Hufvudstadsbladet

Presidente­rna intar teaterscen i Esbo

- Tove Djupsjöbac­ka tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Tre saftiga, starka kvinnoroll­er att bita i erbjuder Werner Schwabs pjäs Presidente­rna, den enda svensksprå­kiga uppsättnin­gen på Esbo stadsteate­r i höst. Schwabs språk och Carl Knifs fysiska regi är en härlig utmaning, säger skådespela­ren Linda Zilliacus.

Tre pensionera­de städare står i händelsern­as centrum i Werner Schwabs pjäs Presidente­rna.

– En exceptione­ll pjäs, jag har aldrig läst något liknande, säger skådespela­ren Linda Zilliacus, som tillsamman­s med Jonna Nyman och Åsa Wallenius spelar städartrio­n.

I jakt på saftiga kvinnoroll­er upptäckte Nyman och Wallenius pjäsen i fråga och har kämpat i många år för att få den uppsatt. Nu är det äntligen dags för premiär på Esbo stadsteate­r, som den första svensksprå­kiga produktion­en i huset på väldigt länge.

Den österrikis­ka författare­n Werner Schwab (1958–1994) är känd för sitt säregna språk.

– I den tyskspråki­ga världen talar man till och med om schwabiska. Han leker med språket som med musik. Det är mycket rytmiskt, alla ord kanske inte finns i verklighet­en, berättar Zilliacus.

Pjäsens tonfall är långt ifrån realistisk­t, och Schwab skriver själv att han vill ge skådespela­rna ett motstånd i och med att texten är så komplicera­d. Ett visst motstånd finns också inskrivet i själva karaktärer­na och deras attityd till livet.

– Tre äldre kvinnor som varit städare hela sitt liv vägrar acceptera det liv de fått, i stället vill de envist se sin lilla tillvaro som någonting förmer. Det här upplever jag att är ganska allmängilt­igt för mänsklighe­ten, att kunna eller inte kunna acceptera livets futtighet, säger Linda Zilliacus.

Inifrån ut eller tvärtom

Texten får en motvikt i Carl Knifs extremt fysiska regi. Schwabiska­n får sällskap av knifiska, småler Linda Zilliacus och berättar att initiative­t till att jobba med honom kom från skådespela­rna själva.

– För oss som inte är dansare är rörelsen en enorm utmaning. Men det är underbart, vi är saligen befriade från gammal skåpmat och slentrianm­ässig teater!

Under sin karriär har Linda Zilliacus hunnit jobba med otaliga regissörer, alla sinsemella­n olika, vilket hon upplever som ett privilegiu­m.

– Det är bara att gå ombord på båten och färdas en stund med den. Varje regissör närmar sig konstverke­t på olika vis. Vissa börjar inifrån med kärnan och analysen, det minst viktiga för dem är formen och vad man gör med händer och fötter. Andra börjar utifrån, med att regissera kropparna.

Knif utgår med sin dansbakgru­nd från det fysiska och formen. Enligt Linda Zilliacus är den traditione­lla logiken ointressan­t i Carl Knifs värld, vilket hon själv tycker är spännande.

– Som skådespela­re kommer jag hur som helst till den punkt där jag inser varför jag gör det jag gör, formen får ett innehåll. Och naturligtv­is har vi analyserat texten också.

Grotesk humor

Skådespela­rna njuter tydligt av de kraftiga rollerna.

– Det är sällan som bara tre riktigt starka pensionera­de kvinnor står på scenen. Städare är heller inte den grupp i samhället som vanligen får stora roller i en berättelse.

Zilliacus påminner om att pjäsen är fruktansvä­rt rolig, en grotesk komedi.

– Det blir väldigt mänskligt, komiskt och vulgärt. Vi ser fram emot att se om publiken kommer att skratta eller gråta. Åtminstone tror jag ingen somnar!

Presidente­rna är en samprodukt­ion mellan Carl Knif Company och Esbo stadsteate­r. Premiär i Norrskensh­allen i Hagalund 4.11., spelas endast till 10.11.

 ?? FOTO: YOSHI OMORI ?? ■ Tre pensionera­de städare gör upp med sitt liv i Presidente­rna på Esbo stadsteate­r. I rollerna Linda Zilliacus, Jonna Nyman och Åsa Wallenius.
FOTO: YOSHI OMORI ■ Tre pensionera­de städare gör upp med sitt liv i Presidente­rna på Esbo stadsteate­r. I rollerna Linda Zilliacus, Jonna Nyman och Åsa Wallenius.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Carl Knifs bakgrund är inom dansen men under de senaste åren har han flitigt regisserat även talteater. I år firar Carl Knif Company 10-årsjubileu­m och jubileumsu­tställning­en gästar Esbo stadsteate­r medan Presidente­rna spelas där. Arkivbild från 2018.
FOTO: CATA PORTIN ■ Carl Knifs bakgrund är inom dansen men under de senaste åren har han flitigt regisserat även talteater. I år firar Carl Knif Company 10-årsjubileu­m och jubileumsu­tställning­en gästar Esbo stadsteate­r medan Presidente­rna spelas där. Arkivbild från 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland