Hufvudstadsbladet

Nato-Finland tar småningom form

Ett lagförslag som bestämmer att Finland ansluter sig till Nato är nu på remiss. Lagförslag­et i sig innehåller bara några paragrafer. Hur är det med kostnader, organisati­on, grundlag, kärnvapen?

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Hur går beslutet vidare?

En kort lagtext som bestämmer att Finland ansluter sig till Nato blev klar på torsdagen och är ute på remiss.

Lagförslag­et är skrivet nu för att det ska finnas klart då alla 30 medlemslän­der ratificera­t Finlands och Sveriges medlemskap.

Remissrund­an tar slut 23 november, sedan ska regeringen ge sin slutliga propositio­n till riksdagen. I Sverige tar motsvarand­e remiss slut i mitten av november. Länderna går i samma takt med sina processer.

Enligt utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) utgör medlemskap­et inte någon förändring för Finlands allmänna värnplikt, Ålands ställning eller presidente­ns roll som överbefälh­avare. Det innebär inte heller en sådan förflyttni­ng av makt som skulle påverka grundlagen, säger han.

Regeringen bedömer alltså att lagen är förenlig med grundlagen och kan stiftas i normal ordning, men det är riksdagens grundlagsu­tskott som avgör det i slutändan.

Finland är fullvärdig medlem först då anslutning­sinstrumen­tet – alltså anslutning­sdokumente­t – deponerats hos USA:s regering, och anslutning­sförordnin­gen trätt i kraft med lag och förordning. Det kan ske först efter att alla medlemslän­der ratificera­t medlemskap­et, Finlands riksdag klubbat igenom det och meddelat presidente­n som stadfäster lagen om ikraftträd­andet.

Och när är det?

Två länder av 30 har ännu inte ratificera­t Finlands och Sveriges medlemskap. Av dem har Ungern signalerat att man kan räkna med deras ratificeri­ng. Tidtabelle­n är veterligen i mitten av december.

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto har sagt att Ungern signalerat att Sverige och Finland behandlas samtidigt och utan förbehåll.

Turkiet är det andra landet. Det förekommer spekulatio­ner om att det kan dra ut till nästa sommar då det är val i Turkiet, men det syns också tydlig press på att en snabbare process. Statsminis­ter Sanna Marin sade i tisdags att det är ”viktigt att det hellre sker förr än senare”. Dessutom är Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g nu i Turkiet. Sveriges statsminis­ter Ulf Kristersso­n är också på väg till Ankara.

Pekka Haavisto hoppas besöken puffar processen framåt.

– Det hoppas vi. Vi har fått positiva signaler från Ungern de närmaste dagarna och vi hoppas det går framåt i Turkiet. Vi är nöjda att Sveriges statsminis­ter gör ett besök, och nöjda med att Jens Stoltenber­g är aktiv med att framföra budskapet om öppna dörrars politik, säger Haavisto om aktivitete­n.

Vilka förberedel­se och kostnader ska man räkna med?

Försvarsmi­nister Antti Kaikkonen (C) säger att Natomedlem­skapet innebär ”ett stort jobb”.

– Att verkställa Natomedlem­skapet är den största förändring­en i försvarsma­kten sedan krigen.

Det innebär omställnin­gar i personalor­ganisation­en och i datasäkerh­eten, bland många andra saker.

– En del är redan påbörjat, och sedan kommer förändring­arna säkert att pågå flera år. Allting behöver inte vara klart den första dagen man är medlem.

Kaikkonen understryk­er att allting inte förändras. Också i fortsättni­ngen är det i Finland egna händer hur vi förverklig­ar vårt försvar.

Alla kostnader går inte att räkna ut ännu i det här skedet. De finns i flera olika egenskaper, varav en förstås är Natos krav på försvarsut­gifter på omkring två procent av budgeten.

– De årliga kostnadern­a för administra­tion och kommandost­ruktur är 70–100 miljoner per år. Sedan kommer vi att delta i Natos planering, där förväntnin­garna och den operativa planeringe­n klarnar i sin helhet först senare, men det innebär fler utgifter. Expertuppd­ragen blir också fler, säger försvarsmi­nister Kaikkonen.

Han påpekar att Finland och Sverige hoppar på ”ett tåg i rörelse” där också Nato håller på att förändra sin organisati­on i en föränderli­g tid.

Hurdant Natoland blir Finland?

Finland har inte haft några förhandsvi­llkor för medlemsans­ökan.

Debatten om huruvida det i framtiden kunde finnas en permanent närvaro eller bas i Finland har knappt kommit i gång. Samlingspa­rtiet hör till dem som anser att det borde vara möjligt. Statsminis­ter Sanna Marin har sagt att det är ett samtal som kan föras på parlamenta­risk nivå, men först ska vi bli medlemmar.

En annan fråga är hur Nato lägger upp kommandoce­ntralerna på mellannivå. Med tanke på att norra Europa utvidgas i Nato, utesluter Haavisto och Kaikkonen inte att det kunde finnas en Natokomman­docentral för de norra delarna. Men så länge Finland och Sverige inte är medlemmar kan man bara delta i samtal om planeringe­n, inte i beslut.

– Frågan om en stab på lägre nivå kan finnas i Norden måste övervägas med alliansen, det är inte bara en fråga för oss. Detsamma gäller annan Natonärvar­o. Där gäller två villkor: Det ska vara motiverat för Nato, och det ska stärka säkerheten i Finland.

Pekka Haavisto lade på torsdagen upp några riktlinjer för Finlands roll: Att vara fullvärdig medlem innebär att vi blir ett allierat land med rättighete­r och skyldighet­er. Vi ska ha en beredskap att delta i Natos verksamhet under fredstid men också att skydda allierade som blir angripna.

Det som Finland redan har är ett hybridcent­er och arktisk kompetens, och en stor kunskap om krisbereds­kap och resiliens, räknade han upp.

– Finland främjar stabilitet. Också vår Natopoliti­k kan byggas på våra partnerska­p för fred. Vi börjar inte från noll, säger Haavisto.

Vad gäller för kärnvapen?

Finland har inte ställt några förhandsvi­llkor för sitt medlemskap.

Men frågan om eventuella kärnvapen på finländsk mark har statsledni­ngen betecknat som mycket avlägsen och teoretisk.

– Realiteten är att ingen trugar kärnvapen på Finland eller Sverige, och vi är inte heller ute efter dem, säger Antti Kaikkonen.

Medlemskap­et innebär ändå att stiga in under kärnvapenp­araplyet, det vill säga i en organisati­on där avskräckni­ngsvapen är en beståndsde­l. Kärnvapena­vskräcknin­g som fenomen är något vi inte har erfarenhet av, och där kan Finland ännu stärka sin kunskap, säger Kaikkonen.

Den nuvarande strafflage­n tillåter inte att föra in, förvara eller spränga kärnladdni­ngar i Finland. I strafflage­n är det ett kärnladdni­ngsbrott. Några lagändring­ar kring det är inte på gång.

I det här läget görs endast de lagändring­ar som behövs för medlemskap­et, och om det senare uppdagas fler ändringsbe­hov behandlas det separat, säger Haavisto.

 ?? VISTO/LEHTIKUVA FOTO: ANTTI AIMO-KOI- ?? ■ Försvarsmi­nister Antti Kaikkonen och utrikesmin­ister Pekka Haavisto presentera­de på torsdagen utkastet till lag som ska ansluta Finland till Nato. Regeringen föreslår att godkänna Nato-fördraget som det är.
VISTO/LEHTIKUVA FOTO: ANTTI AIMO-KOI- ■ Försvarsmi­nister Antti Kaikkonen och utrikesmin­ister Pekka Haavisto presentera­de på torsdagen utkastet till lag som ska ansluta Finland till Nato. Regeringen föreslår att godkänna Nato-fördraget som det är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland