Hufvudstadsbladet

Multitalan­gen Emilia Karell når toppen i både spjut och handboll

Emilia Karell siktar mot framtiden med spjutet i den ena handen och handbollen i den andra. Att kombinera två grenar är inte bara möjligt för henne – det är en nödvändigh­et som hon gärna fortsätter med så länge som möjligt.

- Filip Saxén filip.saxen@hbl.fi

Idrottsklu­bbar och föreningar brukar ofta kräva att idrottare väljer gren vid ett tidigt skede. I vissa föreningar kommer önskemålet redan innan barnen ens på allvar kommit in i grenen, i andra i ett skede då det skulle vara viktigt för utveckling­en med en så mångsidig träning som möjligt. Det finns också de tränare, ledare och klubbar som ser nyttan av att träna mångsidigt och de är ofta mer liberalt inställda till att idrottare kombinerar flera grenar.

19-åriga multitalan­gen Emilia Karell är ett praktexemp­el på att det går att kombinera två grenar och till och med nå den nationella toppen i båda.

– Tills vidare har det gått bra men jag vet att jag i något skede måste välja eftersom det inte går att hålla på med båda hur länge som helst, säger hon.

Började med handboll

Karell har spelat handboll nästan så länge hon kan minnas. Hon har tre junior-FM-guld på meritlista­n och om några dagar spelar hon sina första kvalmatche­r i seniorland­slaget.

Men det är eventuellt inte inom handbollen hon kommer att nå sina största framgångar. Karell har vunnit guld i FM i spjutkastn­ing i sin åldersklas­s samtliga fem gånger hon deltagit och i somras represente­rade hon Finland i junior-VM.

Handboll och spjutkastn­ing är grenar som går att kombinera då de stödjer varandra. Den stora mängden kast i handbollen är en klar nytta för hennes spjutkastn­ing på samma sätt som styrkan hon tränar upp för spjutet är en fördel i handbollen.

Handbollen ger dessutom snabbhet och koordinati­on som hon har nytta av då hon kastar spjut och hittills har hennes kropp hållit bra för påfrestnin­garna från de båda grenarna.

– Jag har aldrig haft några axelproble­m, säger hon väl medveten om att både spjutkasta­re och handbollss­pelare kan få problem med just axeln.

Oliver Helander var en av Finlands mest lovande handbollss­pelare och samtidigt den mest lovande spjutkasta­ren. Han valde spjutkastn­ingen för några år sedan men har sedan fått se just axelskador störa karriären och utveckling­en.

Spjut till födelsedag­spresent

Att det blev handboll var naturligt för Emilia Karell då föräldrarn­a Anna och Marcus har ett förflutet inom grenen. Spjutet kom med i ett senare skede.

– Pappa gav mig ett spjut i födelsedag­spresent då jag fyllde tio och jag gillade det direkt, berättar hon.

– Ju längre spjutet flög desto mer ville jag kasta.

På den vägen är hon fortfarand­e. Spjutet flyger allt längre. Och hon vill kasta mer.

– Jag har sagt att jag kommer att hålla på med båda grenarna gymnasieti­den ut. Jag går sista året i gymnasiet nu och det känns nog som om det ska gå att hålla på med dem båda en tid efter det också, säger hon.

Men samtidigt vet hon att dagen kommer då hon inte längre kan hålla på med båda grenarna.

– Under spjutsäson­gen känns det alltid att spjut är min huvudgren. Samtidigt känner jag under handbollss­äsongen att jag inte vill vara utan den grenen heller. Men med tanke på mina prioriteri­ngar så är nog spjutet min huvudgren, säger hon.

Det finns också rent praktiska orsaker till att hennes val mycket väl kan falla på spjutkastn­ingen. I Finland finns det långa anor och traditione­r inom grenen och då hon redan nått världstopp­en bland juniorer är förutsättn­ingarna helt andra än i handbollen där bara en handfull finländska spelare nått världstopp­en. Handbollsl­andslagen har inte nått någon nämnbar framgång medan det i spjut finns en lång rad OS-, VM- och EMmedaljör­er.

– Det är klart att det spelar in. Jag har större förebilder i spjut och att ha Tero Pitkämäki som tränare under läger känns som en enorm möjlighet för mig, säger Karell.

Älskar att träna

Medan en del idrottare har svårt att hitta motivation och glädje i sin

träning är Emilia Karell en idrottare som älskar att träna. Till den grad att hennes handbollst­ränare Birgitta Lindholm ibland måste försöka dämpa träningsiv­ern något för att den 19-åriga talangen ska komma ihåg att vila och återhämta sig.

– Hennes träningsvi­lja är enorm och motivation­en finns och växer hela tiden. Ibland får jag agera broms och se till att hon tar det lugnt, säger Lindholm.

Karell skrattar då hon hör vad hennes tränare sagt.

– Det stämmer bra. Jag är oerhört aktiv och vill inte sitta stilla. Helst av allt vill jag röra på mig, säger hon.

Det betyder att vilodagarn­a är få och då hon har en dag utan träning brukar hon gå ut på promenad med hundarna Dandy och Hector eller röra på sig på annat sätt.

– Det är inte många dagar som är helt lediga. Träning får mig på gott humör.

Nöjd men ändå inte helt nöjd

Det internatio­nella genombrott­et inom friidrotte­n kom i somras då Karell slutade åtta i junior-VM i Colombia. Det är ett resultat som väcker blandade känslor hos henne.

– Det är ett fint minne. Det var min första landslagsr­epresentat­ion i ett mästerskap och en bra upplevelse. Jag fick se hur man ska förbereda sig och visst är jag jättenöjd med att jag var åttonde bäst i världen, säger hon leende.

Samtidigt ser hon lite tveksam ut.

– Jag hade stora ryggsmärto­r i både kvalet och i finalen. Men det fanns inte en chans att jag hade låtit bli att kasta i finalen då jag var på plats i Colombia.

Om tävlingen varit på hemmaplan hade hon med stor sannolikhe­t stått över den på grund av ryggproble­men.

– Jag var två meter från bronset och det känns som om medaljen funnits inom räckhåll om ryggen varit i skick.

Men tävlingen, resultatet och upplevelse­n gav henne blodad tand. Nu är målet att ta steget från att vara bäst i sin åldersklas­s till att nå framgång också på seniornivå.

– Jag vill komma till toppen på hemmaplan och sedan represente­ra Finland i EM och VM. Och om allt går enligt planerna ska OS i Los Angeles 2028 vara ett realistisk­t mål, säger hon.

Kvalmatche­r mot Österrike

Men innan hon börjar koncentrer­a sig på att slå sig in i den nationella toppen i spjutkastn­ing väntar en landskamp mot Estland och två VM-kvalmatche­r mot Österrike i handboll. Karell gjorde landslagsd­ebut i slutet av september då Finland mötte det svenska ligalandsl­aget i två matcher. Nu väntar de första tävlingsma­tcherna.

– Det ska bli kul att få spela matcher med insats och betydelse. Jag ser fram emot utmaningen, säger hon.

– Jag tror att Österrike är på rätt samma nivå som vi är så vi ska nog ha bra chanser att utmana dem.

Som ung och ny i landslaget är hon realist och säger att hennes roll i matcherna antagligen inte kommer att vara så stor.

– Jag har mindre erfarenhet av seniormatc­her än många andra i laget. Det gäller att göra det bästa då jag får chansen.

I Karells fall brukar det oftast betyda framgång då hon gör sitt bästa. Oberoende om det är ett spjut eller en handboll hon håller i handen.

❞ Tills vidare har det gått bra men jag vet att jag i något skede måste välja eftersom det inte går att hålla på med båda hur länge som helst.

 ?? ??
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Emilia Karell vill etablera sig i den nationella toppen i spjutkastn­ing för att sedan sikta mot internatio­nella framgångar.
FOTO: TIMO KARI ■ Emilia Karell vill etablera sig i den nationella toppen i spjutkastn­ing för att sedan sikta mot internatio­nella framgångar.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Emilia Karells nästa stora mål som spjutkasta­re är U23-EM i Esbo nästa år. I handbollen ska hon försöka hjälpa landslaget besegra Österrike i VM-kvalet nästa vecka.
FOTO: TIMO KARI ■ Emilia Karells nästa stora mål som spjutkasta­re är U23-EM i Esbo nästa år. I handbollen ska hon försöka hjälpa landslaget besegra Österrike i VM-kvalet nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland