Hufvudstadsbladet

Johaugs berättelse en bra påminnelse

- TT

SKIDSKYTTE­Therese Johaug har öppnat upp om sina problem att balansera kost och träning. En bra påminnelse, anser svenska längdlands­lagets läkare Rickard Noberius. – Det är jättebra att en sådan superstjär­na går ut och berättar om det, säger han till TT.

Det är i boken ”Therese Johaug – hele historien” där den tidigare längdstjär­nan berättar om hela sin karriär. Bland annat om hur hon kämpade med vikten och att få i sig näring.

2011 fick hon indikation­er på att hon var undernärd och hon skriver i boken att hon kom till en punkt där hon trodde att hon skulle bli bättre bara hon vägde mindre.

I längdåknin­g och uthållighe­tsidrott i stort är det en fin balansgång mellan kost, träning och återhämtni­ng.

Problem som återkommer

Svenska skidlandsl­agets läkare Rickard Noberius säger att det är nyttigt att påminnas, som av Therese Johaug i det här fallet, om den ”ständigt pågående problemati­ken”.

– Det är ett problem som kommer att återkomma även i framtiden. Det är ett bekymmer man alltid måste handskas och försöka hantera och förebygga i möjligaste mån, säger han.

I det svenska landslaget jobbar man genomgåend­e med olika tester, man samtalar med dietister och det finns även möjlighet att koppla in psykologer vid behov.

– Vi lyfter frågan och arbetar kontinuerl­igt och väldigt målmedvete­t för att hålla det optimalt när det kommer till energi och träning. Dels för att kunna prestera under vintern, och dels för att hålla hälsan i toppskick så att man inte får sviter efter karriären, säger Noberius.

Inte tabubelagt

Läkaren Per ”Pliggen” Andersson, tidigare i det svenska skidlandsl­aget och Sveriges olympiska kommitté (SOK), sade i en intervju med TT förra året att balansen mellan kost, träning och återhämtni­ng är den största utmaningen inom uthållighe­tsidrotter och att det fanns en tystnadsku­ltur om ämnet.

Rickard Noberius upplever att det går åt rätt håll.

– Det har funnits en generell tystnadsku­ltur, absolut. Men jag tror att det håller på att vända med tanke på att sådana som Johaug säger det, forskning som har kommit och många andra stora idrottare som går ut och pratar om problemati­ken med att få i sig tillräckli­gt med näring och energi, säger han.

❞ Vi lyfter frågan och arbetar kontinuerl­igt och väldigt målmedvete­t för att hålla det optimalt när det kommer till energi och träning. Richard Noberius svenska landslaget­s läkare

 ?? FOTO: HANNA JOHRE/NTB/TT ?? ■ Therese Johaug berättar i sin bok om hur hon kämpade med vikten och att få i sig tillräckli­gt med näring.
FOTO: HANNA JOHRE/NTB/TT ■ Therese Johaug berättar i sin bok om hur hon kämpade med vikten och att få i sig tillräckli­gt med näring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland