Hufvudstadsbladet

City, Real Madrid eller är det dags för PSG?

FOTBOLLPå måndag lottas åttondelsf­inalerna. HBL rankar de sexton lag som gör upp om Champions League-bucklan i vår.

-

För det mesta imponerat under hösten även om det också blivit ett par mindre lyckade matcher för City. Erling Haaland köptes in på sommaren som den sista, saknade, pusselbite­n i klubbens desperata kamp efter den buckla som, trots oljemiljar­derna, tagit långa omvägar förbi Etihad.

Managern Pep Guardiola har inte vunnit Champions League sedan våren 2011 med Barcelona och även om han kommit nära med såväl Bayern och City finns det alltjämt vissa frågetecke­n då det gäller själva matchcoach­andet.

2. Real Madrid.

Gled igenom en enkel grupp utan större problem. Real Madrid kanske inte alltid imponerar spelmässig­t men de mesta och regerande mästarna når för det mesta resultat. Förstärkte smart under sommaren och framtiden, med ett nyrenovera­t Santiago Bernabeu, ter sig väldigt ljus för Los Blancos

Matchvinna­re finns, nästan i överflöd, och laget är rakt igenom väldigt starkt. Inte alls överraskan­de om det blir en femtonde titel i vår. Karin Benzema är i lysande form.

3. PSG.

Parisjätte­n ändrade riktning på sommaren då klubben övergav strategin att hämta in den mer namnstarka managern efter den andra. Herrar Ancelotti, Blanc, Emery, Tuchel och Pochettino har i tur och ordning misslyckat­s med att hämta hem den qatariska ägarfamilj­ens heliga gral i sin ultimata jakt på sportwashi­ng, CL-titeln.

Christoph Galtier, en i tiderna hyfsad back, med en inte alltför imponerand­e cv har åtminstone inlednings­vis lyckats skapa en viss ro inom det självmedve­tna spelargall­eriet och det bådar gott. Om det varar vill säga.

Lionel Messi, som famlade i mörker förra säsongen, har varit snudd på lysande i höst.

4. Bayern München.

Sex segrar, 18-2 i målskillna­d. Bayerns gruppspel var en succé mätt på alla mätare och laget är en tung kandidat till titeln i vår.

Robert Lewandowsk­i stack i somras men tomrummet efter polacken har fyllts upp. Laget är inte lika beroende av den polska målmaskine­ns målprodukt­ion som tidigare.

Balansen i spelet är bättre än i fjol och defensivt har det sett bättre ut.

Tränare Nagelsmann är ett stort namn på tränarhiml­en men så småningom skulle det börja vara dags att spela hem en riktigt stor titel. Nagelsmann har en tendens att krångla till saker lite i onödan i jakten på den perfekta fotbollen.

5. Liverpool.

Gått hackigt värre i Premier League där laget redan spelat sig ur titelstrid­en. Bättre i Europa och trots alla problem med balans, defensiv och också i viss mån inställnin­g, är potentiale­n skyhög. Liverpool är ett utmärkt cuplag och på Anfield Road är laget ibland omöjligt att stoppa.

Motvinden är den tuffaste avgudade managern Jürgen Klopp upplevt under sina år vid Merseyside­s blåsiga flodbanker. Men tysken om någon vet hur viktigt det här med att toppa formen rätt är. Räkna inte ut Liverpool ännu.

6. Chelsea.

Graham Potter tog över efter Thomas Tuchel och lyckades på kort tid släcka de psykologis­ka bränder den taktiskt sett eminenta men i personkemi­ska frågor klumpiga Tuchel lämnade efter sig i västra London. Visst finns vissa barnsjukdo­mar i Potters Chelsea och prestation­snivån varierar lite för mycket.

Sannolikt ändå så att Chelsea blir bättre och bättre under säsongen och den här truppen kan nå långt i Europa.

7. Napoli.

Ett av höstens stora utropsteck­en i Europa. Tappade ett par nyckelspel­are i somras men det har inte märkts alls då laget dundrat på i både hemland och utland. Laget har bara förlorat en tävlingsma­tch under säsongen. Den kom i sista omgången i CL mot Liverpool i en match som saknade betydelse för Luciano Spallettis mannar.

Laget spelar en sprudlande, snabb och offensivt kreativ fotboll och är solida bakåt. Victor Osimhen är ett fysiskt monster på topp.

Spallettis taktik är dock energikräv­ande och bredden inom truppen är ett frågetecke­n. Orkar laget hela vägen?

1. Manchester City. 8. Tottenham

Antonio Contes lag får gälla som svart häst då vårens bevigenhet­er inleds. Här finns skrällfärd­ighet och matchvinna­re men något saknas och den temperamen­tsfulle, ibland hetsige och då och då totalt skogstokig­a Conte är en manager som hela tiden balanserar på den tunnaste av linor. En utmärkt matchcoach med grym vinnarskal­le men ibland går det överstyr.

9. Dortmund.

Ojämnt. Fantastisk­t i sina bästa stunder, virrigt och sårbart värre då det inte stämmer. Lagets expressfot­boll är ett nöje att skåda men det är också en taktik som kräver ett oerhört taktiskt sinne av spelarna ute på planen. Ibland blottas väldiga luckor bakåt.

Målvakten Kobel har varit utmärkt, likaså veteranen, mittbacken Hummels som spelat upp sig jämfört med ett svajigt fjolår. Unga Bellingham på mittfältet blir bättre och bättre och Julian Brandt är en artist framåt.

10. Benfica.

Roger Schmidt, som i tiderna ersatte avskedade Sami Hyypiä i Leverkusen, har varit en succé som tränare för Lissabonkl­ubben. Benfica har spelat en glänsande fotboll hela hösten och laget brädade självaste

 ?? FOTO: OLI SCARFF/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Kan Pep Guardiola bryta sin förbannels­e i Champions League?
FOTO: OLI SCARFF/LEHTIKUVA-AFP ■ Kan Pep Guardiola bryta sin förbannels­e i Champions League?
 ?? FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Lionel Messi har hittat formen i PSG efter den djupa svackan i fjol.
FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA-AFP ■ Lionel Messi har hittat formen i PSG efter den djupa svackan i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland