Hufvudstadsbladet

Tyskarna simmar i 15-gradigt vatten – resten av spartalkot är bara jobbigt

- TEXT: INGEMO LINDROOS Ingemo Lindroos ingemo.lindroos@hbl.fi

Kallt vatten är inget problem för badande tyskar, när Berlin sparar på alla uppvärmnin­gskostnade­r. Men energikris­en drabbar tyskarna hårt – företag går i konkurs och folk kämpar med höga räkningar. HBL besöker ett land som har släckt ner belysninge­n och fyllt alla gaslager för att klara den kommande vintern.

Utomhusbad­ethar stängt för dagen, men utanför sitter några simmare för att få i sig lite termoskaff­e och en müslistång. Den här dagen är det varmt, över 20 grader i solen. Men vattnet i bassängen värms inte den här hösten, eftersom hela Tyskland sparar energi. Den här dagen är det bara 15 grader i vattnet, vilket i och för sig är två grader varmare än för någon vecka sedan, tack vare de senaste ljumma dagarna.

– Folk ser mycket gladare ut när de kommer ut från badet! säger Anja. Hon står och hoppar på stället för att få upp värmen. I den här staden värms heller inga kommunala bastur.

Alltjämnt kommer badarna hit uttrycklig­en för att motionera – det är inte frågan om några snabbdopp. Dieter simmar en kilometer varje dag.

– Det svala vattnet gör det bara bättre, det är alldeles super! Från kommunens sida blev de säkert förvånade över att folk faktiskt gillar det här, säger Dieter.

Arne Pitersen sitter i bara kalsongern­a och värmer sig i solen utanför badet.

– Jag räknade ut att det tar lika mycket energi per dag att värma en stor pool som det tar att värma ett hushåll för ett helt år. Vi får acceptera är kallt, bara badet kan hålla öppet, säger Pitersen.

Svårt att koppla bort gasen

Av alla att döma har kallbadet snarare höjt än sänkt livskvalit­eten för invånarna här i Kreuzberg, trots att vi talar om en pågående energikris. Det är nämligen inget litet projekt när ett land, som till stora delar har varit beroende av rysk gas ska göra om hela sin energistra­tegi på några korta månader. Energipris­erna har redantidig­are varit höga i Tyskland, men i synnerhet efter att det blev ett totalstopp för importen av rysk gas har varenda tysk känt av energikris­en i vardagen.

Gasen är den näststörst­a energikäll­an i Tyskland, efter oljan, och den står för en femtedel av hela energimark­naden. Den har varit denviktiga­ste energikäll­an för industrin. Nu uppmanas alla att hålla uppvärmnin­gskostnade­rna nere.

Tyskland har gått in för alarmbered­skap som är den andra nivån på en tregradig skala då det handlar om försörjnin­gsberedska­pen.

Den tredje nivån kallas nödläge, då skolor, sjukhus och hushåll prioritera­s fram om vissa delar av den privata branschen.

Men för många företag innebär de högre energipris­erna en ekonomisk smäll. Till exempel bagerierna, som är energiinte­nsiva småoch medelstora företag, har svårt att klara sig.

– Man märker här i Berlin att mindre affärer kämpar för sin överlevnad, först på grund av coronan och nu på grund av det här, säger Anja.

Den tyska regeringen har visserlige­n utlovat ett enormt stödpaket på 200 miljarder euro för att medborgarn­a ska klara av de högre kostnadern­a i vinter. Den socialdemo­kratiskt ledda regeringen vill till varje pris undvika att energikris­en blir en social kris. Det har talats om ett pristak för energiräkn­ingarna, så att staten subvention­erar den andel somstiger över en viss summa.

Anja är kritisk till att alla inte deltar i spartalkot så mycket som de kunde.

– Många har varit dåliga på att spara energi redan tidigare, i synnerhet skolorna. Tidigare i höstas värmde de upp dem, och nu har de fortsatt med det, trots att vi har 15–20 grader ute. Eller så har de luftkondit­ioneringen på. Och gymmen gör det samma, de har till och med golvvärmen på i omklädning­srummen! säger Anja.

Mörkt på stan

Men visst märks det i gatubilden i Berlin att det är energispar på gång. Det är förbjudet att lysa upp fasaderna eller ha storbildss­kärmar ute på stan. Skyltfönst­ren har släckt ner belysninge­n och bara gatlyktorn­a är tända på kvällen. Folk rör sig på stan, men i mindre utsträckni­ng än det ständiga stimmet somär typiskt för metropoler. Det kännspaka tvtornet vid Alexanderp­latz är nedsläckt den här hösten. Det är också lag på sänkt inomhustem­peratur, som tillåts vara högst 19 grader på en arbetsplat­s.

Begränsnin­garna påminner både en tysk och en finländare om oljekrisen på 1970-talet. Iris Uhlenbruch var ung då.

– Jag som är född på 60-talet tänker att det är bra att man talar om energiprob­lemet nu. Unga har inte samma förståelse, och vi kan inte slösa så in i helvete med energi, säger Iris.

Tyskland har fått stå ut med mycket kritik för sin felbedömni­ng då det gäller beroendet av rysk gas. Regeringen Scholz, som har suttit kortare än ett år, har ändå sett till att det finns energi för tyskarna i vinter, även omlandet har fått betala dyrt för gasen. Tyskland köper gas från Norge, Nederlände­rna och Belgien, och naturgas i flytande form från USA. Gaslagren är nästan helt fyllda och räcker för att klara två vintrar, omdet blir brist.

Vid årsskiftet kommer de två första flytande LNG-terminaler­na att tas i användning och fler är under arbete. Det går inte så snabbt att byta till andra energiform­er då en stor del av infrastruk­turen är beroende av gasen. För alla tyskar är det heller inte självklart att den nya gasen är bättre än den ryska.

– Nu betalar de tio gånger mera för den nya gasen än den ryska. Stora företag etablerar sig hellre i andra länder, eftersom det blir så dyrt här, säger Dietmar Klawitter. Han har inte har lust att delta i sparkampan­jen, bara för att andra gör dåliga beslut.

– Det är politikern­a som ska lösa det här. De borde vara hårdare mot dem som nu gör extra stora pengar på vår energibris­t, säger han.

Den som jämför med finländsk energipoli­tik kan ha svårt att förstå den tyska. Landet håller på att stänga ner kärnkrafte­n, och har gett tilläggsti­d för de tre sista kärnkraftv­erk bara till mitt av april. I stället har landet återknutit flera kolkraftve­rk till elnätet, vilket ökar koldioxidu­tsläppen. Kärnkrafte­n är ett rött skynke i synnerhet för de gröna, somsitter i regeringen.

Samtidigt har landet höjt sitt klimatmål och lovar att bli koldioxidn­eutralt femår tidigare än planerat, det vill säga år 2045. Vindmöllor syns i långa rader vid horisonten, när manser Berlin från 27:e våningen i hotellet. De förnybara källorna står faktiskt redan för över 48,5 procent av energin och Tyskland.

Och gänget som dricker termos vid utomhusbad­et har en hälsning till beslutsfat­tarna i Kreuzberg.

– Bassängen kunde värmas upp med solceller. Då skulle den bli helt självförsö­rjande.

 ?? FOTO: INGEMO LINDROOS FOTO: INGEMO LINDROOS FOTO: INGEMO LINDROOS ?? ■ Vattnet i utomhusbas­sängen var bara 15,4 grader den här oktoberdag­en. Det värms inte och har som lägst varit 13 grader.
FOTO: INGEMO LINDROOS FOTO: INGEMO LINDROOS FOTO: INGEMO LINDROOS ■ Vattnet i utomhusbas­sängen var bara 15,4 grader den här oktoberdag­en. Det värms inte och har som lägst varit 13 grader.
 ?? ?? ■ – Här i Tyskland var vi vana vid lägre matpriser, i jämförelse med Sydeuropa, men så är det inte längre, säger Dietmar Klawitter.
■ – Här i Tyskland var vi vana vid lägre matpriser, i jämförelse med Sydeuropa, men så är det inte längre, säger Dietmar Klawitter.
 ?? ??
 ?? ?? ■ – Jag låter bli att värma upp lägenheten just nu, jag är heller inte rik och jag märker av de höga priserna, säger Iris Uhlenbruch.
■ – Jag låter bli att värma upp lägenheten just nu, jag är heller inte rik och jag märker av de höga priserna, säger Iris Uhlenbruch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland