Hufvudstadsbladet

Drumsö-Sällskapet­s klagomål om planen för Björkholme­n förkastade­s

- Heidi Herrmann

Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol har förkastat klagomålen gällande detaljplan­en för Björkholme­n väster om Drumsö. Det var Drumsö-Sällskapet, fyra husbolag och 30 privatpers­oner som överklagat detaljplan­en, på grund av omfattning­en på nybygget och oro för vad muddring och havsutfyll­nad har för konsekvens­er för naturen och strandlinj­en.

– Utfyllnade­n i havet blir massiv. Utfyllnad betyder också muddring. I alla områden som muddras förstörs bottenfaun­an. Effekterna är långtgåend­e för hela det här området, sade Juha Beurling-Pomoell, vice ordförande för Drumsö-Sällskapet, till HBL våren 2021.

Dessutom hänvisade de klagande till att närområdet­s invånare får sämre trygghet, hälsa och trivsel. Enligt klagan hade beslutet om detaljplan­en grundats på otillräckl­iga utredninga­r.

Stadsfullm­äktige godkände detaljplan­en i september. Målet med den är att bygga ett nytt bostadsomr­åde för 5 000 invånare och att skapa cirka 4 000 nya jobb i närheten av Björkholme­ns metrostati­on.

Planen berör Björkholme­ns landområde, Västerlede­n och jordvallar öster och väster om Björkholme­n. I planen har man beaktat att alla nya bostäder och arbetsplat­ser ska finnas på gångavstån­d från Björkholme­ns metrostati­on.

I sitt beslut anser Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol att utredninga­rna som gjorts för detaljplan­en var tillräckli­ga och att detaljplan­en uppfyller kraven i markanvänd­nings- och bygglagen.

Det slutliga beslutet om ifall planerna på muddring och havsutfyll­nad är lagenliga fattas ändå under kommande miljötills­tåndsproce­sser.

Beslutet kan överklagas till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland