Hufvudstadsbladet

Tjänsteman häktad misstänkt för mutbrott

Arbets- och näringsmin­isteriets tjänsteman Olli Sorainen har häktats misstänkt för mutbrott. Fallet är exceptione­llt och har att göra med ett fall där tiotals thailändsk­a bärplockar­e kan ha fallit offer för människoha­ndel.

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Regeringsr­ådet Olli Sorainen häktades på söndagen i Helsingfor­s tingsrätt misstänkt för grovt tagande av muta och grovt missbruk av tjänstestä­llning.

Han häktades på den lägre misstankeg­raden, vilket betyder att polisen har en vecka på sig att lägga fram mer bevis. En ny häktningsf­örhandling ska sedan hållas.

Det är Centralkri­minalpolis­en som har begärt Sorainen häktad. Misstankar­na mot honom har kommit fram i förundersö­kningen av ett fall där tiotals bärplockar­e som kommit till Finland från Thailand misstänks ha fallit offer för människoha­ndel.

Sorainen är tjänsteman vid Arbets- och näringsmin­isteriet och har arbetat bland annat just med lagstiftni­ngen kring utländska bärplockar­e.

Arbets- och näringsmin­isteriet meddelade efter häktningen att ministerie­t har inlett hörande gällande förutsättn­ingarna att avhålla tjänsteman från tjänst.

Sorainen greps på torsdagen. Mutmisstan­kar av detta slag mot en högt uppsatt tjänsteman är mycket ovanliga i Finland.

Hans advokat Kaarle Niemi säger till MTV3 att Sorainen nekar till brottsankl­agelserna. I övrigt vill han inte kommentera ärendet.

I fallet har ytterligar­e två personer häktats. De represente­rar ett thailändsk­t företag som förmedlat bärplockar­e samt Polarica Marjahanki­nta, där vd Jukka Kristo har varit häktad sedan början av oktober.

Företaget har självt meddelat om detta.

Polaricako­ncernen har produktion i Finland, Sverige och Polen. Även i Sverige riktas misstankar mot bolaget. Det svenska Migrations­verket har enligt SVT polisanmäl­t företaget.

– Det är upp till ett hundratal individer som under åren har haft eller har arbetstill­stånd kopplat till företaget som vår anmälan gäller, sade Pierre Karatzian vid Migrations­verkets presstjäns­t, till SVT i början av oktober.

Polarica har nekat att bolaget skulle ha gjort något olagligt.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Häktningsf­örhandling­arna hölls i polishuset i Böle på söndagen. Regeringsr­ådet Olli Sorainen deltog per länk från häktet i Vanda. Vid sin sida har han advokaten Kaarle Niemi.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Häktningsf­örhandling­arna hölls i polishuset i Böle på söndagen. Regeringsr­ådet Olli Sorainen deltog per länk från häktet i Vanda. Vid sin sida har han advokaten Kaarle Niemi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland