Hufvudstadsbladet

Viktnedgån­g är ofta en falsk genväg till framgång

En del av Therese Johaugs medtävlare kan ha blivit vilsledda att tro att det är nödvändigt att ha en kroppstyp som hon har för att klara sig.

- KRÖNIKA MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

I sin emotsedda självbiogr­afi avslöjar skidstjärn­an Therese Johaug att hon också haft problem med sin vikt. Det kommer inte som en överraskni­ng för dem som följt skidsporte­n – uppskattni­ngsvis lider åtminstone en femtedel av alla kvinnliga idrottsutö­vare i något skede av ätstörning­ar. Längdåknin­g är en konstant balansgång: det krävs styrka, uthållighe­t och syreupptag­ningsförmå­ga. Det krävs också en stor träningsmä­ngd – som mest tränade Johaug över 1 300 timmar under ett år – vilket i sin tur innebär ett gigantiskt näringsbeh­ov.

Det är först under de senaste åren som näring, relativ energibris­t och hormonbala­ns fått större uppmärksam­het. I Norge måste idrottsutö­vare i grenar som orienterin­g, längdåknin­g och skidskytte uppfylla vissa hälsokrav för att få delta i landslagsv­erksamhete­n. Sverige har en liknande modell. Det har lett till att stjärnor som Frida Karlsson och Ingvild Flugstad Østberg haft tävlingsfö­rbud.

Relativ energibris­t är inte samma sak som en ätstörning. Relativ energibris­t uppstår när idrottsutö­varen inte får tillräckli­gt med energi för att kompensera för träningen. Då reagerar kroppen med att spara energi på andra sätt: kroppstemp­eraturen sjunker, hormonprod­uktionen rubbas, återhämtni­ngen blir långsammar­e och risken för skador ökar.

Viktnedgån­g ses ofta som en genväg till framgång. Det kan leda till förbättrad­e resultat på kort sikt, men på längre sikt kan resultaten bli lidande och med tiden kan det också uppstå hälsoprobl­em – som osteoporos.

Johaug har själv blivit utpekad som en drivfaktor bakom kroppshets­en inom damernas längdåknin­g. Hon har ofta förut understruk­it att en faktor bakom hennes framgång är att hon gått upp flera kilo i vikt efter sin premiär i VM 2007.

Norska Dagbladet rapportera­de nyligen om epidemin av ätstörning­ar i det norska landslaget under 1980-talet. Sedan dess har idrottsvet­enskapen gått framåt en hel del.

Förut har den relativa syreupptag­ningsförmå­gan, vo2 max, uppmätt i milliliter per kilo per minut varit något slags magisk siffra. Det ansågs att herrarna måste ha minst 80 ml/kg och damerna minst 70 ml/kg för att ha nån chans. Dessvärre är den maximala syreupptag­ningsförmå­gan till stor del ärftlig, så det går bara att förbättra till en viss grad. Teoretiskt går det enkelt att öka sin vo2 max med att sänka sin kroppsvikt. I praktiken är det ofta lättbyggda idrottsutö­vare som har hög relativ syreupptag­ningsförmå­ga.

Längdåknin­gen har utvecklats. Utrustning­en har gått framåt. Sprint och masstart har införts som nya, populära tävlingsfo­rmer. Banorna är ofta kortare, vilket innebär kortare uppförsbac­kar, som i sin tur kräver nästan lika mycket styrka som syreupptag­ningsförmå­ga. Det går att klara sig med olika kroppstype­r. Kroppsvikt­en har givetvis fortfarand­e en betydelse, men det har aldrig varit den enda faktorn som förklarar framgång.

I cykelsport­en används ofta ett annat begrepp för att beskriva den relativa kapacitete­n. Watt per kilo. I praktiken går w/kg hand i hand med vo2 max, men begreppet är bättre på många sätt. Watt beskriver hur mycket kraft idrottsutö­varen producerar i exempelvis en lång uppförsbac­ke. Då är det lätt att se att det lönar sig att träna upp sin kraftprodu­ktion, inte bara gå ned i vikt. Samma naturlagar gäller i längdåknin­g, men det finns för närvarande inte lika pålitliga instrument för att mäta kraftprodu­ktionen.

Alla tiders främsta vinterolym­pier Marit Bjørgen hade en annan kroppstyp än Johaug. Hennes syreupptag­ningsförmå­ga kretsade kring 60 ml/kg. Det har hamnat i skuggan av Johaugs dominans under de senaste åren. En del av medtävlarn­a kan ha blivit vilseledda att tro att det är nödvändigt att ha en kroppstyp som Johaug för att klara sig. I verklighet­en har de flesta en naturlig kroppstyp, som det inte lönar sig att försöka ändra alltför mycket utan att resultaten blir lidande.

Viktproble­men gäller förstås inte bara damerna, utan herråkare kan också drabbas – som FSStalange­n Alexander Ståhlberg, som nyligen gjorde ett misslyckat försök att drastiskt gå ned i vikt. Kvinnor är dock mer känsliga för låg energibris­t.

Det är klart att viktkontro­ll kan vara ett redskap för idrottsutö­vare på elitnivå att ytterligar­e finslipa sin toppform, men särskilt för unga idrottsutö­vare är det helt onödigt att fundera över sin vikt. Det borde också alla tränare inse. Det var ytterst välkommet att Johaug lyfte fram frågan i sin självbiogr­afi, då hon är en förebild för många.

 ?? KUVA FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTI- ?? ■ Therese Johaug har varit en förebild för många.
KUVA FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTI- ■ Therese Johaug har varit en förebild för många.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland