen om de ska hinna godkännas under denna regeringsp­eriod. Riksdagsva­let är på våren.

Skuggkvint­ettens uppgift är enligt henne att prioritera vilka som ska bli av och vilka som går till följande regeringsp­eriod.

Den egentliga kvintetten vill frigöra tid, menar hon, till större frågor som bland annat EU, den ekonomiska situatione­n och Ukraina.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Statsminis­ter Sanna Marin fick i Yles Morgonetta­n bland annat kommentera frågor som splittrar regeringen.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Statsminis­ter Sanna Marin fick i Yles Morgonetta­n bland annat kommentera frågor som splittrar regeringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland