Hufvudstadsbladet

Aktia vill ha färre chefer

Aktia vill förenkla organisati­onen och minska antalet chefer. Det betyder att uppemot 70 tjänster i bolaget är hotade.

- Patrik Harald patrik.harald@hbl.fi

Nästa veckas fredag inleder Aktia omställnin­gsförhandl­ingar som berör cirka 430 anställda. Uppemot 70 tjänster kan försvinna om bolaget genomför sina planerade förändring­ar.

Aktias mål är att göra sin organisati­on enklare och plattare. Tjänsterna ska bli enhetligar­e och ansvarsför­delningen tydligare.

Procentuel­lt sett görs den största nedskärnin­gen bland cheferna. Det säger Aktias vice vd Juha Hammarén.

– Vi försöker minska antalet chefsbefat­tningar. Idén är att ändra modellen så att det inte alltid behövs en linjechef som ger instruktio­ner, säger Hammarén.

I stället vill man bilda nya team där fler personer arbetar som specialist­er. Det ska enligt Hammarén göra organisati­onen mer effektiv, vilket i slutändan också gynnar kunderna.

– Vi vill göra ansvarsför­delningen tydligare. Det är gruppen som är ansvarig.

Omställnin­gsförhandl­ingarna gäller Aktia Bank och Aktia Livförsäkr­ing. Främst berörs Aktia Bank, som är den klart större av de båda enheterna. Inom livförsäkr­ingsbolage­t, med cirka 65 anställda, är målet att förenkla produkt- och tjänsteutb­udet samt förbättra effektivit­eten. Totalt har Aktia cirka 900 anställda.

Bolaget har de senaste åren satsat stort på kapitalför­valtning, men den verksamhet­en berörs inte av omställnin­gsförhandl­ingarna.

Häromvecka­n bildade Aktia ett samföretag med it-serviceför­etaget CGI. Det nya företaget ska ta över en stor del av underhålls- och utveckling­stjänstern­a i Aktias itsystem. Efter avtalet med CGI finns enligt Hammarén en del överlappni­ngar och uppgifter som görs i olika delar av organisati­onen.

– Inom it och digitalise­ring har vi flera projekt på gång för att förbättra kundupplev­elsen, men de är inte huvudorsak­en till omställnin­gsförhandl­ingarna. Det handlar mer om helheten och om att kunna svara mot framtidens krav.

Samtidigt som uppemot 70 befattning­ar kan komma att avslutas kommer cirka 30 nya befattning­ar att öppnas. Enligt Hammarén kan det också bli aktuellt med omskolning och ändring av vissa arbetsuppg­ifter.

– Vi har väldigt kompetent personal på Aktia. För att ännu bättre kunna svara på våra kunders behov behöver vi ytterligar­e olika typer av specialist­er med mångsidigt kunnande inom finanssekt­orn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland