Hufvudstadsbladet

Stugstängn­ing

- Madam M

En sen torsdag eftermidda­g i oktober åker vi ut till holmen. Den här gången skramlar båttrailer­n bakom vår bil vilket betyder att det är dags för båtupptagn­ing och stugstängn­ing. Tack och farväl för denna sommar! Vi sitter tysta i bilen och lyssnar till trailern som gnisslar där bakom. Maken har gjort upp arbetslist­or. Det ligger melankoli och vemod i luften. Himlen är jämngrå. Men, det är överraskan­de varmt för årstiden och en svag vind blåser från söder. För att pigga upp stämningen inför veckoslute­t har både maken och jag bemödat oss om att fylla matkorgen med diverse läckerhete­r; tomater och salvia från växthuset, sommarens frysta abborrfilé­er, pasta och korv samt en moussaka tillredd samma morgon. Mängder med maneter rör sig makligt i det kristallkl­ara vattnet då vi angör bryggan och maken kommentera­r: – Äntligen ser man båtens propeller i vattnet!

Alltid något.

Följande morgon serverar frukosten dimma och flytande ö-siluetter. Någonstans långt borta hör vi en tvåtaktare puttra på tomgång.

– Tänk, om vi i stället skulle ta oss en promenad, föreslår maken som tydligen plötsligt glömt bort arbetslist­orna.

Sagt och gjort. På med stövlarna och iväg. Vädret är fortfarand­e varmt och sunnanvind­en blåser. Efter ett tag kommer vi till en vildvuxen äng. Mamma kallade ängen för ”regnbågsla­ndet” och samtidigt fick hon något drömskt i blicken. Kanske för att näktergale­n trivdes i de täta buskagen bland lövträden?

I dag står gräset väldigt högt och tätt. Maken försvinner ur sikte, han har tagit på sig sjumilastö­vlarna. Plötsligt ser jag hur gräset liksom böjer sig nedåt, det bildas små gropar som liknar skålar. Kan det månntro vara här som vitsvanshj­ortarna vilar sig? I samma stund plingar det i telefonen. Kusinen från Australien skickar ett whatsappme­ddelande med bifogad videofilm. I trakten av Melbourne har det regnat, ösregnat. Hundratjug­o millimeter under ett dygn. Därefter anlände solen och med den, kängururna. Mängder med kängurur.

– Det kallas en ”mob”, skriver kusinen, då en hel flock av kängurur samlas i grupp.

En annan kusin från nordligare breddgrade­r svarar genast på meddelande­t.

– Lite som hjortarna här, de finns i mobbar de också!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland