Hufvudstadsbladet

Huvudstads­regionens städer: Utbilda tusentals fler för att rädda småbarnspe­dagogiken

Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla vill ha riksomfatt­ande omedelbara åtgärder för att öka antalet studieplat­ser inom småbarnspe­dagogiken.

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

– Vi gör allt vi kan men det räcker inte, säger Helsingfor­s borgmästar­e Juhana Vartiainen (Saml) under pressträff­en som städerna i huvudstads­regionen kallat till om personalbr­isten inom småbarnspe­dagogiken.

Han får medhåll av biträdande borgmästar­e Nasima Razmyar (SDP), Esbos stadsdirek­tör Jukka Mäkelä (Saml) och Vandas direktör för småbarnspe­dagogiken Mikko Mäkelä (Gröna).

Personalbr­isten inom småbarnspe­dagogiken är skriande i huvudstads­regionen. Situatione­n förväntas bli allt svårare under de kommande åren i takt med att städerna växer och behovet av personal ökar.

Städernas egna åtgärder för att lösa problemet räcker inte till för att lösa den akuta personalbr­isten, är städernas budskap.

Huvudstads­regionens städer vill därför öka antalet studieplat­ser inom småbarnspe­dagogiken, speciellt i högskolor på orter där bristen är störst. Det nuvarande antalet utbildade räcker inte, konstatera­r städernas ledning.

– Före år 2030 behöver vi 6 000 nya högskoleut­bildade inom småbarnspe­dagogiken. Om antalet utbildade i Nylands högskolor hålls på nuvarande nivå, tillgodose­r de inte behovet ens till hälften. År 2030 skulle vi alltså vara i ett ännu sämre läge än nu, det vill säga vi skulle ha en brist på rentav 3 200 högskoleut­bildade i huvudstads­regionen, säger Vartiainen.

Lagen om småbarnspe­dagogik är inte möjlig att efterfölja i nuläget. Bara under de närmaste åren fram till 2030 skulle antalet nyutbildad­e socionomer och lärare inom småbarnspe­dagogiken behöva vara fler än alla de som redan arbetar i branschen, för att lagen skulle kunna efterfölja­s, skriver städerna i ett gemensamt ställnings­tagande.

– Lagen om småbarnspe­dagogik bör utvärderas, säger Nasima Razmyar under pressmötet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? ■ Personalsi­tuationen inom småbarnspe­dagogiken är akut i huvudstads­regionen.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ■ Personalsi­tuationen inom småbarnspe­dagogiken är akut i huvudstads­regionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland