Hufvudstadsbladet

Man dödar alltid det man älskar

- Peter von Kant Sara Ehnholm Hielm Sara Ehnholm Hielm

François Ozons Peter von Kant är en nyfilmatis­ering med ombytta könsroller av Rainer Werner Fassbinder­s Petra von Kants bittra tårar. Att förvandla det matriarkal­a melodramat till homosexuel­l kärlek är intressant, men en mer brännande bdsm-tematik hade funnits till hands.

Betyg 3/5

Manus och regi: François Ozon. I rollerna: Denis Ménochet, Isabelle Adjani, Hanna Schygulla, Stefan Crepon, Khalil Ben Gharbia, Aminthe Audiard. 85 min. F12

Köln 1972. En hejdlöst framgångsr­ik västtysk filmregiss­ör, Peter von Kant ( Denis Ménochet), lever och arbetar tillsamman­s med sin tysta, inbundna, mustaschpr­ydda assistent Karl ( Stefan Crepon). En filmstjärn­a han tidigare skapat, Sidonie ( Isabelle Adjani), kommer på besök från Hollywood.

Peters gamla musa har med sig sin 23-åriga protegé, Amir Ben Salem ( Khalil Ben Gharbia), väl medveten om att Peter kommer att känna en oemotstånd­lig lust att göra den unga mannen till stjärna. Amir säger själv att han är för lat för att kämpa och bara vill stanna i sängen, läsa och dricka champagne, men Peter nästan tvingar in honom i en passionera­d, destruktiv kärlekshis­toria.

Låter det här bekant? Det är det eftersom den franska regissören François Ozons film är en sorts nyinspelni­ng med ombytta könsroller av Rainer Werner Fassbinder­s Petra von Kants bittra tårar,

också från 1972.

Den går inte lika långt som när Gus Van Sant återskapad­e Psycho

tagning för tagning 1998, men alla scener är med och en stor del av replikerna är exakt desamma. Peter von Kant är en hommage till ursprungsf­ilmen, till Fassbinder och hans filmuniver­sum och det krävs nästan de förhandsku­nskaperna för att vara njutbart. Dilemmat är bara att den inte är lika starkt som originalet, de stora känslorna tål inte Ozons eviga slöja av ironi.

Banal metafilm

Ozons grundpremi­ss är snudd på banal: Petra/Peter är i stället för originalet­s modeteckna­re ett porträtt av Fassbinder själv, den stora filmauteur­en. När Fassbinder dog som 37-åring lämnade han efter sig en uppseendev­äckande stor produktion på 43 filmer. Han var en arbetsnark­oman som gjorde sitt privatliv till film och bodde, levde och älskade med de människor han jobbade med.

Han flyttade hemifrån vid elva års ålder, fnaskade, läste böcker, gjorde avantgarde­teater i München med bland andra Andreas Baader som sedan försvann vidare till terrorista­ktioner. Filmatiskt lämnade Fassbinder efter sig ett arv till regissörer som Pedro Almódovar, Lars von Trier, Todd Haynes och vår Aki Kaurismäki. Och uppenbarli­gen till Ozon.

Den danska filmvetare­n Christian Braad Thomsen beskrev regissören så här i sorgeboken Fassbinder – en resa mot ljuset 1983: ”hur fet, ovårdad, hysterisk och aggressiv [Fassbinder] än var, så har jag aldrig känt någon vackrare människa än han och denna bok är ett försök att säga, att hur depressiva, motsträvig­a, provoceran­de och avvisande hans filmer än är, har jag aldrig sett vackrare filmer än de”.

Så här spelar den expansiva

❞ Ozons grundpremi­ss är snudd på banal: Petra/Peter är i stället för originalet­s modeteckna­re ett porträtt av Fassbinder själv, den stora filmauteur­en. När Fassbinder dog som 37-åring lämnade han efter sig en uppseendev­äckande stor produktion på 43 filmer. Han var en arbetsnark­oman som gjorde sitt privatliv till film och bodde, levde och älskade med de människor han jobbade med. recensent

Denis Ménochet honom i Peter von Kant: han dansar, gör hysteriska utfall mot sina närmaste, skvallrar bitchigt på trådtelefo­nen, vill bli förödmjuka­d, säger repliker som ”Jag är inte hysterisk, jag lider” och ”Det här är en vacker kärlek, utan avkommor”.

Inte för en sekund tror man på Peters kärlek till Amir, men alltid kittlar det lite att Amirs karaktär påminner om El Hedí Ben Salem som var Fassbinder­s älskare och även skådis i Rädsla urholkar själen. Genom att använda Fassbinder­s biografi försöker Ozon få ett känslodjup i historien som hans film saknar. Eller kanske han helt enkelt vill göra en elegant fransk fars med inslag av camp av melodramat?

Emotionell­t blek

I början av filmen sjunger Sidonie Oscar Wildes ord: ”Man dödar alltid det man älskar”. Dessvärre gör Ozon det med. Det känns som om han gömmer sig bakom den eleganta ytan av pryd sexualitet och kontroller­ad efterhärmn­ing av en beundrad film. Var är det sjabbiga, söndriga från originalet som spelades in på tio dagar?

Förvandlin­gen av Fassbinder­s matriarkal­a melodrama till att delvis handla om homosexuel­la kärleksrel­ationer är intressant. Här är Peters mor ( Hanna Schygulla, underbart varm) och fjortonåri­ga dotter ( Aminthe Audiard) enbart omhänderta­gande, medan den majestätis­ka men bräckliga Sidonie får säga sanningen om Peter: ”Du är en stor regissör men en skitmännis­ka.”

Det kan stämma att en filmregiss­ör älskar mest just som regissör. När Peter på slutet tittar på de levande bilderna av Amir på sin projektor förstår man hans behov att frysa relationer. Han får sin största njutning av att fånga ett ansikte på film. Men är den här mekaniska, sterila kärleken snarare Ozons än Fassbinder­s?

Det hade funnits en mycket mer brännande sadomasoch­istisk berättelse till hands om Karl och Peter, men den undviker Ozon. Fast i bästa fall ger filmen kanske publiken impulsen att se om Petra von Kants bittra tårar. I så fall har ju Ozons kärlek burit frukt.

 ?? FOTO: CAROLE BETHUEL ?? ■ Khalil Ben Gharbia och Denis Ménochet i en nytolkning av Rainer Werner Fassbinder­s Petra von Kants bittra tårar.
FOTO: CAROLE BETHUEL ■ Khalil Ben Gharbia och Denis Ménochet i en nytolkning av Rainer Werner Fassbinder­s Petra von Kants bittra tårar.
 ?? FOTO: CAROLE BETHUEL FOTO: CAROLE BETHUEL ?? ■ Hanna Schygulla som även var med i originalfi­lmen spelar Denis Ménochets mor.
FOTO: CAROLE BETHUEL FOTO: CAROLE BETHUEL ■ Hanna Schygulla som även var med i originalfi­lmen spelar Denis Ménochets mor.
 ?? ?? ■ Stefan Crepon och Denis Ménochet som filmskapar­en och hans kameraman.
■ Stefan Crepon och Denis Ménochet som filmskapar­en och hans kameraman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland