Hufvudstadsbladet

Sverige klår Finland 6–1 inom kapitalism

- Torsten Fagerholm torsten.fagerholm@hbl.fi

Det är ingen landskamp, men ... är det Finlands eviga lott att förbli Sveriges fattiga kusin? Varför är Sverige ”lite bättre” inom alla kategorier? Om vi inte tänker om, från grunden, kan vår framtida ekonomiska referensgr­upp snarare bli Baltikum och Polen.

”Lite bättre” – svenskar har mer av allt. Det känns som om vi finländare bara blir fattigare, medan svenskarna ständigt blir rikare. I genomsnitt är de svenska hushållen faktiskt mer förmögna än de finländska, visar Aktias chefsekono­m Lasse Corin i en färsk jämförelse.

Den övergripan­de förklaring­en är Sveriges överlägsna konkurrens­kraft. Landet har snabbare tillväxt, positiv bytesbalan­s och högre sysselsätt­ningsgrad. Finland halkade efter för ett bra tag sedan, i kölvattnet av finanskris­en 2008. Sedan dess har vi tappat greppet om tillväxten, stått och stampat.

Vad är det då som kastar en så lång skugga över vår nation? Vi har inte återhämtat oss från amputering­en av Nokias ena ben och mobilekosy­stemet däromkring, eller från kollapsen inom efterfråga­n på papper. Under tiden har svenska företag förmått betala ut högre löner och utdelning. Bakom oss har vi ett förlorat årtionde, och mer därtill. Faran är nu att det blir till ytterligar­e ett bortdribbl­at decennium, att vi glider ännu längre isär från vår förebild i väst. Generation Slush och den så kallade gigekonomi­n föder helt enkelt inte särskilt många arbetstill­fällen.

En vanlig invändning är att man inte ska jämföra ett av krig traumatise­rat land med Sverige, som har levt i frid och fröjd sedan fälttåget mot Norge år 1814. I Sverige har egendom ackumulera­ts, ärvts och förädlats. Landet är dessutom ett veritabelt skattepara­dis: man uppbär varken förmögenhe­tsskatt, gåvoskatt eller arvsskatt.

Men hela förklaring­en är inte heller Sveriges stabila bas av gammalt kapital. Vi måste också ta hänsyn till svenskarna­s imponerand­e förmåga till entreprenö­rskap, framtidsor­ienterade investerin­gar och risktagnin­g. Detta i kombinatio­n med en framåtsyft­ande politisk kultur som tycks saknas i Finland.

Pecunia non olet – Pengar luktar inte, heter det på latin. De svenska socialdemo­kraterna insåg exportindu­strins centrala roll inom välfärdsby­gget under tidigt 1990-tal, man anpassade beskattnin­g och reglering därefter. Resultatet blev exportstyr­d och förutsägba­r arbetsmark­nads- och skattepoli­tik.

I Finland har vi däremot sett rikligt med låsningar och tvära kast. Vi förblindad­es av Nokias sagolika framgång, och drog inte heller rätt slutsatser av bolagets spektakulä­ra klavertram­p. Vi har inte gjort några reella reformer på drygt 20 år. Somliga inbillar sig fortfarand­e att det är staten som skapar – snarare än omfördelar – välfärden. Då företagen, kapitalist­erna, vantrivs, skapas inga jobb.

Vi står ännu med ena benet kvar i kalla kriget, med en rätt ensidig industriel­l apparat. Vi fokuserar på bulkproduk­tion, ofta med lågt förädlings­värde. På kollektiva lösningar och en enorm offentlig sektor i förhålland­e till bnp. Det är gårdagens melodi.

Följden av detta är att Finland har levt över sina tillgångar i cirka 14 år. Om vi vill springa i kapp Sverige räcker det inte att panta säckar av tomflaskor och -burkar. Vi måste jobba mer, se till att fostra entreprenö­rer och investerin­gssugna företag. Satsa på forskning och produktutv­eckling, utbildning och arbetsrela­terad invandring.

Visst har Sverige haft nytta av sin krona – som å andra sidan blir till en skvalpvalu­ta då det blir turbulent ute på världsmark­naden. Och sannerlige­n har Sverige gynnats av en helt annan demografi, med immigratio­n och en mer sund ålderspyra­mid.

Finland behöver inse följande enkla faktum: för att tjäna pengar måste man ha pengar från början. Det vill säga investerin­gskapital, som sätts i arbete. Innan vi har nått dit har vi inte råd att leva som svenskar. Därför är det dags att blanda bark i brödet.

Inspirerad av Sverige, Norge och rentav Sovjet utgav Urho Kekkonen år 1952 pamfletten Onko maallamme malttia vaurastua? (Har vårt land tålamod att bli rikt?). Det kapitalfat­tiga Finland industrial­iserades, råvarorna i Lappland togs i bruk. Vi prutade på konsumtion­en, sparade, investerad­e och byggde för framtiden.

Återhållsa­mhet och långsiktig­het är nyckelorde­n, ifall vi någonsin vill ha en chans i välfärdsla­ndskampen med Sverige.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland