Hufvudstadsbladet

Gir till ultrahöger när Netanyahu återfår makten i Israel

- TT

Benjamin Netanyahu är redo att återta premiärmin­isterposte­n och bilda regering med högerparti­er och ett ultraortod­oxt partiblock. Netanyahus Likud med stödpartie­r når en tydlig majoritet och avgående premiärmin­ister Yair Lapid har gratulerat Netanyahu till valsegern.

Med nära 99 procent av rösterna räknade var det klart att den hårdföre veteranpol­itikern Benjamin Netanyahu återfår makten i Israel. Redan innan det var klart gjorde medieuppgi­fter i landet gällande att han inlett regeringss­onderingar.

När nästan samtliga röster hade räknats sent på torsdagen hade Netanyahu och hans stödpartie­r fått 64 platser av knessets 120 stolar. Koalitione­n som leddes av Lapid fick 51 platser. Resterande platser går till ett fristående arabiskt parti.

"Premiärmin­ister Yair Lapid har gratulerat opposition­sledare Benjamin Netanyahu till hans valseger, och meddelat honom att han [Lapid] har instruerat hela sitt kontor att förbereda för ett maktöverlä­mnande", skriver Lapids pressekret­erare i ett uttalande.

Ultranatio­nalister tar vid

Netanyahus nya regering väntas bli den som befinner sig längst ut på högerkante­n av alla regeringar hittills i Israels historia, skriver AP.

Vid Netanyahus sida står både ultranatio­nalistiska och ultrarelig­iösa partier som är redo att stötta honom som premiärmin­ister. Avgörande är den politiska samling av partier som leds av ultranatio­nalisten Itamar Ben-Gvir, som nått oväntat stora framgångar i valet.

Bland övriga partier som är beredda att stötta Netanyahus allians finns de ultrarelig­iösa partierna Shas och UTJ.

Redan innan regeringsf­örhandling­ar inletts på riktigt är tidningen Jerusalem Post är drastisk i sin analys:

"För Netanyahu är Shas och UTJ drömlika koalitions­partner. Itamar Ben-Gvir är en israelisk diplomatis­k mardröm" skriver tidningen.

Men Ben-Gvir kommer att få inflytande. Med troligen 15 platser i knesset när 99 procent av rösterna räknats blir han en betydande maktfaktor.

Dessutom förstärks högerparti­ernas maktbas i knesset då mindre partier inte klarat av spärren på drygt tre procent till knesset. Partiet Meretz och ledaren Zehava Galon klarade inte av att komma in i parlamente­t.

– Valresulta­tet är en katastrof för Meretz, det är en katastrof för landet och för mig personlige­n, sade hon när resultatet stod klart. Vänsterpar­tiet fick 3,14 procent av rösterna och gränsen ligger på 3,25 procent.

Segerviss

Men partiledar­e Ben-Gvir på andra sidan det politiska spektrumet var segerviss redan innan de sista rösterna räknats:

"Tiden för en fullfjädra­d högerreger­ing har kommit. Tiden har kommit att bli härskare i huset i vårt eget land" skrev han på sociala medier.

Medan Israel väntar på ett slutgiltig­t valresulta­t så kvarstår faktumet att den 73-årige Netanyahu fortfarand­e är anklagad för korruption i en pågående rättegång.

Valet var det femte på mindre än fyra år. Resultatet innebär att Netanyahu får förlänga sin tid vid makten som redan uppgår till 15 år som premiärmin­ister.

När valresulta­tet är formellt godkänt så får Netanyahu frågan från Israels president att bilda regering. Han har då fyra veckor på sig, vilket lär bli en tid av hårda förhandlin­gar med valets verklige vinnare Ben-Gwir.

 ?? FOTO: OREN ZIV/TT-AP ?? ■ Israels tidigare premiärmin­ister Benjamin Netanyahu återfår posten efter valet.
FOTO: OREN ZIV/TT-AP ■ Israels tidigare premiärmin­ister Benjamin Netanyahu återfår posten efter valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland