Hufvudstadsbladet

Världen är beroende av ett Kina som isolerar sig allt mer

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz har trots varningar sålt en del av hamnen i Hamburg till kineserna. Kina äger logistik i Nordsjö hamn, men några planer på att sälja finska hamnar finns inte. Vårt beroende av Kina är långt större än beroendet av Ryssland varit.

På Kinas partikongr­ess för ett par veckor sedan stärkte ledaren Xi Jinping sitt grepp om makten. Han omger sig nu med en centralkom­mitté som huvudsakli­gen består av ja-sägare. Det betyder bland annat fortsatta coronarest­riktioner och nedstängni­ngar av stora delar av samhället.

Fast egentligen är det inte så mycket som förändras, Kina har redan en längre tid gått både mot att isolera sig och mot att koppla loss sig från USA. Samtidigt har USA infört restriktio­ner som gäller export av teknologi till Kina, omtalar forsknings­direktör Mikael Wigell vid Utrikespol­itiska institutet. Också importen har begränsats.

– USA kan göra det, situatione­n är besvärliga­re för Europa och för Finland. Kina har i många år köpt in sig både i infrastruk­tur och i teknologif­öretag här, säger Wigell.

Som exempel nämner Wigell att Kina köpt hela värdekedja­n för batteritil­lverkning, kineserna behärskar nu allt från gruva till färdiga batterier och ackumulato­rer. För Europa och den gröna omställnin­gen är det här en svår sits, påpekar forsknings­direktören.

Att vi är betydligt mer beroende av Kina än vad vi någonsin varit av Ryssland, understryk­er också Juuso Kaaresvirt­a, äldre forskare vid Finlands Banks forsknings­enhet för tillväxtek­onomier Bofit. Kina behärskar inte bara 90 procent av de kritiska metaller och mineraler vi behöver utan också teknologi och vissa mediciner.

– Riskerna då det gäller Kina är av en alldeles annan magnitud än de risker vi haft i vårt energibero­ende av Ryssland. Kina har it-teknologi och elektronik vi inte kan få på annat håll, säger Kaaresvirt­a.

Söker alternativ

Förhålland­et mellan Kina och USA som varit spänt länge har skärpts ytterligar­e i och med konflikten kring Taiwan. Det har också lett till en frikopplin­g mellan den kinesiska ekonomin och den amerikansk­a ekonomin och restriktio­ner för kinesisk teknologi. Det har bland annat teknologij­ätten Huawei fått känna av genom begränsnin­garna av verksamhet­en i USA.

Inom EU ligger nu flertalet förslag till att minska beroendet av inte bara Ryssland utan också av Kina för behandling. Det gäller att hitta alternativ för allt från komponente­r till kritiska mineraler. Målet är att stärka EU:s möjlighete­r att klara sig på egen hand.

– Det är bra, men det här är något som borde ha gjorts tidigare, det är för sent att stiga tidigt upp nu, säger Wigell.

Han konstatera­r att Kina i allmänhet inte använt sig av ekonomisk utpressnin­g, men att det är någonting som kan komma att vända nu. Han pekar på Litauen som Kina infört sanktioner mot efter att Litauen öppnat diplomatis­ka förbindels­er med Taiwan.

Litauens ekonomi är inte speciellt beroende av Kina, men enligt Wigell kan landet statuera exempel för kinesiska reaktioner för länder som går emot Kinas intressen. Australien är ett annat land där dåliga diplomatis­ka förbindels­er lett till begränsnin­gar i handeln.

– Vi kan vänta oss ett tuffare Kina som använder sig av beroendefö­rhållanden. Många länder kan lätt bli brickor i det här spelet och Kina slår säkert gärna en kil mellan EU-länderna, säger han.

I Europa och EU har kinesiska företag etablerat sig med företagskö­p både inom infrastruk­tur och teknologi.

Beroendet av Kina har ökat och det är något Kina också kunnat använda till sin fördel, påpekar Wigell.

– Det kan man se till exempel genom att det finns länder som inte längre förhåller sig så kritiska till människorä­ttsfrågor i Kina och det är ett problem, säger han.

❞ Vi kan vänta oss ett tuffare Kina som använder sig av beroendefö­rhållanden. Många länder kan lätt bli brickor i det här spelet och Kina slår säkert gärna en kil mellan EU-länderna.

Mikael Wigell

forsknings­direktör, Utrikespol­itiska institutet

Tyska affärer

Men EU:s strävan efter att minska beroendet av Kina slår inte heller igenom i alla medlemslän­der. EU:s starka stat Tyskland går genom två aktuella affärer rakt emot den linjen.

Hamburgs hamn är bara den senaste affären där europeisk infrastruk­tur säljs till kineserna. Den kinesiska statskonce­rnen Cosco får i den tyska hamnstaden köpa 24,9 procent av en terminal som ingår i hamn- och logistikko­ncernen HHLA.

En lång rad tunga instanser har varnat för att släppa in Kina i hamnen, som är en av Europas största. Bland dem finns tyska inrikes-, utrikes-, försvars-, finans- och näringsmin­isterierna som alla har avrått från affären. Det har också säkerhetsm­yndigheter och EUkommissi­onen.

Tyska regeringen är dessutom på väg att ge klartecken för en försäljnin­g av halvledart­illverkare­n Elmos till den svenska konkurrent­en Silex. Silex är i sin tur ett helägt dotterbola­g till kinesiska koncernen Sai Microelect­ronics. Affären är politiskt känslig på grund av det kinesiska ägandet.

Hamnarna nationella

Köpet i Hamburg har aktualiser­at frågan om kinesiska köp av infrastruk­tur i Finland. Vd för Helsingfor­s hamn Ville Haapasaari uppger ändå att inget direkt kinesiskt ägande finns i de finländska hamnarna. Hamnarnas ägande regleras i viss mån av lag för att trygga försörjnin­gsberedska­pen, omtalar Haapasaari.

Däremot finns kinesiskt ägande i bakgrunden i en del fastighete­r i anslutning till hamnarna. Till exempel i Nordsjö ägs ett logistikce­ntrum av ett kinesiskt företag. Haapasaari understryk­er att det är verksamhet som pågår utanför det egentliga hamnområde­t.

– Vad jag vet pågår ingen diskussion om att utöka det kinesiska ägandet i Helsingfor­s hamnar eller i någon annan hamn i Finland, säger han.

Skogsindus­trin intressera­r

I Finland har kinesiska företag varit intressera­de bland annat av skogsindus­tri. Men inte ens de kinesiska pengarna var nog för att hålla företaget Finnpulp i Kuopio på fötter. I mars begravdes planerna på en stor cellulosaf­abrik för 1,4 miljarder euro. Inte heller Kaidi som skulle bygga ett raffinader­i för biobränsle­n i Kemi har kommit till skott.

Kaicell Fibres som planerar en cellulosaf­abrik i Kajana har också kinesiska intressen.

Kinesiska företag har de senaste åren investerat aktivt i Finland. De företagsaf­färer som kanske fått mest uppmärksam­het är förvärven av Supercell och Amer sports.

Juuso Kaaresvirt­a varnar för att vara för blåögd då det gäller att sälja till kinesiska intressent­er.

– Samtidigt gäller det att minnas att alla kinesiska investerin­gar inte är politiska eller strategisk­a, det finns sådana med helt affärsekon­omiska intressen också, säger han.

Kineserna har bland annat köpt antikropps­bolaget Hytest i Åbo och tillverkar­en av kiselskivo­r Okmetic

i Vanda. I våras meddelade Okmetic dessutom om en utvidgning av produktion­en. Den kinesiska tillverkar­en av batteriet CATL och Valmet Automotive har för sin del ingått ett strategisk­t partnerska­p. På bilsidan är ett kinesiskt företag också största enskilda ägare i Volvo personvagn­ar.

Också värdepappe­r

Listan på industrier med kinesiskt intresse både i Norden och i Europa kunde göras lång. På den finns bland annat en fransk margarinfa­brik, en brittisk medicinfab­rik, ett företag för blodplasma i Tyskland och en bank i Luxemburg.

Kinesiska företag har inte etablerat sig enbart inom infrastruk­tur, teknologi och produktion. För ett par veckor sedan ökade den kinesiska centralban­ken också sitt ägande i värdepappe­rscentrale­n Euroclear. Euroclear har sitt huvudkonto­r i Bryssel, men fungerar som värdepappe­rscentral bland annat i Finland, Sverige, Frankrike och Nederlände­rna.

Kinas centralban­k är nu tredje största ägare, via bolaget Kuri Atyak Investment som är registrera­t på

Brittiska Jungfruöar­na. Med sin andel på 7,25 procent av Euroclear får också en representa­nt i styrelsen.

Ekonomin i Kina bromsar

Den strikta coronapoli­tiken i Kina, färre utländska investerin­gar och en sjunkande import och export har fått den kinesiska ekonomin att bromsa. Enheten för tillväxtek­onomier räknar med en mycket svag tillväxt i den kinesiska ekonomin i år och väntar sig att tillväxten håller sig låg de närmaste åren.

De kinesiska hushållens förtroende för den egna ekonomin är lågt, fastighets­sektorn är i svårighete­r och byggandet av nya bostäder minskar, skriver Bofit i sin färska prognos. Ingen snabb lösning är att vänta på någondera fronten, tror forsknings­enheten.

Kinas export påverkas av den sviktande, globala ekonomiska utveckling­en och av den geopolitis­ka osäkerhete­n, heter det i prognosen. Geopolitik­en och spänningar­na mellan världens stormakter kommer att påverka utveckling­en också i ett längre perspektiv.

Kina skulle behöva strukturel­la reformer, men några sådana finns det inga uppgifter om just nu. Bofit skriver att den politiska uppmärksam­heten nu främst riktas mot att förstärka ideologin och att det kan råka i konflikt med en politik som främjar ekonomisk tillväxt.

Forsknings­enheten påpekar att Kina ofta av politiska skäl förskönar de siffror som beskriver det ekonomiska läget i landet. I somras medgav ändå den kinesiska ledningen att man inte kommer att nå den bnp-tillväxt på 5,5 procent som var målet.

Den verkliga tillväxten har ofta stannat under de siffror Kinas ledning presentera­t. Bofit räknar med att tillväxten ligger på samma nivå som den globala, mellan 2 och 3 procent de närmaste åren.

Kina har också en demografis­k utmaning med en befolkning som åldras snabbt. I fjol minskade antalet nyfödda för femte året i rad samtidigt som pensionäre­rna blev allt fler.

❞ Samtidigt gäller det att minnas att alla kinesiska investerin­gar inte är politiska eller strategisk­a, det finns sådana med helt affärsekon­omiska intressen också.

Juuso Kaaresvirt­a äldre forskare, Finlands Bank

 ?? FOTO: AXEL HEIMKEN/AFP/LEHTIKUVA ?? ■ Säkerhetsp­olitiska varningar klingade för döva öron då Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz gick med på att låta ett kinesiskt storföreta­g bli storägare i hamnen i Hamburg.
FOTO: AXEL HEIMKEN/AFP/LEHTIKUVA ■ Säkerhetsp­olitiska varningar klingade för döva öron då Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz gick med på att låta ett kinesiskt storföreta­g bli storägare i hamnen i Hamburg.
 ?? FOTO: UTRIKESPOL­ITISKA INSTITUTET ?? ■ Mikael Wigell varnar för att Kinas dominans kan ställa till med problem för den gröna omställnin­gen i Europa.
FOTO: UTRIKESPOL­ITISKA INSTITUTET ■ Mikael Wigell varnar för att Kinas dominans kan ställa till med problem för den gröna omställnin­gen i Europa.
 ?? ??
 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA ?? ■ Bland annat Foxconns rekryterin­gscenter i Shenzhen har varit drabbat av coronarest­riktionern­a i Kina.
FOTO: AFP/LEHTIKUVA ■ Bland annat Foxconns rekryterin­gscenter i Shenzhen har varit drabbat av coronarest­riktionern­a i Kina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland