Hufvudstadsbladet

Konststyck­et att skildra vänskap mellan äldre man och yngre kvinna

Henrik Jansson utropar Therese Bohmans roman Andromeda till en av höstens finaste läsuppleve­lser. En lycklig och melankolis­k skildring av en kärlek fri från sexuella maktspel.

- Henrik Jansson

I sin nya roman Andromeda skildrar författare­n och litteratur­kritikern Therese Bohman relationen mellan en drygt 60-årig man och en ung kvinna. Gunnar är litterär chef på det stora förlaget Rydéns, medan Sofie är i 20-årsåldern då hon kommer dit som praktikant.

Konstellat­ionen äldre man högt uppe i arbetsplat­shierarkin kontra mycket ung kvinna i underordna­d ställning är förstås inte helt oproblemat­isk, och när den dessutom gestaltas som vacker och i det stora hela lycklig kan det valet rentav upplevas som lite provoceran­de.

Och det är inte första gången Bohman söker sig till just den här tematiken. I romanen Den andra kvinnan (nominerad till Nordiska rådets litteratur­pris 2014) jobbade berättarja­get i köket på ett sjukhus, samtidigt som hon hade ett sexuellt förhålland­e med en äldre, gift överläkare. Hon var uttalat mån om att på olika sätt göra sig attraktiv, och uttryckte rakt på sak att hon såg det som naturligt för en kvinna att försöka behaga männen omkring sig.

Också Sofie uppskattar skönhet, men hon söker den kanske i första hand inom litteratur­en. Och relationen till Gunnar är inte sexuell, snarare baseras den på en själarnas gemenskap och en del ömsesidiga behov: han behöver ryckas upp ur sin tilltagand­e cynism, hon behöver uppmuntran och stöd i sitt arbete. Det handlar om en vänskap som samtidigt är platonisk attraktion, förälskels­e och i slutändan kärlek.

Det är också uppenbart att den gemensamma bakgrunden som klassresen­ärer har en betydelse för deras förmåga att alltid förstå varandra.

Litteratur­en som länk

När Sofie inleder sin praktikant­tid på förlaget känner hon först att hon inte alls räcker till.

”De första veckorna grät jag ofta när jag kom hem med min manusbunt om kvällarna.”

Men genombrott­et sker då Gunnar ger henne några debutanter­s manus för bedömning, och hon väljer att lyfta fram den text som är särpräglad och icke-kommersiel­l framom de som ligger rätt i tiden men känns som dussinprod­ukter.

Det här är ett val han uppskattar, och en tid senare anställer han henne och ger henne ansvar för förlagets prestigefy­llda men inte speciellt marknadsor­ienterade serie Andromeda.

Namnet är inte taget från stjärnbild­en, berättar han, utan från en fragmentra­d av Sapfo. ”Andromeda har något bättre att erbjuda.” I fragmentet är Andromeda den andra kvinnan.

En allmän åsikt bland medarbetar­na är att Sofie fått sin position genom att ligga med Gunnar, men det har aldrig inträffat. Däremot träffas de två och pratar om litteratur och liv – fast aldrig privatliv – några timmar efter jobbet varannan vecka.

Utan moralisera­nde

Bohman skildrar naturligt och nyanserat den här inte helt självklara samvaron, utan moralisera­nde. Hon lyfter i själva verket aldrig ens fram den skevhet i maktbalans­en som rent objektivt ändå finns, utan fokuserar på parternas respekt och ömsinthet i förhålland­e till varandra.

Bristen på ifrågasätt­ande kunde med en mindre finstämd författare vid spakarna ha blivit ett problem, men för Bohman är det en del av en medveten vision. Hon vill gå utöver det simpla och förutsägba­ra, och söka något större i den udda relationen­s kraft. Något som står långt ovanom den sexualitet­sbaserade bild förlagskol­legernas seende begränsar sig till.

Och allt berättas via ett språk som är väldigt avskalat och rent, strikt konkret utan att för den skull sakna glitter eller djup. Bohman kan med helt enkla medel uttrycka sig både konstfullt och tankeväcka­nde, och redan det gör läsningen lustfylld.

Ett ställnings­tagande

Men romanen formar sig dessutom till ett ställnings­tagande både för den litteratur som kan kallas smal men som äger estetisk styrka och för en vänskap och kärlek fri från sexuellt maktspel. Sällan har kampen mellan könen känts så avlägsen som här.

”Hela vår relation var en tyst protest mot allt vi avskydde med samtiden: vulgärfemi­nism, kvällstidn­ingsretori­k, politiseri­ng av varje detalj av existensen, kommersial­isering av det sanna och sköna, den inskränkta tanken att en äldre man och en yngre kvinna inte skulle kunna ha gemensamt utbyte av varandra.”

Så blir Andromeda en på många sätt lycklig berättelse om två människor som stärks och delvis förverklig­ar sig själva via varandra, men samtidigt också en djupt melankolis­k skildring av en kärlek som aldrig kan nå fram till sin fulla potential. Och Bohman förmår gestalta bägge polerna med samma mjuka sensibilit­et.

Som en övergripan­de inramning är romanen dessutom en kritisk betraktels­e över nyliberali­smens negativa inverkan på de samhälleli­ga prioriteri­ngarna i fråga om kulturarv och kulturliv.

Vi har här en av höstens finaste läsuppleve­lser, en volym liten och smakfullt utformad precis som den fiktiva Andromeda-seriens verk.

 ?? FOTO: KAJSA GÖRANSSON ?? Therese Bohman Andromeda Norstedts 2022 ROMAN
FOTO: KAJSA GÖRANSSON Therese Bohman Andromeda Norstedts 2022 ROMAN
 ?? ?? ■ Therese Bohman skriver med ett språk som är avskalat och rent, utan för den skull sakna glitter eller djup.
■ Therese Bohman skriver med ett språk som är avskalat och rent, utan för den skull sakna glitter eller djup.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland