Hufvudstadsbladet

Fredrik Sonck blir ny vd för Ålands radio

HBL:s kulturchef Fredrik Sonck tar över världens minsta public service-bolag.

- Annica Lindström annica.lindstrom@hbl.fi

I början av januari 2023 börjar HBL:s kulturchef Fredrik Sonck som vd för Ålands radio och tv.

– Det är roligt förstås, men samtidigt är det också med en del ambivalent­a känslor, saknad, till och med sorg eftersom jag trivts väldigt bra på HBL Kultur, säger Fredrik Sonck.

Anledninga­rna till att han sökt sig till en ny post med nya utmaningar är en kombinatio­n av flera saker.

– Rent yrkesmässi­gt har jag aldrig tänkt mig att jag ska vara kulturchef på HBL fram till pensionen. Jag tror inte ens att den typens jobb är sådana som man ska ha alltför länge, vare sig för en själv eller offentligh­eten eftersom det på sitt sätt är en maktpositi­on. Med det sagt hade jag alldeles väl kunnat stanna flera år till. Men nu dök den här möjlighete­n upp och den är ganska unik.

Fredrik Sonck tillträdde kulturchef på HBL år 2014.

HBL:s chefredakt­ör Erja Yläjärvi säger att kulturreda­ktionen på HBL har en central roll på tidningen och för kulturbeva­kningen i hela Svenskfinl­and.

– Att han nu lämnar sin post är en stor förlust för HBL. Arbetet med att hitta en ny kulturchef inleds omedelbart, säger Yläjärvi. som

Lockar att leda världens minsta public service bolag

Samtidigt blir Heidi GrandellSo­nck, Fredrik Soncks fru, redaktions­chef och ansvarig utgivare för Ålands radio och tv. Grandell-Sonck jobbar i dag som producent för Svenska Yles grävande redaktion.

– Efter många och långa diskussion­er beslöt vi oss för att ta chansen. Visst finns det något som lockar i att leda det som måste vara världens minsta public service-bolag, säger Fredrik Sonck.

Hur ska det bli att leda en redaktion tillsamman­s med sin fru?

– Det blir intressant. Vi kommer förstås att ha en viss rollfördel­ning, men 99 dagar av 100 tror jag det är bra att ledningen drar åt samma håll. Sen kommer vi säkert kunna vara oense om vissa saker. Det är helt naturligt. Man kan vara oense i sitt äktenskap ibland och man kan vara oense med sina arbetskamr­ater ibland, men så länge man är konstrukti­v och saklig så tror jag att den typen av konflikter inte är något att vara rädd för.

De senaste åren har varit turbulenta på Ålands radio. Tidigare i år avgick redaktions­chefen och ansvariga utgivaren Camilla KarlssonHe­ndersson. Beslutet fattades i samråd med styrelsen efter en granskning i Nya Åland där anställda vittnade om sexistisk jargong, mobbningsk­ultur och trakasseri­er.

– Det är helt klart att Ålands radio haft väldigt tuffa utmaningar de senaste åren. Jag tror det finns jättefina journalist­er, så det finns säkert bra möjlighet att göra väldigt fin journalist­ik i framtiden.

Några konkreta planer och åtgärder vill Fredrik Sonck inte öppna upp i det här läget. Först vill han lära sig hur allt funkar för att sedan sätta sig ner och göra analysen.

– Jag tror att det kan bli ganska stora förändring­ar men jag vill inte i det här skedet sia om vilka.

 ?? SANDSTRÖM FOTO: NIKLAS ?? ■ HBL:s kulturchef Fredrik Sonck konstatera­r att en del kanske kan höja lite på ögonbrynen över att han tar över vd-posten på Ålands radio samtidigt som hans fru Heidi Grandell-Sonck tar över som redaktions­chef och ansvarig utgivare, men själv ser han ingen dramatik.
SANDSTRÖM FOTO: NIKLAS ■ HBL:s kulturchef Fredrik Sonck konstatera­r att en del kanske kan höja lite på ögonbrynen över att han tar över vd-posten på Ålands radio samtidigt som hans fru Heidi Grandell-Sonck tar över som redaktions­chef och ansvarig utgivare, men själv ser han ingen dramatik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland