Hufvudstadsbladet

HIFK:s siffror imponerar inte alls

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

ISHOCKEYHö­sten har varit turbulent. Rubrikerna har varit många och för det mesta negativa kring HIFK. Två segrar i följd har gett lite vind i seglen inför de två sista omgångarna innan den tio dagar långa landslagsp­ausen. HBL går igenom vissa nyckelsiff­ror i HIFK.

1,17. Det är HIFK:s poängsnitt i grundserie­n efter 18 matcher. Topplagen Lukko och Pelicans ligger på över två poäng per match. I synnerhet Pelicans, som opererar med en betydligt mindre budget än HIFK, har imponerat.

7,69. HIFK:s katastrofa­lt dåliga procent i spel i numerärt överläge. En procent som är snudd på overkligt dålig på den här nivån. Ett fungerande power play är en av grundstena­rna för ett framgångsr­ikt lag och där är HIFK överlägset sämst i klassen.

HIFK har visserlige­n gjort mål i numerärt överläge i lagets två senaste matcher så kanske det går att skönja en liten ljusning där.

87,76. Procenten i numerärt underläge är bra och något som fungerat rätt bra under säsongen. Bottenlage­t SaiPa är något överraskan­de bäst i ligan med en procent på över 92.

9. Ilari Melart är poängbäst i HIFK med nio poäng och majoritete­n av de poängen kom i inledninge­n av säsongen. Roni Hirvonen har varit bra med sju poäng men av de stora och dyra namnen som Eetu Koivistoin­en, Iiro Pakarinen, Sebastian Dyk och Olli Palola måste tränare Ville Peltonen i längden få ut betydligt mera. Kaptenen Teemu Tallberg är visserlige­n ingen offensiv virtuos och artist men fyra assist på arton matcher håller inte.

93,28/82,94. Roope Taponens räddningsp­rocent respektive Niilo Halonens räddningsp­rocent. Taponen går skadad och även om Halonen vunnit två matcher i följd sprider han verkligen inte aura av säkerhet runt sig. Halonen är naturligtv­is inte ensam skyldig till den svaga procenten, i många matcher har HIFK:s defensiv varit svag men 29 insläppta puckar på 170 skott säger ändå det mesta om hur darrigt det varit. Taponens motsvarand­e siffror 134/9. Intressant att se om rutinerade Tomi Karhunen får chansen mot TPS på fredag eller Ässät på lördag. Båda matcherna spelas på bortaplan. Nästa hemmamatch är den mot Lukko 16 november.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ HIFK har gått trögt i höst men två raka segrar har sannolikt gjort gott för det sargade självförtr­oendet.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ HIFK har gått trögt i höst men två raka segrar har sannolikt gjort gott för det sargade självförtr­oendet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland