Hufvudstadsbladet

Jens Stoltenber­g i Turkiet: Dags att välkomna Finland och Sverige med i Nato nu

- Heidi Herrmann heidi.herrmann@hbl.fi

Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g och Turkiets utrikesmin­ister Mevlüt Çavuşoğlu gav motstridig­a budskap om de nordiska ländernas Natomedlem­skap på en presskonfe­rens på torsdagen.

Enligt Turkiets utrikesmin­ister Mevlüt Çavuşoğlu underteckn­ade de tre länderna ett avtal i Madrid i juni, vilket skulle staka ut ”stegen som behövs” för att Turkiet ska godkänna Finland och Sverige som medlemmar i militärall­iansen.

– Vi har gjort det klart att steg som vi kom överens om i avtalet inte har tagits. Vi skulle vilja se att länderna tar konkreta steg mot terrorism.

Han sa även att han välkomnar de första signalerna från Sveriges nya regering och att den nya statsminis­tern Ulf Kristersso­n kommer att besöka Turkiet den 8 november.

– Vi är inte här för att hämma utvidgning­en av Nato, intygade utrikesmin­ister Çavuşoğlu.

– Men tidtabelle­n [för när de blir Natomedlem­mar, red. anm.] är upp till de två länderna själva.

Enligt Çavuşoğlu har Turkiet inte några problem med Finlands medlemskap. Men eftersom länderna har gjort det tydligt att de vill ansluta sig till Nato samtidigt, så är det även sättet som Turkiet föredrar.

– Vi vill se att Sveriges nya regering tar fler steg.

Vilka dessa steg är konkret blev inte klart under presskonfe­rensen.

Då Jens Stoltenber­g, som åkt till Turkiet för att lösa upp knuten kring frågan om finskt och svenskt Natomedlem­skap, fick ordet intygade han att länderna visst lever upp till punkterna i det trilateral­a avtalet med Turkiet.

– Sverige och Finland ser värdet i att arbeta tätt tillsamman­s med Turkiet för att motverka terrorism.

Stoltenber­g hävdade att Sverige har lyft vapenembar­got mot Turkiet, även om något sådant enligt SVT inte formellt finns. Men det stämmer att inga vapen har exporterat­s från Sverige till Turkiet under de senaste åren.

En annan knivig fråga är den kurdiska organisati­onen PKK, som klassas som en terrororga­nisation av Turkiet och EU. Enligt Stoltenber­g har Sverige kriminalis­erat medlemskap i fler terrororga­nisationer, bland annat PKK.

– Finland och Sverige har levererat. Det är dags att välkomna dem som fullvärdig­a medlemmar av Nato. Tiden har kommit för att se till att Sverige och Finland är medlemmar inom en snar framtid, avslutade Stoltenber­g som fick sista ordet på presskonfe­rensen.

De två länder som ännu inte ratificera­t Finlands och Sveriges Natomedlem­skap är Turkiet och Ungern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland