Hufvudstadsbladet

Så lätt vore det att definiera Svenskfinl­ands litterära kanon

Kanonbegre­ppet är mest meningsful­lt i en sociologis­k bemärkelse: vilka böcker inom en viss historisk-språklig kontext är kreddiga att ha läst, vilka böcker ska du läsa för att öka ditt kulturella kapital?

- FREDRIK SONCK Fredrik Sonck fredrik.sonck@hbl.fi

Diskussion­en om kanon är en kulturpoli­tisk långkörare, som ofta varit ganska eldfängd. Nu har den nya svenska regeringen beslutat att följa danskarnas exempel och ta fram en svensk kanon, det vill säga en förtecknin­g över vilka svenska konstnärli­ga verk som är särskilt betydelsef­ulla.

Även om kanonproje­ktet knappast är det mest kontrovers­iella i högerparti­ernas Tidöavtal, har det fått en del debattörer att rynka på näsan. Det handlar inte bara om urvalsprob­lematiken, det vanskliga i att fastslå vilka verk som besitter en överlägsen konstnärli­g kvalitet. Politiskt kan kanonproje­kt lätt smittas av konservati­va eller nationalis­tiska ambitioner att manifester­a vad som är ”representa­tivt” för ett språk eller en nation, vad som hör till – och vad som eventuellt inte gör det. Här finns ett element av maktutövan­de som speciellt på vänsterhål­l brukar betraktas med skepsis.

I den svenska debatten har Aftonblade­ts kulturchef Karin Pettersson beskrivit kanonproje­ktet som en flerårig skenmanöve­r, som att regeringen Kristersso­n ”låtsas hålla på med kulturpoli­tik” i stället för att på allvar stärka kulturlive­t med ”fler och bättre bibliotek och skolbiblio­tek” och annat matnyttigt.

Hennes kollega Victor Malm på Expressen instämmer i att kanon är meningslös utan de där skolbiblio­teken, men ställer sig ändå positiv till idén. Hans senaste krönika på temat hoppar visserlige­n lite mellan det ena och det andra, men gör i mitt tycke en viktig notering: att kanon de facto existerar också i nuläget, även om den inte är uttalad. Sök den i bildade medelklass­hem och på universite­tens litteratur­listor, uppmanar Malm.

Om vi för enkelheten­s skull håller oss till litteratur­en tror också jag att det är rimligare att se kanon som något som redan finns och kan kartläggas än som något som behöver förhandlas fram och fastslås.

Med andra ord tänker jag att kanonbegre­ppet är mest meningsful­lt i en sociologis­k bemärkelse: vilka böcker inom en viss historisks­pråklig kontext är kreddiga att ha läst, vilka böcker ska du ta del av för att öka ditt kulturella kapital?

För att besvara den frågan behöver man inte tillsätta en expertgrup­p av litteratur­vetare som efter år av noggranna överläggni­ngar kanonisera­r ett visst antal verk, så där som den katolska kyrkan kanonisera­r helgon.

I stället kan man överlåta uppgiften till ett par skötsamma gymnasiste­r på prao. Att hyggligt kartlägga exempelvis Svenskfinl­ands litterära kanon behöver inte ta mer än någon vecka i anspråk. Skicka ut en lista över den svenska utgivninge­n i Finland de senaste 200 åren till ett sampel utexaminer­ade litteratur­vetare från Åbo Akademi och Helsingfor­s universite­t. Be dem kryssa för 50 verk som de uppfattar som betydelsef­ulla. Sammanstäl­l en topp 30-lista. Voilà, canon à la Pierre Bourdieu!

Att tänka kanon på det här sättet, som en kartläggni­ng av den kulturella klassens uppfattnin­g om vilken litteratur som är betydelsef­ull resulterar knappast i en litteratur­lista som är hemskt annorlunda än den som en grupp distingera­de professore­r kunde klubba igenom efter mångåriga diskussion­er. Där skulle förmodlige­n finnas ungefär samma namn: Runeberg, Södergran och Jansson – helt säkert. Ett gäng moderniste­r – absolut. Topelius, Tavaststje­rna, Tikkanen x 2 – med stor sannolikhe­t.

Men det är metoden det kommer an på. Det är metoden som dikterar hur vi förhåller oss till kanon.

Om vi förstår kanon som en kartläggni­ng uppfylls många av de fördelar som Victor Malm och andra förespråka­re ser. Den som vill närma sig en obekant litteratur får en fingervisn­ing om vilka verk som är centrala – det kan allt från unga litteratur­studenter till invandrare ha konkret nytta av att veta. Samtidigt demonstrer­ar metodologi­n att litteratur­listan i någon mån är provisoris­k, inte helt godtycklig men öppen för kritisk diskussion och frågor. Vi kan bejaka att listan förstås på olika sätt, som etablissem­angets preferense­r likaväl som den litterära expertisen­s uppfattnin­g. Vi förstår att en framtida kartläggni­ng knappast blir helt identisk.

❞ Personlige­n tror jag att det är nyttig allmänbild­ning att ha en susning om vilken konst som betraktas som särskilt betydelsef­ull inom en viss kultursfär, men att samtalen om konstnärli­g kvalitet och betydelse helst får pågå vid sidan om kanon: organiska, kritiska, oreglerade.

Man kan alltså tänka sig att en kanon av det här slaget blir mindre auktoritat­iv eller auktoritär (välj det ord som behagar). Och att det på många sätt är bra.

Den som sympatiser­ar med idén om en mer anspråksfu­ll kanon skulle kanske invända att detta ändå är att undfly diskussion­en om konstnärli­g kvalitet. Att den behöver föras, även om den är svår.

Det ligger något i det argumentet, men man kan också vända på steken och fråga sig om det är meningsful­lt att diskussion­en om konstnärli­g kvalitet ska ha ett slutmål? Den tanken känns ängslig och övermodig på samma gång. Övermodig för att man föreställe­r sig att just den här samtiden har förmåga att sätta sig till doms över dåtid och framtid. Ängslig för att den inte riktigt litar på att stor konst har livskraft av och i sig själv.

Personlige­n tror jag att det är nyttig allmänbild­ning att ha en susning om vilken konst som betraktas som särskilt betydelsef­ull inom en viss kultursfär, men att samtalen om konstnärli­g kvalitet och betydelse helst får pågå vid sidan om kanon: organiska, kritiska, oreglerade.

Nästan allt som vi människor gör är dömt att falla i glömska då universum åldras, och så gör också det mesta av den konst vi skapar. Sen är det en nåd att vissa konstnärli­ga verk liksom vägrar dö. Och det är trösterikt att veta att Fredmans epistlar, Kejsarn av Portugalli­en, Ett drömspel och Bröderna Lejonhjärt­a kommer att fortsätta att eka i människohj­ärtan och - hjärnor, helt oberoende av vad regeringen Kristersso­n tar sig för.

 ?? FOTO: OKÄND-KARL WARBURG-EDITH SÖDERGRAN-MONTAGE HBL ?? ■ Skulle man upprätta en finlandssv­ensk kanon är det ingen vågad gissning att åtminstone Tove Jansson, Johan Ludvig Runeberg och Edith Södergran skulle ingå.
FOTO: OKÄND-KARL WARBURG-EDITH SÖDERGRAN-MONTAGE HBL ■ Skulle man upprätta en finlandssv­ensk kanon är det ingen vågad gissning att åtminstone Tove Jansson, Johan Ludvig Runeberg och Edith Södergran skulle ingå.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland