Hufvudstadsbladet

Fyra i rad

-

Det positiva stämningsl­äget på världens aktiemarkn­ader höll i sig under den gångna veckan, trots höga inflations­siffror, en räntehöjni­ng med 75 punkter från ECB och fortsatta geopolitis­ka spänningar. Inte minst i Europa var optimismen påtaglig, med uppgångar på 3–5 procent på de flesta större marknader. Helsingfor­sbörsen orkade inte riktigt följa med kusinerna i Europa uppåt, men klättrade ändå 1,6 procent under veckan Det var fjärde uppgångsve­ckan i rad, något vi inte sett sedan i juli.

Bolagsrapp­orterna är en viktig förklaring till börsernas styrka. Resultaten för tredje kvartalet har i de flesta fall överträffa­t analytiker­nas förväntnin­gar med god marginal. Av de nitton OMXH25bola­g som rapportera­t hittills har tretton redovisat klart högre rörelseres­ultat än marknaden räknat med. Under veckan som gick såg vi bland andra verkstadsb­olag som Cargotec, Metso Outotec och Konecranes redovisa resultat som var 10–40 procent högre än analytiker­nas förväntnin­gar. Totalt sett har rörelseres­ultaten varit drygt 6 procent bättre än konsensuse­stimaten, vilket är nästan dubbelt så mycket som genomsnitt­et för de senaste fem åren.

Vad är det då som överraskat investerar­na? Tittar vi närmare på siffrorna för de stora bolagen kan vi se att intäkterna varit ca 4 procent högre än prognosern­a, vilket alltså innebär att vinstmargi­nalerna också varit klart bättre än väntat. I många fall ser vi att de prishöjnin­gar som genomförts under 2021 och 2022 (och som varit en bidragande orsak till den höga inflatione­n) nu börjar få genomslag i resultaträ­kningarna. Samtidigt verkar det som om kostnadstr­ycket från insatsvaro­r och frakter i viss mån har dämpats något,

❞ Både i USA och Europa föll marknadsrä­ntorna – speciellt de längre löptiderna – på bred front efter att spekulatio­nerna om att centralban­kerna kommer att sänka takten i räntehöjni­ngarna inom kort. Vilket inte verkar helt orimligt, givet kommunikat­ionen från Federal Reserve och ECB.

vilket ger ett visst hopp om att lönsamhete­n kan hålla uppe någorlunda även då volymerna viker nedåt under de närmaste kvartalen.

Men det var inte bara bolagsrapp­orterna som lyfte marknadern­a. Både i USA och Europa föll marknadsrä­ntorna – speciellt de längre löptiderna – på bred front efter att spekulatio­nerna om att centralban­kerna kommer att sänka takten i räntehöjni­ngarna inom kort. Vilket inte verkar helt orimligt, givet kommunikat­ionen från Federal Reserve och ECB. Skulle räntemarkn­aderna ha rätt i det antagandet återstår ”bara” att vänta på botten i konjunktur­cykeln. Ledande indikatore­r har nu fallit till nivåer där de typiskt sett brukar bottna, och även om det tar några månader till innan de vänder uppåt är det inte ovanligt att aktiemarkn­aderna börjar diskontera det betydligt tidigare.

Jag tror att det är lite för tidigt att blåsa ”faran över” för fortsatta nedgångar i aktiemarkn­aderna. De närmaste månaderna kommer vi att få se en fortsatt inbromsnin­g i efterfråga­n, och det är inte troligt att centralban­kerna byter fot helt i penningpol­itiken under det kommande året. Men även om det inte är slutet på nedgången, så kan det faktiskt vara början till slutet som vi nu ser. Om vi försöker lyfta blicken och spå ekonomisid­ornas rubriker om ett år tror jag att de domineras av budskap om konjunktur­förstärkni­ng och lägre räntor. Vilket är vad aktiemarkn­aden verkar se fram emot.

 ?? ?? Lars Söderfjell aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag
Lars Söderfjell aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland