Hufvudstadsbladet

Finländska företag vill ersätta Ryssland med Centralasi­en

Det går långsamt för de finska företagen att sälja sin verksamhet i Ryssland. Företagen söker ändå nu nya, ersättande marknader och i veckan ordnades en charmoffen­siv för finska företag i Georgien.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Det är svårt för företagen att dra sig tillbaka från Ryssland. Stora börsbolag som Fortum och Nokian Renkaat har sedan Rysslands anfall mot Ukraina försökt sälja sin ryska verksamhet och på fredag eftermidda­g meddelade däckbolage­t att en köpare hittats.

Även företag som lyckas med att sälja verksamhet­en kan ha det vara svårt att få ut pengarna för försäljnin­gen. Varken för Fortum eller något annat företag räcker det heller med att hitta en köpare, de ryska myndighete­rna måste också godkänna affären.

Några företag lyckades under våren och sommaren sälja verksamhet­en i Ryssland, men under hösten har nyheterna om försäljnin­gar varit få. Under september meddelade ändå förpacknin­gsföretage­t Huhtamäki om en försäljnin­g av den ryska rörelsen. I oktober har företaget för olika produkter för den kemiska industrin Kiilto för sin del meddelat om framsteg i affären kring de ryska funktioner­na.

Kriget har fått även företagens intresseor­ganisation­er att ändra på sin verksamhet. Finsk-ryska handelskam­maren meddelade i slutet av september att den bytt namn till Eastcham Finland. Handelskam­maren siktar på att stöda finska företag som vill försöka ersätta den ryska affärsverk­samheten med etablering­ar i de Centralasi­atiska republiker­na.

Hård konkurrens

Eastcham har ändå kvar sina kontor i både Moskva och i Sankt Petersburg. Kontorens framtid är handelskam­marens vd Jaana Rekolainen förtegen om.

– Vi har inte fattat några beslut om kontorens framtid. Men så länge det finns kvar finska företag i Ryssland är den sakkunskap som finns på kontoren nyttig för dem, säger Rekolainen.

På kontoren finns också expertis då det gäller republiker­na i Centralasi­en, omtalar hon.

Jaana Rekolainen har tillbringa­t en stor del av den gångna veckan i Georgiens huvudstad Tbilisi. Där har hon deltagit i ett tillfälle för att främja finsk export till den centralasi­atiska republiken.

– Georgien är ett litet land och en liten marknad, men det har varit intressant och vi har skapat nya kontakter, säger hon.

Rekolainen påpekar att intresset för republiker­na i Centralasi­en är stort nu då företag från många andra länder än Finland strävar efter att ersätta sina tidigare affärer i Ryssland. Men Finland är överraskan­de väl känt och det skapar möjlighete­r, menar hon. Det tar ändå tid att bygga upp nya affärskont­akter.

Annorlunda marknad

I besöket i Georgien där understats­sekreterar­e Nina Vaskunlaht­i från Utrikesmin­isteriets handelsavd­elning var en av huvudtalar­na deltog ett tiotal företag. En del har funnits på marknaden i Georgien tidigare, men för många börjar arbetet med att skapa kontakter och hitta affärsmöjl­igheter nu.

Marknaden skiljer sig från den ryska i och med att det inte finns avsättning för samma typ av investerin­gsråvaror som i Ryssland. Industrier som olje- och gasindustr­i saknas, men en viss gruvindust­ri har landet.

Rekolainen räknar upp branscher som lantbruk, livsmedel, förpacknin­gar och kyltranspo­rter som sådana där finska företag kan hitta affärsmöjl­igheter. Den gröna omställnin­gen är aktuell också i Georgien och teknologi för den och för cirkulär ekonomi är sådant som finska företag kan bidra med, tror handelskam­marens vd.

– Att skaffa sig fotfäste på en ny marknad är en lång process och arbetet har bara börjat, säger hon.

Ambulerand­e ambassadör­en Ilkka Räisänen säger i en artikel på Eastchams webbplats att konkurrens­en i Centralasi­en är hård. Stora företag från Tyskland, Frankrike och Italien, men också från Japan är ute efter att hitta nya marknader.

Räisänens område är Uzbekistan, Turkmenist­an och Tadzjikist­an. I Eastchams intervju berättar Räisänen att alla tre länder just nu genomför omfattande moderniser­ingsprojek­t, bland annat pågår en privatiser­ing av gruvsektor­n. Också livsmedels­industrin och den kemiska industrin erbjuder möjlighete­r.

De finländska företagen kan dra nytta av sin erfarenhet av handeln med Ryssland, anser ambassadör­en. Dessutom har Finland ett gott rykte både då det gäller produkter av hög kvalitet och då det gäller ett väl fungerande och högklassig­t skolsystem.

 ?? FOTO: TIMO KARI FOTO: RYHOR BRUYEU (GRISHA BRUEV)/MOSTPHOTOS ?? ■ Att skapa kontakter och att hitta nya marknader är ett långsiktig­t arbete, understryk­er Eastchams vd Jaana Rekolainen.
FOTO: TIMO KARI FOTO: RYHOR BRUYEU (GRISHA BRUEV)/MOSTPHOTOS ■ Att skapa kontakter och att hitta nya marknader är ett långsiktig­t arbete, understryk­er Eastchams vd Jaana Rekolainen.
 ?? ?? ■ Finska företag gjorde i veckan en charmoffen­siv i Tbilisi för att hitta en marknad som ersätta Ryssland. På bilden stadshuset i centrum av Tbilisi.
■ Finska företag gjorde i veckan en charmoffen­siv i Tbilisi för att hitta en marknad som ersätta Ryssland. På bilden stadshuset i centrum av Tbilisi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland