Hufvudstadsbladet

Ylva Nyman, 9, ”Jag trivs bra ensam hemma!”

Klubbar, hobbyer eller hemmamys? Vad gör elever i årskurs 3 och 4 då skoldagen tar slut och när det inte längre finns något eftis? Ylva Nyman, Maj Ekman och Novalie Wickström berättar.

- TEXT: ISABELLA FÄLT

Ylva Nyman går i årskurs 3 i Gerby skola, Vasa. Hennes skoldag slutar måndagar klockan 13 och de andra dagarna klockan 14.

– När skoldagen är över brukar jag oftast cykla hem eller stanna på skolgården och spela lite fotboll. När jag kommer hem brukar jag mata våra två kaniner Pricken och Bruno och sedan göra mina läxor eller titta på film. Jag trivs bra ensam hemma!

Skönare att komma hem

Men Ylva har inte alltid kommit hem rakt efter skolan. Då Ylva gick i ettan deltog hon i eftermidda­gsverksamh­eten på skolan.

– Eftis var kul när kompisarna var där, men jag slutade gå dit då jag började få taxiskjuts hem. Det är mycket skönare att få komma hem när man haft lite längre skoldagar.

I Helsingfor­s bor 9 åriga Maj Ekman som går på årskurs 4 i Åshöjdens skola. Längden på hennes skoldagar variera men för det mesta kommer hon hem rakt efter skolan.

– En dag i veckan har jag ordkonst via Luckan direkt efter skolan och samma är det med min trumpetträ­ning. Om jag kommer hem rakt så gör jag mina läxor och sedan brukar jag läsa.

Maj hann gå i eftis i nästan ett helt år innan coronan drog över världen och allt stängdes ner. Hon har bara positiva minnen från sin eftistid.

– Under eftisåret fick vi hitta på en egen teater och jag hade huvudrolle­n. Sedan bjöd vi in lärarna på föreställn­ingen. Det var jätterolig­t!

Novalie Wickström, 9, bor på Drumsö i Helsingfor­s. Hon går i Drumsö lågstadies­kola på årskurs 3. På sin fritid deltar hon i en mängd olika verksamhet­er.

– En gång i veckan har jag ordkonst som ordnas på skolan. Sedan har jag klättring som hör till Finlandsmo­dellen och så spelar jag handboll två gånger i veckan.

Ungdomsgår­den populär

Om Novalie inte har någon ledd verksamhet brukar hon och hennes kompisar gå och köpa mellanmål och sedan ta sig till den närliggand­e ungdomsgår­den.

– På ungdomsgår­den finns en stor scen som är rolig att vara på och ibland ser vi på film. Det är mycket roligare att ha andra möjlighete­r än att gå till eftis efter skolan!

 ?? FOTO: DENICE LÖNNROTH ?? ■ Novalie trivs på den stora scenen på ungdomsgår­den tillsamman­s med sina kompisar.
FOTO: DENICE LÖNNROTH ■ Novalie trivs på den stora scenen på ungdomsgår­den tillsamman­s med sina kompisar.
 ?? FOTO: CILLA NYMAN ?? ■ Ylva Nyman gillar att sköta Pricken.
FOTO: CILLA NYMAN ■ Ylva Nyman gillar att sköta Pricken.
 ?? FOTO: LIISA EKMAN ?? ■ Maj gillar att läsa och en stor favorit är bokserien Den nya profetian – Warriors.
FOTO: LIISA EKMAN ■ Maj gillar att läsa och en stor favorit är bokserien Den nya profetian – Warriors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland