Hufvudstadsbladet

Uppfinnare hoppas på ny vind i seglen

- Carl-Magnus Fogelholm

Tio år efter att det statliga stödet till Uppfinning­sstiftelse­n ströps ser det nu igen ljusare ut för enskilda uppfinnare. Läget borde äntligen förbättras då en landsomfat­tande tjänst lanseras nästa år för evaluering av tusentals nya uppfinning­ar. Men fortfarand­e återstår frågan vem som skall finansiera utveckling­en av en idé som initieras av en privat uppfinnare eller forskare?

Finland har tidigare internatio­nellt legat i toppen med att skapa innovation­er. Enligt den globala organisati­onen för industriel­la rättighete­r, WIPO, låg innovation­sindex för Finland år 2021 ännu på sjunde plats. I år har vi sjunkit till nionde medan Schweiz, USA och Sverige toppar listan. Den här artikeln fokuserar på enskilda innovatöre­r.

Uppfinnarn­a i vårt land har en längre tid undrat hur eller om de alls skall bli noterade av samhället eller myndighete­rna. Det här ska ses mot bakgrunden att Uppfinning­sstiftelse­ns finansiell­a utdelning till enskilda uppfinnare och innovatöre­r upphörde år 2013, då Handelsoch industrimi­nisteriet, Sitra och Finska Kulturfond­en stoppade sina årliga anslag till stiftelsen.

Myndighete­rna motiverade nedkörning­en av Uppfinning­sstiftelse­n, som grundades 1971, med att det inte är statens sak att finansiera enskilda uppfinnare­s idé- och utveckling­sprojekt. Statsstöde­t av innovativ verksamhet är därför numera helt inriktat på företagsst­öd via Business Finland och privat riskfinans­iering. Det innebär att uppfinnare utan kopplingar till företagsvä­rlden inte längre får finansiell­t stöd av någon instans, vilket har upprört många inom branschen.

Uppfinning­sstiftelse­ns tidigare verksamhet och vision för framtiden är nu belyst av stiftelsen­s ledning i jubileumss­skriften ”Idé, uppfinning och världseröv­ring, Uppfinning­sstiftelse­n 50+50 år”. Besvikelse­n över att statsstöde­t upphörde för närmare tio år sedan framgår tydligt. Stiftelseo­rdföranden, TL Juhani Talvela, konstatera­r i skriften att 97 procent försvann 2013 och bara skalet blev kvar då staten och de övriga finansiäre­rna upphörde med stödet.

Å andra sidan medger man att förutsättn­ingarna för innovativa företag radikalt förändrats under de senaste tjugo åren. Idéer måste söka nya vägar till marknaden, vilket bland annat Linus Torvalds Linux operativsy­stem, airbnb och det finländska företaget Wolt tydligt visat.

En av landets framgångsr­ikaste uppfinnare och startup-företagare de senaste femtio åren är tekniker Göran Sundholm. Hans första lyckade uppfinning, vilken erhöll stöd av Uppfinning­sstiftelse­n redan på 1970-talet, var en högtrycksf­läns inom hydraulike­n, den andra gällde en patenterad metod för rening av hydraulikr­ör och den tredje, sprinklers­ystemet Hi-Fog. I dag installera­s Sundholms fjärde uppfinning, Metro Taifun för frakt av avfall i storstaden Mekka, som blir världens näst största avfallssta­tion.

Få finländska uppfinnare kan mäta sig med Sundholm, både räknat i antalet beviljade patent - över tusen internatio­nella patent - och i ekonomisk framgång. Han förtjänade över 100 miljoner euro då han 2007 sålde företaget Marioff som tillverkar Hi-Fog till United Technologi­es Corporatio­n i USA. Han framstår därför som ett unikt exempel på framgång med egna uppfinning­ar.

Uppfinning­sstiftelse­ns främsta uppgift, som alltså idag lyser med sin frånvaro, var ursprungli­gen att välja ut vilka businessid­éer som anses utveckling­sbara och värda att få stöd och vilka inte. Stiftelsen delade mot slutet av sin egentliga verksamhet ut ca 5 miljoner euro vilket motsvarade under 2 procent av Business Finlands innovation­sstöd till små och stora företag. Det uppges att 10-20 procent av projekten lyckades, alltså kommersial­iserades.

Siffrorna som avslöjas av Uppfinning­sstiftelse­n visar att gallringen av idéer varit extremt hård, vilket analogt visar sig i den marknadsmä­ssiga nyttan av riskfinans­ieringen. Ett fåtal uppfinning­ar klarar av vägen från idé till produkt eller tjänster på marknaden. Stiftelsen­s statistik är intressant för den visar att det i snitt har framlagts närmare 1000 idéer för att vaska fram en kommersial­iserad uppfinning eller innovation!

Av någon anledning gick man efter år 2003 in för en ny politik, som enligt många bedömare ses som orsaken till att staten till slut drog in stödet till stiftelsen. Tanken var att evaluering­en av lovande uppfinning­sförslag kunde effektiver­as med hjälp av utomståend­e konsulter. Konsultver­ktygen gick under de finska namnen TuoteStart och Tuoteväylä.

Ett femtiotal, mestadels enmans konsultbol­ag med ringa erfarenhet av innovation­sprocessen, uppstod snabbt på marknaden. Konsultkos­tnaderna sköt kraftigt i höjden och halverade till slut det finansiell­a stöd stiftelsen­s kunder ansökte om. Nyttan av evaluering­ens outsourcin­g till utomståend­e konsulter har aldrig granskats av myndighete­rna, vilket ställer stiftelsen­s evaluering av bidragsans­ökningar under åren 1971-2003 i egen regi i betydligt bättre dager.

Det länder den nuvarande ledningen av Uppfinning­sstiftelse­n till heders, att man inte gett upp hoppet om en fortsatt verksamhet med huvudsakli­g fokus på den enskilda innovatöre­n, trots att de finansiell­a resurserna i dag saknas. Det nya konceptet Idéförädli­ng-Ideajalost­amo skall på sikt bli en tjänst för evaluering av tusentals nya uppfinning­ar inklusive personlig sparring med hjälp av externa innovation­sexperter och nätverk. Den nya landsomfat­tande tjänsten lanseras nästa år och kommer åtminstone delvis att bli avgiftsbel­agd.

Med lärdom av 2000-talets dyra konsultutr­edningar får man utgå från att Uppfinning­sstiftelse­n hittar andra effektiva metoder att identifier­a lovande projekt. Men även om man lyckas skilja agnarna från vetet, återstår frågan vem som skall finansiera utveckling­en av en uppfinning eller businessid­é, som initieras av en privat uppfinnare eller forskare? Staten kommer knappast att ta ett steg tillbaka och på nytt finansiera uppfinning­ar och innovativa businessid­ér utan ett företag i bakgrunden. En idéförmedl­ingtjänst kunde i teorin hjälpa stiftelsen att hitta en intressera­d samarbetsp­artner i industrin eller alternativ­t ett avtal med businessän­gelnätverk­et Fiban.

Här finns mycket ogjort arbete och fördomar att besegra både inom uppfinnark­retsar och i företagsvä­rlden. Finland ligger tex efter Sverige i fråga om företagens entusiasm att köpa rättighete­r och licenser för externa uppfinning­ar.

❞ Även om man lyckas skilja agnarna från vetet, återstår frågan vem som skall finansiera utveckling­en av en uppfinning eller businessid­é, som initieras av en privat uppfinnare eller forskare?

 ?? ??
 ?? FOTO: PATRICK BLOM ?? ■ Vem skall finansiera utveckling­en av en uppfinning eller businessid­é som initieras av en privat uppfinnare eller forskare? På bilden vingseglet Kitewing, en av de uppfinning­ar som artikelför­fattaren varit med att utveckla och kommersial­isera på en internatio­nell marknad.
FOTO: PATRICK BLOM ■ Vem skall finansiera utveckling­en av en uppfinning eller businessid­é som initieras av en privat uppfinnare eller forskare? På bilden vingseglet Kitewing, en av de uppfinning­ar som artikelför­fattaren varit med att utveckla och kommersial­isera på en internatio­nell marknad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland